- Дата и час: 13 Фев 2025, 18:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
СБ препоръчва закриване на половината юридически факултети
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Re: Принстън и Йейл
Wupros: kafeto, ti kandidatstwala li si w SU? i za6to ne si priznae6 4e si, no ne sa te prieli?
- Мариана
Re: Принстън и Йейл
wsu6tnost ti werojatno si muj: ) Spored men diskusiata adski se izrodi, az sushto sum zawurshila "mrazenia" ot was SU, no ne mislja 4e tam obrazowanieto e na niwo. Za sujalenie oba4e ot rabotata si imam kontakti s hora ot Jugozapadnia, UNSS i dr. podobni, koito s patos si spomnjat kak sa prepisali na izpita po grajdanski proces naprimer, pri polojenie 4e az sum imala samo 1 pismen izpit za cjaloto si sledwane. Towa e i otgowora na wuprosa- wisoki diplomi i nikakwi znania. A za prawopisa i leksikata im moga da napisha kniga, no edwa li shte ja pro4etat: )
- Мариана
Re: Мариана
дори и г-н кафе да е кандидатствал и да не е бил приет в СУ, едва ли това ще е определящо за начина, по който ще се реализира като завърши. хайде да си признаем, че издателят на дипломата по никакъв начин не гарантира бизнес уменията ни след като ни каже чао на "промоцията". и Вие и аз си признаваме, че сме разочаровани от "нивото" на СУ. аз лично имам непосредствени наблюдения от близо година за хора, които завършват "други" университети, но това не е дефинирало нито ниска мотивация за работа нито ниски резултати от работата, напротив. с други думи - въпрос на характер е с какви крачки ще продължиш след като университетът остане зад гърба ти. тогава започва доказването.
- rachinski
- Младши потребител
Re: СБ препоръчва закриване на половината юридически факулте
Ето откъде идва ниското ниво:
1. Различните знайни и незнайни юридически факултети и подобните им структури, за да си осигурят място на пазара, разбирай източници на такси, поставят смешен филтър на входа. А няма ли я базата, върху която да се надградят юридически познания, ако ще и Юстиниановите кодификатори да се наредят да преподават, все едно да учат калинките на шах.
2. Факултетите "Х" или "У" са просто спирки в "националното турне" на преподавателя "Z". От тези места той получава пари и ако започне, пък макар и справедливо да къса студентите, съответно да им пише ниски оценки, пряко или косвено е изправен пред угрозата да му "благодарят за досегашното сътрудничество". Този тип отношения не е характерен за СУ (за него казвам, защото него съм завършил). Тази е причината разни факултети да са пълни с отличници.
3. При гореописаните "турнета" се губи елементарен контакт между преподавателя и студента, губи се академичната атмосфера. Нашият герой "Z" пристига след изморително пътуване в "Х", изпява си песенчицата, съответно провежда изпита, и заминава, устремен към "У". Да не забравяме, че от това са ощетени (може би най-вече) студентите в университета, където е основната месторабота на "Z". Качеството на тяхното образование също пада, нека си го кажем. Правото не е песен, то е жива наука, сложна и древна, но то е и изкуство. Една преподавателка в университета навремето, макар, че беше професор и изнасяше лекции, идваше на упражнения и освен че беше интересно, по този начин създаваше някаква форма на екипност, на цялост. Просто имаше време, защото не гастролираше.
1. Различните знайни и незнайни юридически факултети и подобните им структури, за да си осигурят място на пазара, разбирай източници на такси, поставят смешен филтър на входа. А няма ли я базата, върху която да се надградят юридически познания, ако ще и Юстиниановите кодификатори да се наредят да преподават, все едно да учат калинките на шах.
2. Факултетите "Х" или "У" са просто спирки в "националното турне" на преподавателя "Z". От тези места той получава пари и ако започне, пък макар и справедливо да къса студентите, съответно да им пише ниски оценки, пряко или косвено е изправен пред угрозата да му "благодарят за досегашното сътрудничество". Този тип отношения не е характерен за СУ (за него казвам, защото него съм завършил). Тази е причината разни факултети да са пълни с отличници.
3. При гореописаните "турнета" се губи елементарен контакт между преподавателя и студента, губи се академичната атмосфера. Нашият герой "Z" пристига след изморително пътуване в "Х", изпява си песенчицата, съответно провежда изпита, и заминава, устремен към "У". Да не забравяме, че от това са ощетени (може би най-вече) студентите в университета, където е основната месторабота на "Z". Качеството на тяхното образование също пада, нека си го кажем. Правото не е песен, то е жива наука, сложна и древна, но то е и изкуство. Една преподавателка в университета навремето, макар, че беше професор и изнасяше лекции, идваше на упражнения и освен че беше интересно, по този начин създаваше някаква форма на екипност, на цялост. Просто имаше време, защото не гастролираше.
