начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Предоставяне на ЕГН и лична информация на чужда фирма.

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Предоставяне на ЕГН и лична информация на чужда фирма.

Мнениеот argiond » 01 Юли 2015, 14:13

Здравейте,

планирам да използвам услугите на американска фирма за складиране и доставка на продуктите, които продавам и съм притеснен от това, че искат от мен да попълня някаква кредитна форма или формуляр, който ще съдържа информация за банката ми, номерът на сметката, ЕГН-то ми, моят адрес и този на банката в която е сметката ми и т.н. и не съм сигурен дали това не е опасно за мен от финансова и може би от правна гледна точка.

Нямам регистрирана собствена фирма все още и затова нямам EIN , SSN или друг TAX ID номер, каквито обичайно се предоставят в такива случаи, но когато попитах, от американската фирма ми казаха че може да използвам ЕГН-то си вместо тези номера.

Електронният формуляр или бланка се нарича: " Credit Application ", като информацията ще бъде изпратена, както пише на самият формуляр, до услуга или сайт, а може би някаква банка или банкова институция - " experian " за оценяване на някакъв кредитен или платежен рейтинг " credit score report ". А аз не кандидатствам за кредит или заем, искам единствено да използвам услугите на тази или друга фирма за складиране на моите продукти. Затова не разбирам, защо всъщност би било нужно да се попълва такъв документ.

Ще съм много благодарен за всякаква помощ и мнения на експерти в тази област.

Извинявам се за възможните допуснати грешки в термините, тъй като не съм специалист в правните и банкови въпроси.

Благодаря ви предварително.
argiond
Нов потребител

Re: Предоставяне на ЕГН и лична информация на чужда фирма.

Мнениеот doc03 » 03 Юли 2015, 20:09

Складирането и транспортът на стока са свързани с плащане. На тях не стоката Ви им трябва, а парите Ви. Ей така, на юнашко доверие хората там не работят. Искат сигурност, и един вид гаранции. Явно имат опит с български ментета и изуй-гащи.
Звучите ми като млад човек, така че престанете с тая параноя с личните данни. Идентификатор на българския гражданин са имена и ЕГН. В момента сте - гражданин. Ако ще бъдете ЕТ - отново играе светото ЕГН :-)
Вие ще работите ли с мен, например, ако не ме знаете кой съм, имам ли изобщо банкова сметка и т.н.? Или ще стреляте в тъмното?
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 04 Юли 2015, 09:56

При толкова много измамници на пазара, аз не бих им дал тези си данни.
Не съм съгласен и с предния пост. Написаното е в стил ние по презумпция сме лоши, а всички други добри. За търговските взаимоотношения си има общоприети банкови и други гаранции. И най-важното, тези гаранции защитават и двете страни. А във вашия случай, за да сте равнопоставени и вие трябва да им поискате банковите сметки например.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот doc03 » 04 Юли 2015, 13:54

Те нали от тези банкови сметки ще му превеждат пари :roll: Естествено, че ще ги разбере.
Търговските взаимоотношения са отделно нещо. Питащият е ФЛ.

П.П. Искаш ли да ти изпратя на ЛС банковите си сметки и ЕГН? Като отидеш в банката, и по двете данни можеш да ми преведеш парички, ама повечко да са :-) :P :D

Абе, хора, при всяка покупка на изплащане, при всеки кредит, при всеки абонамент (мобилен телефон, интернет, кабелна), си давате всичките тези данни. А ако плащате по банков път - предоставяте и сметки, и банка. Що за параноици сте :roll:

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот argiond » 04 Юли 2015, 17:26

Много ви благодаря за отговорите.

В кредитната форма, която искат да попълня, се искат имена, адрес, SSN (тамошният социален осигурителен номер, но ми казаха, че приемат и ЕГН номер), номер на банкова сметка, адрес на банка и няколко други подобни.

Не бих имал нищо против да им дам цялата нужна информация, но тъй като не съм се занимавал с подобни американски фирми преди, не съм сигурен дали няма да стане някакъв проблем.
Всъщност, въпросът е дали това е обичайна практика при американските фирми и съответно дали имам причини да се съмнявам и притеснявам при даването на тази информация.

Осъзнавам, че се интересуват само от парите, които мога да им дам и затова им писах че мога да им платя предварително по предпочитаният от тях начин, дори Пейпал или подобна разплащателна услуга.

При някои други подобни фирми, които разучих също има някакви кредитни форми за попълване, без да изискват ЕГН или друг личен/персонален номер, но разбрах, че те пък (другите) са готови да приемат плащане в аванс и тогава попълването на кредитната форма не се налагало.

Явно всичко отново опира до парите и плащането, а аз нямам проблем да им платя.

