Здравейте колеги понеже не видях подобна тема пускана на скоро, а вече стандартите за живот са малко или много по различни от колкото преди 4/5/6 години, реших да "възродя" важната за всеки завършващ юрист , а имено каква заплата получава един юрист в град София ( за пример ) без да притежава някакъв сериозен опит или по-зле да няма никакъв.Понеже този въпрос е важен за мен ( а предполагам и за други колеги) се надявам да пишем сериозни и реални неща. Ако има проблем с естеството на темата моля да бъда извинен
П.п Понеже знам че е от значение за кой град става въпрос,и също в кой ВУЗ се следва или е завършен , ще дабавя че конкретно аз се интересувам за София а моят ВУЗ е НБУ
- Дата и час: 23 Ное 2024, 03:09 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Заплатата на един български юрист :)
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Заплатата на един български юрист :)
petrov88 написа:Здравейте колеги понеже не видях подобна тема пускана на скоро, а вече стандартите за живот са малко или много по различни от колкото преди 4/5/6 години, реших да "възродя" важната за всеки завършващ юрист , а имено каква заплата получава един юрист в град София ( за пример ) без да притежава някакъв сериозен опит или по-зле да няма никакъв.Понеже този въпрос е важен за мен ( а предполагам и за други колеги) се надявам да пишем сериозни и реални неща. Ако има проблем с естеството на темата моля да бъда извинен
П.п Понеже знам че е от значение за кой град става въпрос,и също в кой ВУЗ се следва или е завършен , ще дабавя че конкретно аз се интересувам за София а моят ВУЗ е НБУ
Здравей, млади колега,
Сигурно ще те разочаровам, но съветът ми към теб е да не се отказваш да преследваш целите си.
Основното, на което ще наблегна, е да не очакваш права пропорционална зависимост между дадено от теб и получено като възнаграждение на вложения труд, без значение на коя "писта" ще се изявяваш.
Говориш за размер на заплащане на труда, което веднага ме навежда към намерението ти да работиш по ТПО. Няма лошо, но там РЗ е нормирана по размер за длъжности в държавната администрация.
Какви са ти предимствата в такъв един сектор: работно време от 08:00 до 17:00 часа плюс/минус 1 час примерно, гарантирано възнаграждение, получаване на 1-во и 15-то число аванс и останалата част от РЗ, гарантиран осигурителен стаж, гарантиран годишен отпуск, гарантирано неполагане на труд в почивни дни и дни на официални празници (за сведение такива са около 164 дни в годишен разрез от общо 364 дни), вкл. привилегията на слаб контрол от по-горестоящите адм. ръководители по изпълнение на възложените задачи - общо взето - "пей сърце". В такъв един сектор, колкото и да ти се вижда ниска РЗ, напрано си е "екстра".
Ако се ориентираш да полагаш труд към някое ТД, то сигурно ще изпиташ по-голямо разочарование.
Моят съвет е да рискуваш и да скочиш "във водите на океана" и да отпочнеш реализацията си на юрист в попрището на адвокатурата. Никак не е лесно, но ако имаш цели да се докажеш като качествен юрист, то постигането им не е "мисия невъзможна". Трудни са първите 2-3 години от практиката ти. После името работи за теб. А това няма паричен еквивалент, уверявам те. Но пък чувството че си оценен по достойнство е несравнимо.
Успех!
П.П. Няма никакво значение чий кадър си. Онези, които поставят кандидати от СУ Кл. Охридски пред останалите кандидати с юридическа правоспособност изкуствено поддържат в обществото отдавна клатещия се мит за приоритет " Hi качество произведен продукт" на това учебно заведение.
-
Melly - Старши потребител
Melly написа:..... работно време от 08:00 до 17:00 часа плюс/минус 1 час примерно, .... гарантирано неполагане на труд в почивни дни и дни на официални празници (за сведение такива са около 164 дни в годишен разрез от общо 364 дни), вкл. привилегията на слаб контрол от по-горестоящите адм. ръководители по изпълнение на възложените задачи - общо взето - "пей сърце". В такъв един сектор, колкото и да ти се вижда ниска РЗ, напрано си е "екстра"....
Здравей, Мели!
От написаното от теб оставих само това, което изобщо няма да е вярно, в случай, че реши да става разследващо тяло
(Не казвам разследващ ... орган, щото така ... )
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
-
doc03 - Активен потребител
Здрасти, Доки,
Напълно си прав - за тази област на реализация казаното от мен е неотносимо.
Проявявам респект към "разследващите тела" и тяхната работа (време и неимоверни усилия за постигане на резултат!!!), която винаги остава скрита от погледите на обществото като цяло.