- Отговарящ
Приели , неприели , пък мене ме приеха и голям прас , били преписали на изпита по ГПП.Е ми и аз преписах и по ГПП и по вещно и по , и по РП и по много други , е ква е разликата , че взимах изпити на подпис и други тъпотии
Глей кой и кво преподава , виж и кви са истинските проблеми
Глей кой и кво преподава , виж и кви са истинските проблеми
- Thomas Scott
Re: Мариана
ЩЕ БЪДА КРАТЪК И ЯСЕН:
1. Не съм кандидатствал в СУ.
2. Не виждам дори една причина, поради която бих могъл да го предпочета пред НБУ.
3. Имал съм възможност да следвам, в което и да е престижно учебно заведение по света, защото съм притежавал и интелекта, и знанията, и финансовите възможности.
4. Направил съм своя избор, а всичко друго е история.
5. Досадна и жалка картинка стават хората като теб вече! Вие нямате поддръжници дори из средите на изкласилите СУ! (за справка: изчети всички мнения по въпроса) Мисля, че живееш в друг свят, други измерения и други времена! Реалностите са коренно различни! (както казваше едно приятелче: "Смени дилъра!") Явно проблематиката на ежедневието отдавна (от години) те е откъснала от тази на висшето юридическо образование в БГ! Първо се аклиматизирай (влез в тон с новия век) и чак след това ще дискутираме каквото и да било! Защото сега би било безумие и откровено губене на време!
6. До 5 години превъзходството на НБУ над всички други ЮФ в БГ вече ще бъде официално легитимирано! Гаранция!
1. Не съм кандидатствал в СУ.
2. Не виждам дори една причина, поради която бих могъл да го предпочета пред НБУ.
3. Имал съм възможност да следвам, в което и да е престижно учебно заведение по света, защото съм притежавал и интелекта, и знанията, и финансовите възможности.
4. Направил съм своя избор, а всичко друго е история.
5. Досадна и жалка картинка стават хората като теб вече! Вие нямате поддръжници дори из средите на изкласилите СУ! (за справка: изчети всички мнения по въпроса) Мисля, че живееш в друг свят, други измерения и други времена! Реалностите са коренно различни! (както казваше едно приятелче: "Смени дилъра!") Явно проблематиката на ежедневието отдавна (от години) те е откъснала от тази на висшето юридическо образование в БГ! Първо се аклиматизирай (влез в тон с новия век) и чак след това ще дискутираме каквото и да било! Защото сега би било безумие и откровено губене на време!
6. До 5 години превъзходството на НБУ над всички други ЮФ в БГ вече ще бъде официално легитимирано! Гаранция!
- kafeto
- Потребител
Много си права...съгласен съм.....
- Nasko`
Вярвам Ви, но вероятно сте били изключение. Първо, приемът беше много ограничен. Второ, при кандидатстване се представяше характеристика от Градския комитет на БКП. Трето, беше невъзможно да се завърши успешно ЮФ без да се направи компромис със съвестта. След това компромисите със съвестта продължаваха цял живот, защото в Татово време никой не е станал адвокат, прокурор, съдия без да му се е налагало да демонстрира лоялност към партията и нейните вождове. Истината е обаче, че тогава имаше големи юристи. Сега има преподаватели, които просто си изкарват хляба като пътуват из цяла България и препечатват старите си учебници за да изкарат някой лев.
Всичко е мизерно - и преподаването, и системата, и нивото на студентите. Това е общият фон, на който обаче понякога, макар и рядко, се открояват личности - така наричам колегите, които са наистина стойностни юристи.
Нивото на грамотност - обща и юридическа, е много ниско, то ще става все по-ниско, т. к. средното образование е в криза. Работила съм в тази сфера на различни нива, в две различни професионални поприща, практикувам от 6 години /успешно/ и не съм завършила СУ, но не се срамувам от това.
>
Всичко е мизерно - и преподаването, и системата, и нивото на студентите. Това е общият фон, на който обаче понякога, макар и рядко, се открояват личности - така наричам колегите, които са наистина стойностни юристи.
Нивото на грамотност - обща и юридическа, е много ниско, то ще става все по-ниско, т. к. средното образование е в криза. Работила съм в тази сфера на различни нива, в две различни професионални поприща, практикувам от 6 години /успешно/ и не съм завършила СУ, но не се срамувам от това.
