начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Управление на чужд автомобил

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Управление на чужд автомобил

Мнениеот seraphioff » 01 Юни 2014, 17:57

Здравейте, искам да попитам трябва ли да имам пълномощно, за да управлявам чужд автомобил? Благодаря предварително!
seraphioff
Нов потребител

Re: Управление на чужд автомобил

Мнениеот jorko_gt » 01 Юни 2014, 22:53

Според ЗДвП не е нужно да го носиш...
jorko_gt
Потребител

Мнениеот sunrise » 02 Юни 2014, 08:18

jorko_gt написа:Според ЗДвП не е нужно да го носиш...

А според НК? :roll:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот jorko_gt » 02 Юни 2014, 15:36

Не съм ровил, но ако знаеш има ли нещо записано там, можеш да споделиш...
jorko_gt
Потребител

Мнениеот borovinka » 02 Юни 2014, 16:38

Пълномощно с нотариална заверка на подписа на собственика на колата и вашето име като ползвател на същата е полезно да притежавате, за да не ви се налага да доказвате, че не сте в хипотезата на този текст от НК, в случай че ви спрат контролните органи:

Чл. 346. (1) (Изм. - ДВ, бр. 107 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който противозаконно отнеме чуждо моторно превозно средство от владението на другиго без негово съгласие с намерение да го ползува, се наказва с лишаване от свобода от една до осем години.
(2) (Нова - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Наказанието е лишаване от свобода от една до десет години, ако:
1. е последвала повреда на превозното средство или то е изоставено без надзор, или
2. деянието е извършено в пияно състояние или повече от два пъти, или повторно, или
3. отнемането е извършено при условията на чл. 195, ал. 1, точки 1 - 6
4. (нова - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) отнемането е извършено с цел имотна облага от връщането на моторното превозно средство.
(3) (Нова - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) Наказанието по ал. 2 се налага и на лице, което предлага съдействие за връщане на отнетото превозно средство срещу получаването на имотна облага.
(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) В случаите на предходните алинеи съдът постановява лишаване от право да се управлява моторно превозно средство.
(5) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., предишна ал. 4 - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) Ако за отнемането на превозното средство или за запазване на владението върху него е употребена сила или заплашване, наказанието е лишаване от свобода от три до дванадесет години и лишаване от право да се управлява моторно превозно средство, като съдът постановява и конфискация на не по-малко от 1/2 от имуществото на дееца.
(6) (Нова - ДВ, бр. 62 от 1997 г., предишна ал. 5 - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) Наказанието по предходната алинея се налага и когато деянието е извършено от лице, посочено в чл. 142, ал. 2, точки 6 и 8, или по поръчение на организация или група, или когато е направен опит моторното превозно средство да бъде изнесено през границата на страната или когато са изменени серийните и регистрационните му номера.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот law_master » 02 Юни 2014, 17:02

Какво общо има НК. В българското право няма разпоредба, която да изисква пълномощно, камоли пък с нот. заверка на подписа, за управление на МПС. Има и съдебна практика по въпроса и тя е еднопосочна:

СГС, ТО, VI-5 с-в написа:Решение от 10.02.2009 г. по т. д. № 81/2005 г.

.... Доколкото в закона не е предвидена особена форма за упълномощаването за управляване на лек автомобил, същото представлява неформална сделка и може да се установява с всички доказателства...

...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 02 Юни 2014, 17:51

Е да - няма нужда, но е полезно. Нашите полицисти не вярват на честните ни очи и при проверка е полезно да имате едно подписано пълномощно пък ако е и нотариално заверено още по-добре. В противен случай действително може да тр. да се занимавате (а и вероятно да занимавате и собственика) за да убедите някой орган на реда, че не сте отнели противозаконно колата. Със заяждане "ама то по закон не ми трябва пълномощно" няма да си улесните проверката според мен :)
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот portokal » 03 Юни 2014, 07:28

Хехе, аз управлявам вече редовно чужд автомобил - нямам пълномощно, разбира се (карането на кола не е правно действие, още по-малко - извършвано от името на собственика), искрено забавно би ми било да ме карат да доказвам, че не съм го отнела противозаконно.
И писмен договор за заем за послужване нямам. ;)
Досега веднъж са ме спирали, нямах проблеми.

На въпроса: никой закон нищо такова не ми е известно да изисква, независимо, че в практиката е разпространено (отчасти заради "продажбите" с пълномощно, при които "купувачът" има нужда наистина от пълномощно, за да му служи пред администрацията или дори пред следващи "купувачи").
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 03 Юни 2014, 09:30

Е някои полицаи се заяждат, г-жо магистрат :) Един пример да дам кога някакво писмено волеизявление все пак е необходимо - ако колата е лизингова. Тогава е нужно писмено съгласие от лизингодателят, трето лице освен лизингополучателя да ползва автомобила.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот zmeyan » 03 Юни 2014, 11:52

bludniq_sin написа:Е някои полицаи се заяждат, г-жо магистрат :) Един пример да дам кога някакво писмено волеизявление все пак е необходимо - ако колата е лизингова. Тогава е нужно писмено съгласие от лизингодателят, трето лице освен лизингополучателя да ползва автомобила.

Зависи обаче на кого е нужно...
Писменното съгласие на лизонгодателя е нужно на лизингополучателя, а не на третото лице, което я ползва.
Друг е въпросът за хипотезата на чл. 346 ( ако ВЛАДЕЛЕЦЪТ реши да прави мръсно на ползвателя, може да се мисли за вкарване в някакви филми).
А това, че господата полицаи не са особено запознати със законите и спазването им, не означава, че са прави. А за заяждане... могат да се заяждат дори и да имаш пълномощно :)
zmeyan
Потребител

Мнениеот seraphioff » 04 Юни 2014, 09:33

Благодаря за дискусията! Е, аз си направих пълномощно за всеки случай. Спряха ме в Пловдив и умишлено не го показах. Още щом видя различните имена, полицаят ми го поиска :) Може би щеше да се заяде, ако нямах. Хубав ден на всички и благодаря още веднъж!
seraphioff
Нов потребител

Назад към Общи дискусии