Донна, обръщам се към теб по повод на една хитринка, за която преди време беше споделила. Беше дала идея при невъзможност да се снабдя с документ за актуално на ответника, да поискам съда да задължи отв.страна сам да го приложи по делото. Обаче не ми е ясно, дали така няма да си вкарам автогол - ако ответника пасува, ще има да си чакам....каква би била санкцията за него, която да го стимулира да изпълни съдебното разпореждане?
Искам отново да ти благодаря за вниманието, което ми отделяш.
- Дата и час: 12 Дек 2024, 17:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
До Донна
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Предполагам, че тъй като искането ми /ответникът-дружество сам да представи "актуалното си"/ би представлявало искане по чл.152, ГПК, то ако ответникът не представи документа, би следвало съдът да приеме за доказана процесуалната правоспособност за участие в процеса на ответното дружество-въз основа на чл.128, ал.2 и процесът да продължи срещу ответника както аз съм го индивидуализирала в молбата за конституирането му...
Така ли е?
Така ли е?
- ТЕА
Винаги можеш да си изакараш удостоверение за актуално правно състояние от всеки център на "Информационно Обслужване" във всеки окръжен съд. Вярно че, ще струва пари, но инак ми се струва, че съдът няма да уважи молбата ти да бъде задължена ответната страна да представи такова удостоверие, след като ти спокойно и съвсем свободно можеш да се снабдиш с такова, по описаният горе начин, още повече съдът може да ти заяви - "Търговския регистър е публичен - спасявай се !!!"
Апропо, бил и прав в този смисъл!!
Успехи в борбата!
Jegosan^BaTSali
Апропо, бил и прав в този смисъл!!
Успехи в борбата!
Jegosan^BaTSali
- Гост
Re: До Донна
[quote="ТЕА"]Донна, обръщам се към теб по повод на една хитринка, за която преди време беше споделила. Беше дала идея при невъзможност да се снабдя с документ за актуално на ответника, да поискам съда да задължи отв.страна сам да го приложи по делото. Обаче не ми е ясно, дали така няма да си вкарам автогол - ако ответника пасува, ще има да си чакам....каква би била санкцията за него, която да го стимулира да изпълни съдебното разпореждане?
Искам отново да ти благодаря за вниманието, което ми отделяш.[/quote
Случая беше по едно трудово дело , ищеца беше инвалид , нямаше никакви доходи освен пенсията и обезщетението за безработица ,самотна майка с две деца , при това положение съдът задължи отватника да представи удостоверение за актуално правно състояние .
Ищеца трябваше поне два пъти да отиде в областния град където е окръжния съд ,а това бяха средства за път ,че и за актуално състояние .
Към исковата молба обаче бяхме приложили все пак извадка от Апис регистър +, копие на ДВ и информация от тогавашната ГДД/юл беше регистрирано по ЗДДС/
Във вашият случай не мога да прогнозирам дали съдът ще постъпи по тоя начин,но нищо не ви пречи да опитате.
Искам отново да ти благодаря за вниманието, което ми отделяш.[/quote
Случая беше по едно трудово дело , ищеца беше инвалид , нямаше никакви доходи освен пенсията и обезщетението за безработица ,самотна майка с две деца , при това положение съдът задължи отватника да представи удостоверение за актуално правно състояние .
Ищеца трябваше поне два пъти да отиде в областния град където е окръжния съд ,а това бяха средства за път ,че и за актуално състояние .
Към исковата молба обаче бяхме приложили все пак извадка от Апис регистър +, копие на ДВ и информация от тогавашната ГДД/юл беше регистрирано по ЗДДС/
Във вашият случай не мога да прогнозирам дали съдът ще постъпи по тоя начин,но нищо не ви пречи да опитате.
- донна2
Е да обаче става въпрос за чуждестранно дружество, което е имало, но вече няма никакво взимане-даване с БГ.
Исковете ни бяха срещу търг.представителство на това чуждестранно лице, но представителството бе заличено. И аз си мисля, че все някъде трябва да правят он-лайн справка за чуждестранните дружества, нали тяхната система е по-модерна...Обаче колегите казват , че няма - трябвало искане до чуждестранния съд...
