начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

конкурс за младши магистрати Vol.2

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот RinTimTim » 12 Фев 2007, 15:03

adv_agentka написа:добро утро! искам да помоля ако случайно днес публикуват класирането по градове от съдийския конкурс, някой да го логне тук...

Съмнявам се, че ще публикуват класиране по градове. ВСС по-вероятно ще гласува кандидатите, както са по класиране и съобразно желанията им, до попълване на местата.

adv_agentka написа:На компютъра, на който съм в момента, страницата на ВСС ми се обновява един път годишно:)))

Пробвай да заредиш страницата отново, след като преди това си почистила темпорари интернет файлс. Ако си с ИЕ: тулс->интернет опшънс->дженеръл.
RinTimTim
Потребител

Мнениеот adv_agentka » 12 Фев 2007, 15:22

RinTimTim, аз си падам малко хакерче и са ми ясни тия неща с обновяването :lol: проблема ми е в интернет доставчика явно, защото винаги когато се публикува нещо на сайта на ВСС, аз го виждам чак на другия ден:((
иначе според мен не може да няма класиране по градове... все пак има кандидати с посочени повече от един ОС, нали трябва по някакъв начин да ги разпределят.... незнам... колко му е да ги подредят както миналите години...
иначе - ЕНЧО е господин, който е представил болничен в първия ден на изпитите; трябвало е да го изпитват последния ден - на 01.02., той закъснял и от комисията му звъняли на gsm-a да го търсят защо не се явява...
adv_agentka
Младши потребител

Мнениеот portokal » 12 Фев 2007, 15:27

Нещо ми се губи, извинете ме за невежството, но кой е ЕНЧО?

Виж по-назад. Енчо е звездата на тази тема, кандидат с пълни шестици на двата писмени и на устния съдийски изпит; появил се и загадъчно изчезнал на датата, на която е трябвало да се яви по график, а два дни по-късно по време на устния изпит по сведения на очевидци член на комисията му се бил обадил пред всички в залата да идва да се явява. :oops: Имаше и мнение в негова защита. Каква е истината, не е съвсем ясно.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот adv_agentka » 12 Фев 2007, 15:35

може пък наистина да е много умен колегата и да е много добър юрист... нека да не му завиждаме за оценките :lol: :lol: :lol: аз се чудех откъде може да му имат телефона, но после се сетих че си писахме номерата в заявленията... друг е въпроса че си е личен избор дали ще се явиш на устния или не... не вярвам да са звъняли на други кандидати, които не са се явили...
adv_agentka
Младши потребител

Мнениеот portokal » 12 Фев 2007, 15:53

не вярвам да са звъняли на други кандидати, които не са се явили...

Точно.
Макар че, от друга страна... ако има нещо нередно, какво пречи на члена на комисията да излезе някъде отвън и да се обади, без някой да го слуша. :roll:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот andronika » 12 Фев 2007, 16:04

На мен не са ми звънели, обидена съм :lol:
andronika
Потребител

Мнениеот eldorina » 12 Фев 2007, 16:37

Imate li predstava za6to v konspekta ima vypros za doznanie i predvaritelno sledstvie, sled kato po noviq NPK ve4e ne sy6testvuva takova razgrani4enie?
eldorina
Нов потребител

Мнениеот iva_kari » 12 Фев 2007, 16:55

да, наистина за устния ще трябва ли да четем и стария НПК?
А за използване на държавни организации за извършване на частна дейност аз нямам нищо?
iva_kari
Младши потребител

Мнениеот i.s.k.r.a » 13 Фев 2007, 12:14

Имате ли спомени за бала от миналата година за младши прокурори?
i.s.k.r.a
Потребител

Мнениеот vikin » 14 Фев 2007, 16:45

Нещо замря форума....що така?
vikin
Младши потребител

Мнениеот pleasure » 14 Фев 2007, 18:29

Четат колегите...та пушек се вдига....:)...така трябва...който се учи той ще сполучи...що ли не чета и аз ...та се размотавам.... :roll:
pleasure
Младши потребител

Дойчланд юбер алес!!!

Мнениеот Rommel » 14 Фев 2007, 21:48

Четем - трънки! Няма сериозни теми, затова не се обаждат нашите хора... ;)

На хаирлия да е!
Rommel
Младши потребител

Мнениеот nalexandrova » 15 Фев 2007, 10:53

Здравейте, колеги! Отдавна чета дискусиите във форума и все не намирах причина да се включа. Днес обаче случайно я намерих- предложението на Райна Мартинова от стр.63 (мисля, че не греша номера). Казвате, че няма интересни теми- ами ето ви една. Споделете идеите си.
nalexandrova
Нов потребител

Мнениеот dozn03 » 15 Фев 2007, 12:30

Горното предложение е чудесно, но аз лично не мога да кажа, че имам идеи относно него, по-скоро Райна Мартинова казва, че има идеи и аз с удоволствие бих се включила в осъществяването им, ако мога да бъда полезна. Аз за първи път участвам в тези конкурси и нямам много наблюдения /но събрах достатъчно от съдийския, за да се потвърди ширещото се в обществото мнение за тях/.
Защо никой не отговори на въпросите на колегите по-горе - за минималния бал за прокурори от миналите конкурси?! :roll: Никой ли не е участвал минали години? Или не си спомняте?! :)
dozn03
Потребител

Мнениеот octavius » 15 Фев 2007, 15:51

rmartinova написа:Колеги, мисля си, че всяка година в този форум се обсъждат само неблагополучията и гафовете по конкурси. От известно време си мисля, че може да се направи нещо по-добро. Има начин да се промени наредбата за конкурсите. Тя е пълна с недоразумения. И то не случайно. Далеч съм вече от мисълта, че има случайни неща. Аз имам някои идеи, но по-скоро ми се иска да чуя вашите. Аз съм решила да се боря и няма да се спра. Конкурсът за младши вече не ми е на дневен ред, но все пак в тази система трябва да започнат да влизат качествени хора и да няма съмнение, че има връзкари. Не може само да се оплакваме два дни, до следващия път и край. И следващата година пак същото. Имам вече доста сериозен поглед върху провеждането на конкурси от позицията на участник - ветеран (хахаха) и смятам, че мога да направя нещо. Знам и хора, с които може да се говори, за да има ефект. Но трябват конкретни предложения, а не голи приказки.