>
- Златева
Вероятно говорите за време преди това, в което съм учила. Относно ограничения прием - не зная, курсът ни беше над 300 души. Никой не ни е искал, и аз не съм представяла никакви характеристики от Градския комитет на БКП. По време на следването не ми се е налагало и не съм правила компромиси със съвестта си /освен ако не се приеме като компромис изучаваните от нас дисциплини като "Политическа икономия", "Научен комунизъм" и "Диалектически материализъм"/.
Вероятно поради стечение на обстоятелствата не ми се е налагало да правя такива компромиси и впоследствие. Не зная! Може би един от основните аргументи, за да избера тази професия, и за да практикувам по начина, по който го правя и досега, е именно това, да не може някой друг да ми наложи да правя компромиси със собствените си принципи.
А относно всичко друго, за което става дума в тази дискусия....
Преди два дни един студент-второкурсник /в СУ/, който е в кантората ни /нещо като ученик, не мога да кажа дори, че стажува/ ми разказа как е минало едно упражнение по административно право. Асистентката диктувала, те си записвали !!! Какво да си говорим повече!... Къде е "живият контакт" с преподавателя, къде са полемиките ?!
Вероятно поради стечение на обстоятелствата не ми се е налагало да правя такива компромиси и впоследствие. Не зная! Може би един от основните аргументи, за да избера тази професия, и за да практикувам по начина, по който го правя и досега, е именно това, да не може някой друг да ми наложи да правя компромиси със собствените си принципи.
А относно всичко друго, за което става дума в тази дискусия....
Преди два дни един студент-второкурсник /в СУ/, който е в кантората ни /нещо като ученик, не мога да кажа дори, че стажува/ ми разказа как е минало едно упражнение по административно право. Асистентката диктувала, те си записвали !!! Какво да си говорим повече!... Къде е "живият контакт" с преподавателя, къде са полемиките ?!
- protekta
- Потребител
Най-сетне някой отвън да каже на тиквениците тук очевидното. ЮФ в Русенския технически университет, ще се издрайфам. Трябва да са най-много три. СУ, Великотърновския и някой друг, останалото да се премахне.
- craghack
- Младши потребител
за craghack
на малкия пръст на завършилите ЮФ Русе не можеш да се мериш
на малкия пръст на завършилите ЮФ Русе не можеш да се мериш
- донна2
Re: КАФЕТО-ДЕТЕТО!!!
Кафе, малък си като залък, бре!
Изкарай си образованието, стажа, поработи малко и тогава казвай кой е корифей в областта си. В момента, изказването ти може да ме накара само да се смея и да ти се радвам как се възхищаваш на преподавателите си. Продълважай да ги почиташ и уважаваш, но помни, че има много по-големи корифей от тях, за чието съществуване ти най-вероятно дори не подозираш!
Блажени са невежите!
Успех с изпитите и се опитай да не задаваш глупави въпроси!!!
МД
Изкарай си образованието, стажа, поработи малко и тогава казвай кой е корифей в областта си. В момента, изказването ти може да ме накара само да се смея и да ти се радвам как се възхищаваш на преподавателите си. Продълважай да ги почиташ и уважаваш, но помни, че има много по-големи корифей от тях, за чието съществуване ти най-вероятно дори не подозираш!
Блажени са невежите!
МД
- mdd
- Младши потребител
Re: КАФЕТО-ДЕТЕТО!!!
Кафе, малък си като залък, бре!
Блажени са невежите!
МД
Блажени са невежите!
МД
- mdd
- Младши потребител
Съгласна съм напълно. Има нещо дълбоко погрешно в самата система на преподаване, в манталитета на самите преподаватели, но и средното ниво на входа е умопомрачително ниско. Покрай мен също са щъкали такива млади хора, дето уж са стажанти, но не напълно. Имат желание да се научат, но липсата на добра основа, която аз наричан начална юридическа грамотност, им пречи. Имала съм "стажанти" , завършили най-различни вузове - в т. ч. и в СУ. Разбрах едно - нито факултетът, нито оценките от диплома имат значение. Значение имат само личните качества, високата лична мотивираност, добрата общохуманитарна подготовка и готовността да се работи много, за малко пари, дълго време - докато се постигнат елементарните успехи. Това е трудно. Така че, колега, разсъждаваме сходно.
- Златева
Аз препоръчвам закриване на инспектората към Министерство на правосъдието.
Полза от него никаква.
Полза от него никаква.