Исковете ни бяха срещу търг.представителство на това чуждестранно лице, но представителството бе заличено. И аз си мисля, че все някъде трябва да правят он-лайн справка за чуждестранните дружества, нали тяхната система е по-модерна...Обаче колегите казват , че няма - трябвало искане до чуждестранния съд...
- ТЕА
ТЕА написа:Е да обаче става въпрос за чуждестранно дружество, което е имало, но вече няма никакво взимане-даване с БГ.
Спомням си го случая бях ви казала да поискате удостоверение от БТПП.
При такъв развой на нещата не зная коя е държавата и дали е ратифицирала Конвенцията за събиране на доказателства в чужбина по граждански и търговски дела или пък да има някакъв договор за правна помощ между РБ и другата държава ,но вие си направете искане за събиране на доказателства от чужбина.
Но след като представителството не съществува връчена ли е исковата молба и ако е на кого , ако не е връчена мисля че ще е нужно да я връчите в едно с доказателствата към неея на ответника ЮЛ в чужбина .
- donna
- Старши потребител
Да, беше приложен чл.51, ал.4, ГПК и се счете връчването за направено. Но месец след завеждането на исковата молба представителството го заличиха. Сега съм посочила чуждестранното дружество за законен правоприемник и поисках от съда да го конституира по чл.120.Този нов ответник съм индивидуализирала с данните за регистрация, управител..., които са били вписани в БТПП.
Вчера обаче гледам-разпореждане на съда-да представя УАС и документ, удостоверяващ че посоченият нов ответник е правоприемник на стария. Ами то, мисля, ясно е, че е правоприемник, след като първият ответник/Представителството/ е бил просто организационно образувание на новия ответник /чужд.дружество/....първия ответник никога не е имал собствени активи и пасиви-те винаги са били на чуждото лице.
Обаче туй пусто УАС сега ме плаши и много ми се иска да извъртим нещата-ответника да бъде задължен да си го представи. Аз мисля, че за конституирането на новия ответник/чужд.дружество/, съгласно чл.98, б."б", е достатъчно да го индивидуализирам, както съм направила, т.е. липсата на УАС не може да бъде пречка чужд.дружество да стане "страна"...
Вчера обаче гледам-разпореждане на съда-да представя УАС и документ, удостоверяващ че посоченият нов ответник е правоприемник на стария. Ами то, мисля, ясно е, че е правоприемник, след като първият ответник/Представителството/ е бил просто организационно образувание на новия ответник /чужд.дружество/....първия ответник никога не е имал собствени активи и пасиви-те винаги са били на чуждото лице.
Обаче туй пусто УАС сега ме плаши и много ми се иска да извъртим нещата-ответника да бъде задължен да си го представи. Аз мисля, че за конституирането на новия ответник/чужд.дружество/, съгласно чл.98, б."б", е достатъчно да го индивидуализирам, както съм направила, т.е. липсата на УАС не може да бъде пречка чужд.дружество да стане "страна"...
- ТЕА
Не смятам ,че ще се приложи чл.152 от ГПК тъй като винаги можеш да получиш удостоверение за актуално състояние за дружество било то и в чужбина ,мисля ,че би следвало да направите искане за доказателства там по-горе бях писала ,не виждам проблем нашият съд да го изиска от чуждестранния /ако дружествата в чуждата държава се регистрират в съд или ако не се регистрират в съд от съответното учреждение/.
Другото което можеш да направиш е отново да идеш в ТПП там някога когато е регистрирато ТП е пресдствавено и УАС на чуждестранното лице ,само дето към момента то няма да е много актуално ....,та да поискаш да ти направят препис ... не съм правила такова искане ,но нищо не ти пречи да опиташ.
Друг е въпроса дали дори и да се стабдиш с едно старичко АПС съда ще го признае ....
Другото което можеш да направиш е отново да идеш в ТПП там някога когато е регистрирато ТП е пресдствавено и УАС на чуждестранното лице ,само дето към момента то няма да е много актуално ....,та да поискаш да ти направят препис ... не съм правила такова искане ,но нищо не ти пречи да опиташ.
Друг е въпроса дали дори и да се стабдиш с едно старичко АПС съда ще го признае ....
- донна2
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|