В документа се споменава някакво кандидатстване за кредит, но аз не кандидатствам за кредит и всъщност аз ще им давам пари, затова предполагам че всъщност целта на формата е да се удостовери/разреши от мое име и да се изтегли определена сума от моята сметка в някакви рамки или лимити указани в полето " credit line requested " или " line of credit " със съответната сума. И предполагам че няма да могат да изтеглят над тази сума. Поправете ме ако греша.

Доколкото знам, ако някой има номерът на банковата ми сметка, той може само да внася в нея, дори да има името и адресът ми. А за да изтегли пари от нея ще трябва да има специално разрешение/документ, което предполагам, че е и предназначението на тази "кредитна форма", нали? Ако не съм прав, ще съм ви благодарен ако разясните малко нещата по този въпрос.

Дали все пак може да се злоупотреби с предоставената им информация и да ми причинят неприятности, дали финансови или други? Или съм напразно толкова предпазлив.
Каква е общоприетата практика в такива случаи?

Също така, мислите ли че трябва да се притеснявам ако сайтът на дадената фирма не изглежда много поддържан, ако има тук там някои правописни/граматически грешки, наработещи страници и социалните им профили не са често обновявани, всъщност от доста време не са добавяли актуални публикации в тези основни социални мрежи. Тези неща биха ли означавали че не мога да им имам доверие или просто са прекалено концентрирани върху работата във складовете на фирмата и обработването на пратките и затова не обръщат толкова внимание на онлайн присъствието си. Или пък не са толкова вещи в уеб поддръжката? Моля ви споделете своето мнение и по този въпрос.

Мога да ви покажа екранна снимка на кредитната форма със премахнати адреси и номера, за да добиете по добра представа за какво става въпрос.

Ето линк на екранната снимката:

http://tinypic.com/r/27y045s/8
argiond
Нов потребител

Мнениеот doc03 » 04 Юли 2015, 18:39

Принципно, не би трябвало да могат да теглят от сметката. Ама само принципно. Но могат да я ползват. А ако имат и № на карта ... :wink:
На тези, аз не бих се доверил. Това е форма като за бърз кредит, и, не знам защо, лично мен не ме кефи.

П.П. "Американска фирма" ми звучи ... някак наивно. От къде да знаеш, че не е албанска? :roll:

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот argiond » 04 Юли 2015, 19:43

Разбирам,значи има потенциален риск все пак. Номерът на картата си не бих им дал и ако ми го поискат, това ще е вече прекалено подозрително според мен. Ако непременно настояваха за някакво плащане, бих използвал някой от утвърдените и предполагаемо сигурни начини и услуги за плащане, без да им разкривам директно номер на карта.

И на мен ми се вижда малко съмнително, още повече при наличието на думата "кредит" в този документ. Дори попълването на такива форми да е разпространена и общоприета практика прилагана от някои фирми изпълняващи някаква дейност в САЩ, мисля че е добре да бъда предпазлив и нащрек спрямо тези неща.
Когато потърсих малко информация по този въпрос, открих, че често попълването на такава форма се изисква от някои авто-фирми( за наем и покупка на автомобили ), но дори и там американците се дърпат и избягват да ги попълват. Поне в случаите за които четох в Интернет.

Въпросната фирма за складиране и доставка изискваща тази форма, си има всички необходими фирмени документи и регистрации, доколкото проверих и доколкото(малко всъщност)съм запознат с нужните за една американска фирма сертификати. На техният сайт има, може би гордо поставен банер, че са " ISO Certified " или, че имат нужният качествен сертификат. Но не знам дали това е причина да им имам по-голямо доверие.

Може и да са читава компания, но не би навредило човек да е малко по-критичен и предпазлив в такива случаи.
Мога да спомена и името на тази компания, но мисля, че няма да е коректно от моя страна.

Ще изчакам техният отговор и дано да осветлят малко този въпрос и може би ще разсеят съмненията ми.

Лошото е, че сега там празнуват 4-ти юли и сигурно няколко дни няма да получа отговор. Доколкото знам, щом дойде някакъв празник или почивни дни американците, се "отрязват" в изолация и не отговарят на никакви служебни имейли и обаждания, поне в повечето случаи ;).

Благодаря Ви отново за мненията.
argiond
Нов потребител

Мнениеот doc03 » 04 Юли 2015, 22:03

Да, ама това с картата :-) ... не се заричай.
Пазаруваш стоки, екскурзии, искат № на карта ... друг сайт .... да, ама от къде знаеш, че е друг :-)

Шегувам се!
Най-добре намери някой, който е работил с тях. Това "доверителната" информация, май, си остана най-сигурното нещо :-)

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот votpuska » 12 Юли 2015, 22:51

Да правите бизнес с ЩАТ-ски фирми си е жива набутка. Ако решат да ви прецакат нищо не можете да направите докато те ако поискат и ФБР могат да ви пратят, вече извършват арести навсякъде из васалните територии.
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Назад към Общи дискусии