начало

Все така няма кандидати за председател на ВАС Все така няма кандидати за председател на ВАС

взех компютър на изплащане от ТБИ Credit

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

взех компютър на изплащане от ТБИ Credit

Мнениеот rika » 31 Яну 2006, 18:32

Здавеите, много се надявам някои тук да ми даде съвет как да постъпя!

През април месец 2004г. си взех компютър на изплащане от ТБИ Credit, срока за погасяване беше 12 месеца, на равни вноски. В продължение на 7 месеца съвсем съвестно си погасявах вноските през банка. Октомври месец същата година отидох на място в оффица на ТБИ и доплатих на ръка сумата за оставащите ми 6 месеца от договора, която беше около 1000лв. Единственото което ми дадоха беше една разписка за платените пари. Всико беше ок до август 2005г., когато открих на входната си врата визитка на охранителна фирма Егида, на гърба на която беше написано ръкописно и нечетливо \"Годподин еди-кой-си, имате неизплатени 6 вноски към ТБИ credit, обадете се незабавно на следния телефон...\" и съответно беше оставен ДЖИ-ес-ем номер... След обаждане от моя страна, ми съобщиха че последните 6 вноски за компютъра не са погасени. (т.е. внесените на ръка в оффица им) Попитах ги защо решиха да ми го съобщят 10 месеца по -късно и при това на гърба на визитка на охранителна фирма...Заплашиха ме че текат лихви... Казах им датата на разплащането в съответния office +- 1-2 дена и повече не ми се обадиха... До вчера (30.01.2006 !!!) когато отново, ми съобщиха, че не са погасени последните 6 вноски! След като им теглих културно една ......, защото ми писна от тях, отново им казах датата на разплащане за да си проверят в архивите и отново чакам обаждане, което най вероятно отново няма да получа.
Основният ми проблем е, че не си пазя въпросната разписка (все пак мина 1 година и 3 месеца от тогава!!) и искам да ви попитам, възможно ли е при това положение да заведат дело да си искат парите?? И възможно ли е ако отново не ми се обадят да изискам от тях някакъв вид писмено уверение, че повече няма да ме тормозят?!?
И ако това има някакво значение- членове на моето семейство също са взимали уреди на изплащане, но от други фирми и никога не са имали проблеми, т.е. водим се съвестни кредитополучатели :)
Много благодаря предварително за всяка информация!!
rika

събиране на лоши кредити

Мнениеот бони » 31 Яну 2006, 19:55

рика, преди една година писах статия за кредитната дейност в България и тогава подчертах нещо, което всички смятаха за глупост, а именно: когато избираш фирма, която да ти отпусне кредит, следва да се водиш не от лихвата, а от начина по който ще си събират парите ако не дай боже си в лошо положение и не можеш да плащаш". Замисли се ако беше избрала друга фирма, с 3% по-голяма лихва (те толкова са най-големите разлики). Щеше да ти струва 30 лева повече целия кредит (2.50 на месец) но щеше да си си гарантирала качествена услуга от началото до края (изплащането). Можеше да намериш и по-евтин кредит (има дори банки купени от бивши силови групировки), но те дори нямаше да ти се обадят, а директно щяха да ти конфискуват стоката. Толкова за избора, да знаеш за следващия път.

Сега е най-добре да отидеш в техния офис и да поискаш да се видиш с шефа на кредитната дейност или шефа за събирането на лоши кредити. Внимателно им обясни проблема си без да се показваш тарикат или каквото и да е, защото иначе няма да им дадеш повод да ти вярват. Те ще трябва или да намерят в системата вноските и да закрият партидата ти, или, ако не са постъпили, да почнат вътрешно разследване, защото може тяхната служителка да е гушнала парите. Имай предвид, че Егида не могат да те тормозят, обиждат, заплашват и прочие, така че, ако ги игнорираш, ТиБиАй ще трябва да те съдят. В съда ти си уязвима, защото нямаш документ, но и те са уязвими, защото нямат добра система за отчитане на вноските.

Ако се стигне до там обади се пак.

П.С. Дори и учтиво, не пращай никого на ...... му, защото така показваш, че не трябва да ти се вярва, а ти трябва да внушаваш доверие.
бони

:(

Мнениеот rika » 31 Яну 2006, 22:10

blagodarq za naputsviqta... e otkude da sum znaela predi 2 godini che tezi sa nai obiknoveni misernici, imala sum krediti kum mnogo drugi kompanii v posledstvie i nikoga ne sum imala problemi...
i vse pak ne mi se vqrva da zavedat delo, nai malkoto dori edno oficialno predupreditelno pismo ne sa mi izpratili za poslednite godina i tri meseca...
rika

Назад към Търговско право