Ако купя акции, сумата в капитала на АД-то ли влиза, или може и да не се променя капитала, ако АД-то ми издаде акции?
Как става издаването на акции? Може ли вместо да се увеличи капитала да се промени стойността на акциите на всички акционери и разликата в сумата да се заплати от мен като купя акции? Може ли акционерите да си намалят поравно акциите и сбора от тях да ми го продадът на мен?
Благодаря Ви за вниманието, ще се радвам, ако има кой да ми обясни ситуацията по горните въпроси.
- Дата и час: 06 Яну 2025, 17:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
въппос за акции и капитал
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
Напълно съгласна съм с колегата. Отговорът тръбва да бъде даден за конкретния случай и конкретното акционерно дружество... например трябва да се знае дали акциите са безналични или дружеството публично и т.н. За да сте сигурен в това, което правите, а и че ще получите желания от Вас резултат - непременно се обърнете към компетентен адвокат/юрист... погрижете се за своите интереси навреме!!!
- culpa_lata
- Младши потребител
- Никой
Може ли да се намали номиналната стойност на АД, като за образувалата се разлика между акциите и капитала се издадът нови акции, които да я поемат?
Н-р: капитал 50хил. Акции с номилал 100 лв. Общото събрание на АД решава да намали стойността на акцията на 80 лв, като за образувалата се разлика между капитал и акции - 10 хил. се издадът нови акции?
Н-р: капитал 50хил. Акции с номилал 100 лв. Общото събрание на АД решава да намали стойността на акцията на 80 лв, като за образувалата се разлика между капитал и акции - 10 хил. се издадът нови акции?
- Стефан
Сбора на номиналната стойност на акциите на всяко АД Е капиталът му, но има и емисионна стойност, която може да е различна от номиналната. Участието на държавата в капитала на едно АД няма нищо общо с това дали последното е публично по смисъла на ЗППЦК. Повечето публични дружества, чиито акции се търгуват на фондовата борса са с нула процента държавно участие.
- ан
Сбора на номиналната стойност на акциите на всяко АД Е капиталът му, но има и емисионна стойност, която може да е различна от номиналната. Участието на държавата в капитала на едно АД няма нищо общо с това дали последното е публично по смисъла на ЗППЦК. Повечето публични дружества, чиито акции се търгуват на фондовата борса са с нула процента държавно участие.
- ан
Емисионната стойност на акциите е стойността, на която се търгуват на фондовата борса, а номиналната е тази на която се издават от АД-то.Ако има намаляване на номиналната им стоъност пак трябва да има намаляване на капитала. Ако се издадат акции с по-ниска номинална стойност и се продадат ще се извърши едновременно намаляване и увеличаване на капитала.
- Никой
По принцип увелечаването на номинала на акциите е способ за увеличаване на капитала на Дружеството, но това са въпроси ,които според българското корпоративно право , и по специално в Търговския закон се решават от Общото Събрание на Акционерното дружество.Това е способ за защита на кредиторите, тъй като те трябва да са сигурни, че имуществото на Дружеството няма да падне под неговия капитал. Това е своего рода гаранция за обезпечеността на техните вземания спрямо Търговското Дружество.
- Гост
18 мнения
• Страница 1 от 1
|
|