Ето на, например към теб - искрени поздравления!
Напълно си прав - за тази област на реализация казаното от мен е неотносимо.
Проявявам респект към "разследващите тела" и тяхната работа (време и неимоверни усилия за постигане на резултат!!!), която винаги остава скрита от погледите на обществото като цяло.
Ето на, например към теб - искрени поздравления!
-
Държавната работа е хубава, но не съм останал с впечатление, че са закъсали за бройки.
Другите варианти са в някоя адвокатска кантора, не знам какви са заплатите за младите юристи, но за 2-3 години едва ли ще стигнеш до нещо повече от разнасяне на молби и снимане на документи. От друга страна не може да започнеш веднага сам, дори и да имаш клиенти няма да им свършиш работа, все пак това е професия която се учи само от опит, та варианта с адвокатската кантора си остава и освен канцеларската работа усърдно "крадеш" занаят.
Иначе парите в правото са колкото изкараш, не съм чувал да се раздават на калпак.
Другите варианти са в някоя адвокатска кантора, не знам какви са заплатите за младите юристи, но за 2-3 години едва ли ще стигнеш до нещо повече от разнасяне на молби и снимане на документи. От друга страна не може да започнеш веднага сам, дори и да имаш клиенти няма да им свършиш работа, все пак това е професия която се учи само от опит, та варианта с адвокатската кантора си остава и освен канцеларската работа усърдно "крадеш" занаят.
Иначе парите в правото са колкото изкараш, не съм чувал да се раздават на калпак.
- ivanov_p
- Активен потребител
не е задължително да започнеш свободна адвокатска практика непременно като чирак в чужда кантора.Можеш и самостоятелно.
- gkamenov
- Потребител
Колега, най-вероятно си ходил по интервюта през следването си и след завършването ти положението не е по-различно. Ще говоря от моя гледна точка и ще генерализирам, така че частните случаи да ги описва някои друг при възможност. Само ще ти кажа, че в момента положението е много по-различно от това преди десетина година.
В канторите обикновено вземат на 3-6 месечен неплатен стаж или с минимално заплащане , след това ако се сработите почваш на 500 или с малко късмет и малко отгоре. Ценят се колегите владеещи екзотични езици и притежаващи атрактивния бюст. Тук възможността за развитие е спорна, ако не разчиташ на роднинска връзка. Не знам дали един новоизплюпен юрист може да оцелее и на свободна практика.
За държ. администрация вече написаха. Там обаче средата води до прогресивно затъпяване, най-вече заради привилегиите там се тъпчат безперспективни роднини на средноразрядни чиновници. Ще се наложи да се примириш с миризмата на лук и на застоял прах. Заплатите варират, да кажем около 650.
Възнагражденията на юрисконсултите в частни фирми варират с ключови въпроси "къде" и "какво". Има и добре платени юрисконсулти, например в някои застрахователни компании, но за тях конкуренцията (както и равнопоставеността на кандидатите) е почти като при конкурсите за съдебната власт. Вероятно при стажа си за правоспособност си се запознал с особеностите на съдебната власт и вероятно си е оприличил на хипопотама в зоопарка. Това, което остава под хипопотама след като той извърши сутрешния си тоалет пък е работата в онези структури, на които абривиатурата прилича на БМВ, които пък са платили на някой много умен да им измисли интересна структура на кандидатстване, за която можеш да се запознаеш от следната картинка:
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=57866F4E
В канторите обикновено вземат на 3-6 месечен неплатен стаж или с минимално заплащане , след това ако се сработите почваш на 500 или с малко късмет и малко отгоре. Ценят се колегите владеещи екзотични езици и притежаващи атрактивния бюст. Тук възможността за развитие е спорна, ако не разчиташ на роднинска връзка. Не знам дали един новоизплюпен юрист може да оцелее и на свободна практика.
За държ. администрация вече написаха. Там обаче средата води до прогресивно затъпяване, най-вече заради привилегиите там се тъпчат безперспективни роднини на средноразрядни чиновници. Ще се наложи да се примириш с миризмата на лук и на застоял прах. Заплатите варират, да кажем около 650.