Добре де, колега Мартинова, дайте да даем, както се казваше в един филм... Обяснете някак идеите си, а ние да ги допълваме и подкрепяме?
octavius
Потребител

Мнениеот andronika » 15 Фев 2007, 16:01

Колеги, откъде смятате да четете по НПК?
andronika
Потребител

Мнениеот stdana » 15 Фев 2007, 17:00

Имам следната идея - конкурсите за магистрати да се провеждат на три тура: решаване на казус, тест за проверка на теоретичните занания на кандидатите и събеседване с цел преценка мотивировката на кандидатите, моралните им качества, а може и интелекта като бъдат предлагани конкретни теми за обсъждане. Решенията на казусите трябва да бъдат публикувани. В Наредбата да бъдат предвидени критерии за формулиране оценката на решенията на казусите, например първи - правилно решение на казуса с конкретна тежест на оценката, втори - мотивировка на предлаганото решение с конкретна тежест, трети - пълнота на изложението с конкретна тежест, като оценяващите могат дори да бъдат задължени да излагат кратки мотиви за дадените оценки, в крайна сметка те и сега оценяват работите като приемат нещо за вярно. Писмените работи и протоколите от оценките на комисиите е необходимо да бъдат публично достъпни за всички. Тестовата система на провека гарантира до голяма степен обективност на оценките. Разбира се оценяването на кандидатите при събеседване би било чисто субективно, но лично аз не бих наела който и да за каквато и да е работа, ако не мога да го преценя лично в директен разговор, а и така връзкарите ще могат да се възползват от връзките си!!. Е, колеги имате ли предложения и може някой да направи нещо за промяна в системата?
stdana
Нов потребител

Мнениеот RinTimTim » 15 Фев 2007, 18:19

Това със събеседването на конкурса не ми се струва добра идея. На входа на системата би трябвало да се преценяват единствено професионалните качества, а кой колко е мотивиран и дали става за работата може да се реши само като мине известно време. Разни "ейч ар специалисти", които обясняват "аз само като го видя мога да преценя дали става", са пълни с въздух :lol:

Тестът - за, както и публичното обявяване на критериите за казуса.

За да се пресекат всякакви спекулации на тема "изтичане на казуса": защо комисиите да мислят 10 казуса предварително и да ги дават в ВСС цели три дни преди изпита (кому е нужно!?). Много по-подходящо би било да се обединят около 10-15 основни теми (примерно както сега беше лъжесвидетелстване на прокурорския), от които да е казусът. Няколко часа преди изпита целият състав на комисиите се събира, тегли една от 10-те теми и прави един-единствен казус, по който да се пише. Примерно изпитът е от 12, комисиите се събират сутринта. Така просто няма как да се получи изтичане. Виждаме, че казусите не са някакво чудо на природата, което 15 човека върховни съдии/прокурори и професори да не могат да съчинят за 2-3 часа. С теста същото - въпросите се формулират непосредствено преди изпита.

Устен изпит - не част от конкурса, а след края на обучението в НИП, след което, а не преди него, да става назначаването.
RinTimTim
Потребител

Мнениеот vikin » 15 Фев 2007, 18:20

Подкрепям с две ръце предложението на stdana ..... Крайно време е да се направи нещо за да са по-прозрачни критериите за оценка!! Факт е че човек никога не може да е сигурен какво е правилното решение на зададения казус. Така е това остава тайна за всички, а не трябва да е така. Предложението за теста също много ми допада, самата аз съм си го мислила - това е единствената възможност да се направи провека изцяло на знанията на изпитвания....дори може да се предвидят отворени въпроси. Събеседването пък е направо задължително....при всички други конкурси било за държавната администрация или в часния сектор то е задължително, именно така могат да се преценят личностните качества на кандидата и какви са причините му да влезе в системата.
Готова съм да подкрепя всяка инициатива в насока реализиция на тези предложения. Прдлагам да се изготви предложение, подкрепето колегите, които са съгласни с него, което да бъде адресирано до ВСС!
vikin
Младши потребител

Мнениеот octavius » 16 Фев 2007, 12:21

Първо - наистина конкретно, точно и ясно разработени критерии за оценяване.
Второ - обявяване на списъците с кандидати конкретно по места, защото нали по места кандидатстваме?
Трето - да се реши в наредбата и въпросът с кандидат, който е спечеил конкурса и се е отказал да заеме мястото. Става дума - след гласуването му от ВСС. В смисъл - какво става от там нататък - нов конкурс за отново вакантното място или се назначава следващият в класирането - пълна липса на яснота в момента.
Четвърто - да се укаже изрично и класирането на кандидати по места след общото такова. В смисъл - преди внасяне на списъка за гласуване на назначаването от ВСС.
Който има и други идеи, моля да ги дава.
Освен това, как смятате, колеги, да постъпим от тук насетне - ще си обсъдим предложенията във форума, а след това?
Как предлагате да ги внесем?
octavius
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити