Купих кола, което се оказа без прехвърляне в последствие на измама и искам да попитам как се процедира.
Случаят е следният, купувам кола от измамник който ме излъга че ще се прехвърли и се покри, търсих по талон собственика, той е продал колата още 2012г. има договор за покупко продажба пред нотариус, след което потърсих следващия собственик, купувача от въпросният договор, но той не е декларирал колата в общината в която живее още 2012г. Продал е колата без прехвърляне на някои момчета, които не са дошли да си я прехвърлят и все още се води негова собственост, но дори не е сменил талоните, те са с адрес и имена още на предишния собственик, който вече я е продал. Въпросът ми е има ли някакъв начин да се прехвърли тази кола и тези 5 години в които колата не се е водила на никоя община има ли дължими данъци? Знам, че въпросният собственик който не си е сменил талоните трябва да ми направи пълномощтно и да отида в кат да му сменя талоните и чак тогава да ми я прехвърли пред нотариус, но проблема е, че при прехвърляне на мпс изискват бележка за платен данък а тя няма?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 22:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем с прехвърляне на МПС
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Проблем с прехвърляне на МПС
Закупили сте колата от човек, който законно не е собственик. Даже и да имате документи - те едва ли имат стойност.
Въпреки, че последния законен собственик не е регистрирал автомобила в Общината - явно го е направил в КАТ. Щом има талон на негово име.
И въпреки, че не регистриран в съответната Община - за това време (от 2012 г до момента, в който ще го продаде или бракува) се дължат данъци. Вероятно и глоби!
Btw - в момента има доста добра връзка м/у КАТ и служба Местни данъци и такси. Поне в нашата Община. Преди година бракувах един автомобил в КАТ, и когато отидох в общинската служба - те вече знаеха и нямаше нужда да правя нищо.
Преди време имах и друг случай. Купих автомобил, който беше „събран“ от два и беше с два талона. В КАТ казаха - „Първо ще накараме бившия вече собственик да го узакони като един, а после ще го регистрираме на ваше име.“
Собственика (по талон) да си оправи бакиите и да ви го продаде законно.
А парите, дето сте ги дали на измамника - ще пиете една студена вода.
Въпреки, че последния законен собственик не е регистрирал автомобила в Общината - явно го е направил в КАТ. Щом има талон на негово име.
И въпреки, че не регистриран в съответната Община - за това време (от 2012 г до момента, в който ще го продаде или бракува) се дължат данъци. Вероятно и глоби!
Btw - в момента има доста добра връзка м/у КАТ и служба Местни данъци и такси. Поне в нашата Община. Преди година бракувах един автомобил в КАТ, и когато отидох в общинската служба - те вече знаеха и нямаше нужда да правя нищо.
Преди време имах и друг случай. Купих автомобил, който беше „събран“ от два и беше с два талона. В КАТ казаха - „Първо ще накараме бившия вече собственик да го узакони като един, а после ще го регистрираме на ваше име.“
Собственика (по талон) да си оправи бакиите и да ви го продаде законно.
А парите, дето сте ги дали на измамника - ще пиете една студена вода.
- jhoro
- Активен потребител
Извинявам се, че не съм пояснил и двата собственика са от една област и затова не се е налагало на втория собственик да сменя номерата в кат, а само талоните. Което в случая дори не е свършил още през 2012г. Ясно ми е, че аз съм бой, така става като бързаш, но мисълта ми е има ли някакъв изход от цялата ситуация, защото втория собственик не е виждал колата от 2012, нито ще плати някакви глоби/данъци. Всички документи са в мен, най вероятно е минавала преглед с връзки щом не е регистрирана в никоя от двете общини, нито на стария нито на нови собственик. А съм закупил колата от четвърто, пето лице ако не и повече което се представи за приятел на собственика.
- m50b20
- Нов потребител
Че има за бой - има. Даже и за други - сексуални манипулации.
Но определено не сте вие. Освен за парите, които сте дали за колата.
Щом документите и колата са във вас - отидете в КАТ, там ще ви обяснят какво да направите.
И не се моткайте, щото тоя пишман собственик може да бракува колата само с една декларация или да я обяви за издирване.
Колкото до данъците - няма измъкване. Който е собственик по документи - плаща като поп!!!
Преди да променят закона имаше много случаи на продадени и/или унищожени коли, на които собствениците си плащаха години наред.
Но определено не сте вие. Освен за парите, които сте дали за колата.
Щом документите и колата са във вас - отидете в КАТ, там ще ви обяснят какво да направите.
И не се моткайте, щото тоя пишман собственик може да бракува колата само с една декларация или да я обяви за издирване.
Колкото до данъците - няма измъкване. Който е собственик по документи - плаща като поп!!!
Преди да променят закона имаше много случаи на продадени и/или унищожени коли, на които собствениците си плащаха години наред.
- jhoro
- Активен потребител
Благодаря за бързия отговор, най-добре ще е да поискам съвет от кат, само един последен въпрос.
За да се обяви за издирване колата не трябва ли първо да я е бил регистрирал в общината?
А относно данъците, данъка е 180лв, за 5 години става голяма сума пари, и въпросният собственик който не е виждал колата от години ще ми каже да се спасявам и се стига до кофти ситуация.
За да се обяви за издирване колата не трябва ли първо да я е бил регистрирал в общината?
А относно данъците, данъка е 180лв, за 5 години става голяма сума пари, и въпросният собственик който не е виждал колата от години ще ми каже да се спасявам и се стига до кофти ситуация.
- m50b20
- Нов потребител
m50b20 написа:За да се обяви за издирване колата не трябва ли първо да я е бил регистрирал в общината?
Регистрацията в КАТ е за собственост. Документите за собственост са малкия и големия талон.
Регистрацията в Общината е за данъчни цели - определяне и плащане на дължимия данък.
За да се обяви един автомобил за откраднат - трябва да го направи собственика по талон. Няма значение дали са платени данъците.
Колкото до това, че не иска да плаща... Слави пееше - „Няма не искам, няма недей...“
Ще го подгонят от Местни данъци и такси към Общината.
- jhoro
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|