- marlow
Аз мисля,че обучението на един юрист започва много преди да отиде в университета и завършва много след това.Без значение е кой е този университет.Много важно е преди това бъдещия юрист в каква среда е расъл,какви книжки е чел и колко.Защото тази обща култура и възпитание,която ще придобие е важна за по-нататък.Ако желанието ти да се отдадеш на правото е възникнало бавно и постепенно и ако имаш мотивация да завършиш и после да се самоусъвършенстваш то няма значение ВУЗа.Ако ли пък си решил внезапно,докато си пасеш кравите или сервираш кафе в кварталното барче,да учиш право и си влязъл да учиш,тогава и най престижното учебно заведение не може да те направи истински специалист в областа на правото.И тези хора са най-ревностните защитници на тезата,че е много важен еди кой си ВУЗ.Защото освен това,че са го завършили,няма с какво друго да се похвалят.Това е моето мнение.
- наблюдател
Re: наблюдател
Както винаги право в десетката! :)
- kafeto
- Потребител
ФАКУЛТЕТИТЕ НЕ СА МНОГО,ЗАЩОТО АКО ЧОВЕК СЕ ОПИТА ДА СИ НАМЕРИ АДВОКАТ ВИНАГИ УДРЯ НА КАМЪК.Големи са нуждите от юридически кадри и в полицията,гражданската сфера,фирмите и т.н.Не може да се постигне по-добро правосъдие ако няма конкуренция между юристите.Именно страхът от конкуренция води до твърденията,че факултетите трябва да намалеят.Истината е, че и в Софийския университет качеството не е кой знае какво!
- иван шопов
Колеги, чудя се възможно ли е да се повтаряме толкова пъти, толкова често.... Елементарно е, макар да изхожда от математиката: за да се реши един проблем, са необходими няколко предпоставки:
1. Изясняване на фактическото положение (с какви данни разполагаме);
2. Изясняване на това, какво е неизвестното в ситуацията (какво се търси като резултат);
3. Откриване на връзките между даденостите и желания резултат;
4. Намиране на механизъм за постигане на този резултат при тези дадености (алгоритъм за решаване на задачата);
5. "Запретване на ръкави" и вършене на работата.
Та, по същество:
1. Факт е, че навсякъде "бълбука" с посредственост и непрофесионализъм-отчайващ на моменти. Канкретни примери просто не са необходими.
2. Търсеният резултат:
2. 1. Повишаване качеството на колегите-без значение от кой университет са се "появили";
2. 2. Елиминиране на "черните овце", които спъват ежедневно работата на можещите и знаещите;
3. "Връзките" между "даденото" и "неизвестното":
3.1. Вход на системата-при кандидатстването-един унифициран изпит-дори си риск да се засегне автономността на ВУЗ-овете;
3. 2. Промяна на начина на обучение, най-вече по отношение на текущия контрол върху студентите и на преподавателите;
3. 3. Единни критерии при финализиране на теоритичната подготовка на кадрите (държавните изпити);
3. 4. Стажът да излезе от рамките на "събиране на подписи", като се въведат стимули, вкл. и материални, за обучаващите и обучаваните;
3. 5. Практико-теоритическият изпит да бъде най-жестокият възможен.
4. Механизми за реализиране на гореизброените идеи-колкото искаш по белия свят.
5. НЯКОЙ ГОРЕ трябва просто да запретне ръкавите...АКО иска, ако може и ако му стиска. Ако не, ще продължим да си дискутираме, да се оплюваме, да се озлобяваме, да трошим нерви из съдебни зали и извън тях...
ЛЕКА, СПОРНА и УСПЕШНА РАБОТА, КОЛЕГИ!
1. Изясняване на фактическото положение (с какви данни разполагаме);
2. Изясняване на това, какво е неизвестното в ситуацията (какво се търси като резултат);
3. Откриване на връзките между даденостите и желания резултат;
4. Намиране на механизъм за постигане на този резултат при тези дадености (алгоритъм за решаване на задачата);
5. "Запретване на ръкави" и вършене на работата.
Та, по същество:
1. Факт е, че навсякъде "бълбука" с посредственост и непрофесионализъм-отчайващ на моменти. Канкретни примери просто не са необходими.
2. Търсеният резултат:
2. 1. Повишаване качеството на колегите-без значение от кой университет са се "появили";
2. 2. Елиминиране на "черните овце", които спъват ежедневно работата на можещите и знаещите;
3. "Връзките" между "даденото" и "неизвестното":
3.1. Вход на системата-при кандидатстването-един унифициран изпит-дори си риск да се засегне автономността на ВУЗ-овете;
3. 2. Промяна на начина на обучение, най-вече по отношение на текущия контрол върху студентите и на преподавателите;
3. 3. Единни критерии при финализиране на теоритичната подготовка на кадрите (държавните изпити);
3. 4. Стажът да излезе от рамките на "събиране на подписи", като се въведат стимули, вкл. и материални, за обучаващите и обучаваните;
3. 5. Практико-теоритическият изпит да бъде най-жестокият възможен.
