начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

наследяване

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наследяване

Мнениеот ianica » 28 Яну 2004, 13:26

Лишен от родителски права родител има ли право да наследява детето си?
ianica

Re: наследяване

Мнениеот Габи » 28 Яну 2004, 13:28

Естествено, че има право!
Габи

Мнениеот ianica » 28 Яну 2004, 13:32

защо да има право
ianica

Мнениеот ianica » 28 Яну 2004, 13:38

как може да бъде избегнато това и според кой эакон има това правоГаби написа:
>
> Естествено, че има право!
ianica

Мнениеот 14 » 29 Яну 2004, 11:20

Законът за наследство определя лицата ,които се явяват наследници по закон.При липса на низходящи ,родителите се явяват наследници по закон .Без значение е дали са лишени от родителски права.Законът за наследство предвижда в чл.3,че не може да наследява като недостоен наследник ,който е извършил по отношение на наследодателя си точно определени престъпни деяния.Лишаването от родителски права не е въздигнато от законодателя като пречка за наследяване по закон.Така че няма спор ,според мен, от гледна точка на закона,че лишеният от родителски права може да наследява детето си при неговата смърт.
14

Мнениеот Гери » 29 Яну 2004, 11:54

Колеги ако си бяхте направили труда да четете още в Университета по СНП и практика по въпроса щяхте да знаете че лишеният от родителски права родител няма право да наследява детето! за справка стр.440 на зеленото книжле на Л.Ненова
Гери

Мнениеот donna2 » 29 Яну 2004, 12:00

срещала съм и двете мнения в литеретурата въпроса е много интересен
donna2
Потребител

Мнениеот Гери » 29 Яну 2004, 12:07

в интерес на истината практиката показва че ако бащата докаже че лишаването от род. права не се дължи на виновното му поведение, а на изключително тежко и независещо от него положение може да наследи.
Гери

Мнениеот donna » 29 Яну 2004, 13:28

и аз така мисля ,смятам че няма да има право да наследи в хипотезата на чл.3 ал.1 от ЗН ,ако е бил лишен от родителски право за това ,че се е опитал да убие детето и това му поведение е виновно ,защото ако вече го е направил той само по силата на чл.3 ЗН е недостоен
защото другите хипотези на чл.75 от СК не кореспондират с чл.3 от ЗН примерно поведението на родителя е представлявал опасност за имуществото на детето или не е плащал издръжка тогава ще може да наследява / по мое мнение човек който не се е погрижил за собственото си дете не е морално да го наследи /
donna
Старши потребител

Мнениеот 14 » 30 Яну 2004, 10:55

Колежке Гери ,толкова категорично се изказвате по казуса ,без да излагате свои аргументи в подкрепа на становището си .Мисля че язвителното Ви изказване за това ,че не сме чели достатъчно трудовете на проф.Лиляна Ненова в университета ,е липса на колегиалност от Ваша страна.Самата аз съм имала щастието лично да присъствам на лекциите на проф.Ненова и ценя високо нейните трудове.Ако бяхте коректна при изписване на мнението си по въпроса ,следваше да отбележите ,че проф.Ненова изрично отбелязва ,че подобен казус не е уреден законово като излага своето мнение ,че въз основа на чл.46,ал.2 от ЗНА правилото на чл.91,ал.3 от СК може да се приложи по аналогия и относно правото на родителя ,лишен от родителски права ,да наследява детето си.Що се отнася до съдебната практика ,много бих искала да ми цитирате съответни решения в посочената от Вас насока.Всъщност от написаното от Вас оставам с убеждението колко тъпи са някои колеги за разлика от Вас.
14

Мнениеот ianica » 02 Фев 2004, 17:12

az ne sum advokat a tursia suvet ima li na4in tova da se izbegne.6te mi kagete li zaglavieto na tova"zeleno knigle"na L.Nenova
ianica

Мнениеот didkata » 02 Фев 2004, 17:23

zelenoto knijle se kazva"Semeino pravo",okolo 500 strani4ki(((((::::::
didkata
Младши потребител

Мнениеот ianica » 02 Фев 2004, 17:45

blagodaria!i ako inakoi se seti kak bi moglo da se izbegne li6en ot roditelski prava da naslediava deteto si 6te sum blagodarna ako pi6e!
ianica

Мнениеот expert » 07 Фев 2004, 14:00

Както изчерпателно посочи колегата "14", родителят е наследник по закон т.е. това му качество не може да "се избегне", както питате. Лишаването от правото да наследи, действително е само при хипотезата на чл.3 ЗН. А в общия случай, наследяването от когото и да било може да се избегне просто като не се остави нищо за наследяване от него.
expert
Младши потребител

Назад към Семейни казуси