- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:03 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
конкурс за младши магистрати Vol.2
|
|
nali vidq,kak se podigraha, kogato otlogiha izpita v samoto na4alo i kakvo stana,vsi4ko i vseli si mul4i
- madnes
- Младши потребител
Съвсем сериозно мисля, че трябва да направим нещо..защото иначегаврата ще е пълна....дайте да помислим
- pleasure
- Младши потребител
Колеги, колкото по-вече чета какво се случва и на усния изпит, толкова по-вече се убеждавам че тази година нещата се предрешени! Като не можаха техните хора дето получиха казусите да си ги наредят сега измислиха и тази глупост. Поне предните две години нямаше въпроси от гражданското право. Наистина въпросът е принципен. Голяма преценка за знанията на кондидата ще направят само от един въпрос по наказателно право.
Предлагам на колегата като ще ангажира вниманието на в. Монитор да се наблегне въобще на проблема за абстолютната липса на прозрачност и при двата етапа на изпита. Така ще стане една хубава статия, въпросът е само че наистина всяко чудо за три дни, а за това че конкурса ще бъде обжалван е съвсем ясно.
Реформи са безусловно необходими и предлагам ние, хората които са заинтересовани от тях и които разбираме ползата от тях, да бъдем будното съзнание на обществото и да предприемем мащабна инициатива, коато да осигури най-накрая необходимия ефект. Защото тези своеволия по конкурсите имат влияние за цялата правна система, за правосъдието на държавата въобще - как се влиза в системата и какви хора ще работят в нея.
Предлагам на колегата като ще ангажира вниманието на в. Монитор да се наблегне въобще на проблема за абстолютната липса на прозрачност и при двата етапа на изпита. Така ще стане една хубава статия, въпросът е само че наистина всяко чудо за три дни, а за това че конкурса ще бъде обжалван е съвсем ясно.
Реформи са безусловно необходими и предлагам ние, хората които са заинтересовани от тях и които разбираме ползата от тях, да бъдем будното съзнание на обществото и да предприемем мащабна инициатива, коато да осигури най-накрая необходимия ефект. Защото тези своеволия по конкурсите имат влияние за цялата правна система, за правосъдието на държавата въобще - как се влиза в системата и какви хора ще работят в нея.
- vikin
- Младши потребител
Дали ще хване дикиш?!
Съгласен съм с вас и предлагам тука още да конкретизираме реда за обжалване, както и основанията за това! Само да си приказваме, едва ли ще помогне...
Не знам само доколко ще уважат жалбата, като се има предвид, че конспектът е оформен като един, с две части - гражданска и наказателна?! Все пак и това трябва да се пробва...
Ето редът за оперативност:
"Обжалване на законосъобразността на конкурса
Чл. 40. (1) Всеки кандидат може да обжалва законосъобразността на проведения конкурс пред Висшия съдебен съвет в седемдневен срок от обявяването на класирането.
(2) Жалбата трябва да съдържа:
1. името, единния граждански номер и точния адрес на подателя;
2. посочване на конкурса, който се обжалва, и конкретното решение на конкурсната комисия, което се обжалва;
3. посочване на нарушенията при провеждането на конкурса и доказателства, които ги подкрепят;
4. изложение на искането;
5. подпис на жалбоподателя.
Чл. 41. (1) Висшият съдебен съвет се произнася по жалбата с решение в 14-дневен срок от получаването й.
(2) Решението се съобщава на заинтересованите лица като им се връчва лично или им се изпраща по пощата с препоръчано писмо с обратна разписка.
Чл. 42. (1) Решението на Висшия съдебен съвет по законосъобразността на конкурса подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в седемдневен срок от съобщаване на решението. Върховният административен съд разглежда жалбата в тричленен състав и се произнася с окончателно решение.
(2) Когато с влязло в сила решение конкурсът е отменен, се насрочва нов конкурс.
(3) Новият конкурс се провежда с всички кандидати, допуснати за явяване до отменения конкурс. Нови кандидати не се допускат."
Не знам само доколко ще уважат жалбата, като се има предвид, че конспектът е оформен като един, с две части - гражданска и наказателна?! Все пак и това трябва да се пробва...
Ето редът за оперативност:
"Обжалване на законосъобразността на конкурса
Чл. 40. (1) Всеки кандидат може да обжалва законосъобразността на проведения конкурс пред Висшия съдебен съвет в седемдневен срок от обявяването на класирането.
(2) Жалбата трябва да съдържа:
1. името, единния граждански номер и точния адрес на подателя;
2. посочване на конкурса, който се обжалва, и конкретното решение на конкурсната комисия, което се обжалва;
3. посочване на нарушенията при провеждането на конкурса и доказателства, които ги подкрепят;
4. изложение на искането;
5. подпис на жалбоподателя.
Чл. 41. (1) Висшият съдебен съвет се произнася по жалбата с решение в 14-дневен срок от получаването й.
(2) Решението се съобщава на заинтересованите лица като им се връчва лично или им се изпраща по пощата с препоръчано писмо с обратна разписка.
Чл. 42. (1) Решението на Висшия съдебен съвет по законосъобразността на конкурса подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в седемдневен срок от съобщаване на решението. Върховният административен съд разглежда жалбата в тричленен състав и се произнася с окончателно решение.
(2) Когато с влязло в сила решение конкурсът е отменен, се насрочва нов конкурс.
(3) Новият конкурс се провежда с всички кандидати, допуснати за явяване до отменения конкурс. Нови кандидати не се допускат."
- Rommel
- Младши потребител
Сега, като се замисля и се сещам следното - като се теглиха казусите за мл.плокурори имаше 5 наказателни и 5 граждански, т.е. вероятноста да беше се паднал граждански казус на изпита за МЛ.ПРОКУРОРИ беше 50/50. По пътя на ЛОГИКАТА, така и с въпросите на устния за мл.прокурори 50/50 - един граждански, един наказателен въпрос. Но нещо не ми се върже с наредбата
- anjelo
- Младши потребител
Такава ни е държавата. Как ще коментирате недопуснатите до конкурса за съдии по вписванията на основание недоказан стаж, като нито по закон и регламент се изисква такъв.
- n_ikito
- Активен потребител
Колеги, предлагам да анализираме текста на разпоредбата, преди да обжалвате конкурса на това основание. Чл. 20, ал.3 гласи: " На устния изпит се проверяват знанията на кандидатите по материята в съответния правен отрасъл по тематични конспекти."
Така, доколкото имам информация от форума, защото конспекта за прокурорския изпит не съм го чела, в конспекта има и въпроси от гражданското право. Е, не мислите ли, че разпоредбата следва да се тълкува в смисъл, че на устния изпит се проверяват знанията по материята, от която е изтеглил въпрос кандидатът? А материята може да бъде гражданска или наказателна (тази година май административно няма).
Така, доколкото имам информация от форума, защото конспекта за прокурорския изпит не съм го чела, в конспекта има и въпроси от гражданското право. Е, не мислите ли, че разпоредбата следва да се тълкува в смисъл, че на устния изпит се проверяват знанията по материята, от която е изтеглил въпрос кандидатът? А материята може да бъде гражданска или наказателна (тази година май административно няма).
- nalexandrova
- Нов потребител
Според Вашето тълкуване, уважаема Алекандрова, ми се струва, че излиза думите "съответен правен отрасъл" да са излишни.
- octavius
- Потребител
molq kolegite,koito sa bili v4era ili dnes na izpita da dadut malko svetlina za tova kak proti4a i vuob6te vsqka informaciq,koqto bi bila polezna
- nikss
- Младши потребител
моля колегите,които са се явили вчера или днес за инфо относно това как протича изпита и въобще всяка полезна информация
- nikss
- Младши потребител
Смятам, че мнението на Александрова не е за подценяване, защото само логиката предполага, че "съответния правен отрасъл" е този, в който ще практикуват магистратите, т.е. никъде не е казано на какво точно съответства. Едно такова тълкуване не е изключено да бъде възприето от ВСС и ВАС за отхвърляне на жалбите, така че ни е нужна сериозна аргументация за тълкуването на "съответния", която да изключи гражданскоправната материя...
- avantUrist
- Младши потребител
здравейте,
аз бях вчера на изпит и мисля, че мина много добре, в смисъл , че не знам как съм се представила. Комисията беше перфектна, хората бяха много благоразположени, държаха се много добре и много спокойно, без пренебрежение, без заяждане, бих казала даже с уважение. В стаята бях около 20-30 мин, и двете комисии изпитваха нормално и се отнасяха нормално с всички хора, които бяха вътре.
отговаря се на един граждански и на един наказателен въпрос по конспекта. Въпросите се теглят, на гражданския хората казаха, че не държат особено, но не може да не се каже нищо. мисля че от обща правна култура всеки може да каже по нещо. основно питат по наказателния въпрос. и странични въпроси задават, но нещо като практическо препитване и както забелязах в повечето случай го обръщат на майтап.
успех на всички!
аз бях вчера на изпит и мисля, че мина много добре, в смисъл , че не знам как съм се представила. Комисията беше перфектна, хората бяха много благоразположени, държаха се много добре и много спокойно, без пренебрежение, без заяждане, бих казала даже с уважение. В стаята бях около 20-30 мин, и двете комисии изпитваха нормално и се отнасяха нормално с всички хора, които бяха вътре.
отговаря се на един граждански и на един наказателен въпрос по конспекта. Въпросите се теглят, на гражданския хората казаха, че не държат особено, но не може да не се каже нищо. мисля че от обща правна култура всеки може да каже по нещо. основно питат по наказателния въпрос. и странични въпроси задават, но нещо като практическо препитване и както забелязах в повечето случай го обръщат на майтап.
успех на всички!
- kaila
- Нов потребител
Хайде, колеги нали всички сте недоволни и не сте съгласни така да ви мачкат.Само май си се оплакваме по форумите...и после нищо....то и затова цялата държава е на този хал...!Иначе да мрънкаме и да се оплакваме...това всички го може....дайте нещо по същество да помислим....!!!
- pleasure
- Младши потребител
Или може би ви харесва, да ви пишат оценките с моливче по разни "листчета" и въобще да нямате идея как ще ви оценят, въпреки че ви гледат окуражително и разбиращо през цялото време...??
- pleasure
- Младши потребител
|
|