4. Механизми за реализиране на гореизброените идеи-колкото искаш по белия свят.
5. НЯКОЙ ГОРЕ трябва просто да запретне ръкавите...АКО иска, ако може и ако му стиска. Ако не, ще продължим да си дискутираме, да се оплюваме, да се озлобяваме, да трошим нерви из съдебни зали и извън тях...
ЛЕКА, СПОРНА и УСПЕШНА РАБОТА, КОЛЕГИ!
- sunshine_75
- Потребител
Napulno sum suglasna s kolegata. Problemut v na6eto obrazovanie ne e samo v prepodavatelite i studentite. Toi e mnogo po - dulbok. toi idva oste ot gimnaziqta, ot situaciqta na pazara i ot samata sistema.
Nai - malkoto na4ina na izpitvane, koito e ednakuv v universitetite, ne predpolaga ka4estveno vuzpriemane na u4ebniq material. Vsi4ki imame kolegi, puk i nie sme se "oblagodetelstvali" ot izpiti, koito sme vzeli na kusmet. Ne iskam i da spomenavam, 4e ponqkoga tova e praktika. A materiq kato pravoto iziskva ne samo poznaniq, a zadulbo4eni poznaniq. Uprajneniqta sa pod vsqkakva kritika, provejdat se ot nisko kvalificirani prepodavateli, doskoro6ni studenti s vruzki. S nqkoi izklju4eniq. V kraina smetka kolkoto i da ima6 jelanie da u4i6, nqma kak da izleze6 podgotven. Az sum primer. U4ila sum mnogo i s jelanie i v nikakuv slu4ai ne moga da kaja, 4e sum gotova da zastitavam ka4estveno intereseite na klientite si. Az prosto trqbva da se u4a na tqh. Taka e i s mnogo drugi kolegi.
Nima nqkoi ot vas moje da se pohvali, 4e vednaga sled universiteta e bil gotov za advokat ili nesto drugo.
No za da se promeni tova trqbva da se promeni cqlata sistema. Ot vlizane v uneversiteta, prez programata, ta 4ak do teoreti4ni - prakti4eskiq izpit (koito e prosto pro - forma) i staja.
Neka ima mnogo universiteti, lo6o nqma. No cedkata vutre v tqh trqbva da e druga.
Li4no az smqtam 4e ocenka pod 4 (stava duma za obektivna 4) ne trqbva da ima. Zastoto v sudebnata zala ne pi6at sudebno re6enie za sreden, a ili pe4eli6 ili gubi6
Nai - malkoto na4ina na izpitvane, koito e ednakuv v universitetite, ne predpolaga ka4estveno vuzpriemane na u4ebniq material. Vsi4ki imame kolegi, puk i nie sme se "oblagodetelstvali" ot izpiti, koito sme vzeli na kusmet. Ne iskam i da spomenavam, 4e ponqkoga tova e praktika. A materiq kato pravoto iziskva ne samo poznaniq, a zadulbo4eni poznaniq. Uprajneniqta sa pod vsqkakva kritika, provejdat se ot nisko kvalificirani prepodavateli, doskoro6ni studenti s vruzki. S nqkoi izklju4eniq. V kraina smetka kolkoto i da ima6 jelanie da u4i6, nqma kak da izleze6 podgotven. Az sum primer. U4ila sum mnogo i s jelanie i v nikakuv slu4ai ne moga da kaja, 4e sum gotova da zastitavam ka4estveno intereseite na klientite si. Az prosto trqbva da se u4a na tqh. Taka e i s mnogo drugi kolegi.
Nima nqkoi ot vas moje da se pohvali, 4e vednaga sled universiteta e bil gotov za advokat ili nesto drugo.
No za da se promeni tova trqbva da se promeni cqlata sistema. Ot vlizane v uneversiteta, prez programata, ta 4ak do teoreti4ni - prakti4eskiq izpit (koito e prosto pro - forma) i staja.
Neka ima mnogo universiteti, lo6o nqma. No cedkata vutre v tqh trqbva da e druga.
Li4no az smqtam 4e ocenka pod 4 (stava duma za obektivna 4) ne trqbva da ima. Zastoto v sudebnata zala ne pi6at sudebno re6enie za sreden, a ili pe4eli6 ili gubi6
- mkoleva
- Младши потребител
|
|