начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Закупуване на парцел с право на строеж

Казуси за недвижими имоти

Закупуване на парцел с право на строеж

Мнениеот Mikel » 23 Ное 2004, 17:16

Собственик съм на парцел от който 1/2 ид.ч е с отстъпено право на строеж от 1960г и 1/2ид.ч. е собствена.Наследник съм по права линия.На каква цена трябва да ми продаде държавата нейната 1/2ид.ч-на пазарна или като на наследник по права линия-на базисна цена?
Mikel

Re: Закупуване на парцел с право на строеж

Мнениеот tornado » 23 Ное 2004, 19:10

липсват някои подробности но

има едно ПМС което позволява на лицата с учредено пр. на строеж в/у д и об земя да изкупят собствеността на земята, така че ако се възползвате от това цените ще са минимални/зависи дали ще се въздейства върху лиц. оценител де/Mikel написа:

> Собственик съм на парцел от който 1/2 ид.ч е с отстъпено право
> на строеж от 1960г и 1/2ид.ч. е собствена.Наследник съм по
> права линия.На каква цена трябва да ми продаде държавата
> нейната 1/2ид.ч-на пазарна или като на наследник по права
> линия-на базисна цена?
tornado
Нов потребител

Мнениеот Mikel » 23 Ное 2004, 19:18

Koe e tova ПМС?Какви подробности Ви трябват?Говорих с оценителя препоръчан от Столична община и му "намекнах",но той ми каза ,че може да направи оценка само на пазарни цени и никакви постановления вече не важали,изпуснал съм бил сроковете....
Mikel

Мнениеот ваня » 24 Ное 2004, 01:12

това е ПМС №235 от 1996г. - ако сте придобили правото на строеж до 13 юли 1991г. или ваши наследодатели по права линия - вижте §1 . Май никъде не пише за цената но от практика знам че се оценява от вещо лице т.е. лицензиран оценител
ваня

Уточнение и нов въпрос

Мнениеот Mikel » 24 Ное 2004, 13:42

Собственик съм на къщата и на 1/4 ид.ч.от двора с нот акт,1/4 е на мои роднини и 1/2 е с отстъпено право на строеж .Молбата за закупуване на общинската 1/2 ид.ч само от мое име ли трябва да е(тъй като аз притежавам къщата,респ. правото на строеж) ,или и от името на съсобствениците тъй като те имат 1/4ид.ч?
Mikel

Цената...

Мнениеот Mikel » 24 Ное 2004, 13:51

А за цената явно ще трябва да "въздействам" на оценителя.Знам го ПМС235 ,но то не върши работа за цената...Дочух,че имало някакъв параграф 7 ,но не знам точно от кой закон или постановление,по който на наследници или на роднини по права линия,на които е прехвърлено правото на строеж ,земята се продава на базисни или "по-ниски" цени ?!
Mikel

Re: Цената...

Мнениеот boba » 24 Ное 2004, 18:14

Вие, изобщо пуснали ли сте молба за изкупуване и прекратяване на съсобствеността с общината /държавата/ и каква Ви е резолюцията?
boba

Re: Цената...

Мнениеот Mikel » 25 Ное 2004, 12:30

Пуснал съм молба но само от мое име,без съсобствениците и всеки момент ще ми се обадят да ми пращат оценител.А каква е тази резолюция за която говорите?Експертът от Московска ми каза, че няма вариант за по-евтина цена от пазарната ,а така също че и той ще "проконтролира" цената която ще даде оценителя.
Mikel

Мнениеот Младежа » 07 Дек 2004, 10:00

Интересното е ,дали щер Ви оценят САМО земята или и правото на строеж??? Цената в двата случаи ще се окаже много различна...
Младежа

Назад към Имотни казуси