Здравейте! Ще съм много благодарна, ако някой пожелае да ми отговори. Случаят е следният:
Майка ми и баща ми са женени от 28 години. От брака си имат две деца - мен - на 27 и сестра ми - на 15. Преди година и три месеца закупиха жилище в София на изплащане за 15 години. Досега всички вноски са правени от майка ми, за което тя има документи. Първоначалните 30 %, необходими за отпускането на заема са дадени и от двамата относително по равно. Баща ми е пенсионер с пенсия 200 лв, но отказва да дава пари за семейни нужди. Алкохолик е и упражнява психически тормоз над майка ми и сестра ми - за мен няма да говоря, живея отделно. Започна да разпродава семейно имущество за да си купува алкохол. Майка ми желае развод, но баща ми твърди, че няма да й даде и че няма да напусне апартамента. Освен жилището в София, родителите ми имат и друг апартамент в провинцията. Родителите на баща ми също имат имоти. Въпросите ми са:
1. Ако даря на майка ми 12 500 лв. за да погаси главницата на изплащания апартамент и да си облекчи месечните вноски, ще се смятат ли тези пари като личен неин принос или понеже е преди развода няма значение откъде са дошли парите.
2. При евентуална делба на софийския апартамент ще се вземе ли под внимание, че той трябва да се изплаща още 14 години и че досега само майка ми е правила вноски.
3. При условие, че баща ми има къде да живее (апартамент в провинцията), има ли шансове майка ми да получи софийския апартамент в който да отглежда сестра ми.
4. Ще помогне ли медицинска експертиза, с която да се установи, че баща ми е психично неуравновесен и алкохолик.
Много моля да ми помогнете - сестра ми се страхува вече да стои сама вкъщи с баща ми докато майка ми е на работа. Той открито и пред свидетели я обижда и твърди, че не иска да има нищо общо с нея, но не желае да си тръгне.
Предварително благодаря!
p.s. Молба за развод още не е подадена, адвокат също още нямаме.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 17:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Развод с алкохолик
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Развод с алкохолик
Подред по въпросите:
1.Ако давате пари за изплащането на апартамента, най-добре го оформете като заем-като в договора конкретизирате, че ги давате на майка си с цел:изплащане на апартамент!Така ще се докаже, че те са нейн принос!
Това обаче не означава, че апартаментът след изплащането му няма да бъде СИО-след като е придобит по време на брака е СИО-такъв е принципа!Друг е въпросът, че може да се доказва липса на принос на баща Ви!
2.Да, при делба на софийският апартамент МОЖЕ да доказвате изключителен принос на майка Ви-чудестно е, че имате документи за вноските-ПАЗЕТЕ ГИ!Много са ценни!
3.По време на развода майка Ви може да поиска ПОЛЗВАНЕТО на семейното жилище до навършване на пълноление на роденото от брака непълнолетно дете-това ще осигури ползването на апартамента за нея и сестра Ви за още 3 г., а след това ДЕЛБА!Може да бъдат поискани и привремнни мерки-да бъде отстранен баща Ви от софийското жилище, докато трае процесът!
4.Експертиза би била полезна за едно бракоразводно дело-родителските права ще бъдат присъдени на майка Ви.
Моят съвет е-наемете си адвокат-чака Ви битка, за която Ви трябва компетентен съюзник!
При всеки инцидент може де сигнализирате в полицията-там са длъжни да съставят предупредителен протокол по чл.63 ЗМВР!
Не отлагайте решаването на проблемите-сестра Ви явно страда от това положение и това ще й се отрази!
Ако искате дайте координати за връзка!
1.Ако давате пари за изплащането на апартамента, най-добре го оформете като заем-като в договора конкретизирате, че ги давате на майка си с цел:изплащане на апартамент!Така ще се докаже, че те са нейн принос!
Това обаче не означава, че апартаментът след изплащането му няма да бъде СИО-след като е придобит по време на брака е СИО-такъв е принципа!Друг е въпросът, че може да се доказва липса на принос на баща Ви!
2.Да, при делба на софийският апартамент МОЖЕ да доказвате изключителен принос на майка Ви-чудестно е, че имате документи за вноските-ПАЗЕТЕ ГИ!Много са ценни!
3.По време на развода майка Ви може да поиска ПОЛЗВАНЕТО на семейното жилище до навършване на пълноление на роденото от брака непълнолетно дете-това ще осигури ползването на апартамента за нея и сестра Ви за още 3 г., а след това ДЕЛБА!Може да бъдат поискани и привремнни мерки-да бъде отстранен баща Ви от софийското жилище, докато трае процесът!
4.Експертиза би била полезна за едно бракоразводно дело-родителските права ще бъдат присъдени на майка Ви.
Моят съвет е-наемете си адвокат-чака Ви битка, за която Ви трябва компетентен съюзник!
При всеки инцидент може де сигнализирате в полицията-там са длъжни да съставят предупредителен протокол по чл.63 ЗМВР!
Не отлагайте решаването на проблемите-сестра Ви явно страда от това положение и това ще й се отрази!
Ако искате дайте координати за връзка!
- feniks
- Младши потребител
Мисля, че даването на парите за главницата може да се оформи и като дарение. Според чл.20 от Семейния кодекс паричните влогове, придобити през време на брака по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил. Ако дариш парите за главницата лично на майка си, естествено нотариално оформено, тези пари няма да се смятат за част от семейната имуществена общност, а за нейно лично имущество. По-този начин още по-лесно ще се докаже личният принос на майка ти в изплащането на апртамента. Смятам, че няма някаква особена пречка дори тя да получи апартамента.Може делба въобще да не се наложи. Правото е на ваша страна. Не се отчайвай, а действай!
- ВенИ
Има различни варианти за апартаментите, но според мен най-важно е да се спаси сестра ви от тормоза. Бързо трябва да се заведе молба за развод, привременни мерки, сиглан до общинската служба за закрила на детето и т.н. Вноските по кредита можете да плащате и вие за сметка на майка ви или както казаха колегите вече. Мисля обаче, че по време на развода ако имате добри адвокати ще се стигне до споразумение и те ще си разделят имотите.
- jiji2
- Потребител
заемът е солидарно задължение на съпрузите.
Погасяването е задължение на двамата независимо на кое име е отпуснатия заем.
По този въпрос има много практика
Прочетет и ще се убедите, че при погасяване на заем само от единия съпруг поражда облигационни задължения , но не променя квотите при съсобствеността.
Погасяването е задължение на двамата независимо на кое име е отпуснатия заем.
По този въпрос има много практика
Прочетет и ще се убедите, че при погасяване на заем само от единия съпруг поражда облигационни задължения , но не променя квотите при съсобствеността.
- ====
Абсолютно съм съгласна със становището на ===== по отношение на заема. Но това са въпроси, които ще се решават едва след като е прекратен брака. А дотогава - едно дете живее в страх и тормоз. Явно никой не е добре. Нещата трябва да се чистят едно по едно. Затова мисля, че трябва да се тръгне с развод и ако там се постигне споразумение по чл.99, ал.3 СК - всичко си идва на мястото. Ако пък не - в последващите дела - едно за делба, едно за облигационните вземания (защото в цитираната практика също се казва, че не може да се гледат общо в делбеното дело) ще се доказва кой какъв принос е имал. Затова си подготвяйте и доказателства.
- jiji2
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|