Възнагражденията на юрисконсултите в частни фирми варират с ключови въпроси "къде" и "какво". Има и добре платени юрисконсулти, например в някои застрахователни компании, но за тях конкуренцията (както и равнопоставеността на кандидатите) е почти като при конкурсите за съдебната власт. Вероятно при стажа си за правоспособност си се запознал с особеностите на съдебната власт и вероятно си е оприличил на хипопотама в зоопарка. Това, което остава под хипопотама след като той извърши сутрешния си тоалет пък е работата в онези структури, на които абривиатурата прилича на БМВ, които пък са платили на някой много умен да им измисли интересна структура на кандидатстване, за която можеш да се запознаеш от следната картинка:
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=57866F4E
- AcTivE
- Младши потребител
Темата ми идва малко първоаприлска, та си позволявам коментар: ако не става с четене, трябва повече четене:
Наскоро завършила юристка съди правния университет „Томас Джеферсън“, където завършила с отличие право, за това, че не е успяла да си намери работа като адвокат, пише "Новинар".
Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/344982-%D1%8E ... D0%B0.html
Наскоро завършила юристка съди правния университет „Томас Джеферсън“, където завършила с отличие право, за това, че не е успяла да си намери работа като адвокат, пише "Новинар".
Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/344982-%D1%8E ... D0%B0.html
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Момичето е право да съди университета! Прибрали са й парите със заблуждаваща реклама. Същото става и тук. Убеждават се много млади хора да кандидатстват, а на практика реализация има за 2-3%, като държавни служители, 4-5% юрисконсулти и 10-12% адвокати, които ще започнат да печелят след 10-12-15 години работа, поне 5 от които на средна заплата от 500 лв. Това кой го казва?
Не само не го казват, а губят времето на студентите 5 години, за нещо което не иска повече от две години учене. Две години - общ държавен изпит за завършено образование, 2-3 години практика - държавен изпит за пълни права да работиш.
Не само не го казват, а губят времето на студентите 5 години, за нещо което не иска повече от две години учене. Две години - общ държавен изпит за завършено образование, 2-3 години практика - държавен изпит за пълни права да работиш.
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:Момичето е право да съди университета! Прибрали са й парите със заблуждаваща реклама. Същото става и тук. Убеждават се много млади хора да кандидатстват, а на практика реализация има за 2-3%, като държавни служители, 4-5% юрисконсулти и 10-12% адвокати, които ще започнат да печелят след 10-12-15 години работа, поне 5 от които на средна заплата от 500 лв. Това кой го казва?
Системата е направена така, че да оцеляват в нея най-тъпите и упоритите. 5 години учене (в които се учат всевъзможни ДИВОТИИ - един куп безсмислени дисциплини), след това 3 държавни изпити, след това 6 месеца стаж, после още един изпит за правоспособност (абсолютно безсмислен). Дотук 6 години и половина (защото не се застъпват перфектно нещата, макар че пак добре, че изпити за правоспособност има всеки месец). После... ако ще ставаш адвокат - хайде чакай есенната или пролетната сесии - пак половин година. След това - хайде 2 години като "младши". Станаха дотук близо 9. Е, на повечето нормални хора не им се угробват 10-ина годинки от живота. Остават малка част Донкихотов-ци, и една ГОЛЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯМА част от селендурлуак, които със злоба тъпчат годинките, мислейки си: "Вие ме мачкате по изпити, Вашта мама, ама аз ВСЕ НЯКОГА ще завърша и тогава ще ми паднете ВСИЧКИ, че да ви покажа кон боб яде ли"...
Резултатът е налице... Ама НАЛИЦЕ...
-
teogeo - Активен потребител
А, по отношение на университетите... я, да кажем. Преди няколко месеца в един фризьорски салон чух едно нахакано момче как се изкашля: "Тате каза, че да завършиш право в университет, различен от СУ, е проява на лош вкус".
Ако някой друг си мисли така, нека би бил така добър да ме хване за члена да ме поразведе.
Знаем и в СУ как се взимат изпити при Владо Бойлера с разперения вестник. Скромният (наистина скромен) опит показва, че от СУ има излезли и такива лекета, които незнайно как (за перфектната му репутация) явно са минали между капките. Виждал съм и хора, завършили различни от СУ университети, които е по-добре да не ти се изпречват в залата като противник.
Правото е нещо, което само се учи, а никога не се научава. Чете се всекидневно, както храненето. Дори и най-добрият възпитаник на "алма матер", ако излезе и спре да чете, след няколко месеца ще лапне вкусния шпек на Санча.
За Симеоновския РАБФАК не ми се говори. Тия там са башкъ от хората.
Ако някой друг си мисли така, нека би бил така добър да ме хване за члена да ме поразведе.
Знаем и в СУ как се взимат изпити при Владо Бойлера с разперения вестник. Скромният (наистина скромен) опит показва, че от СУ има излезли и такива лекета, които незнайно как (за перфектната му репутация) явно са минали между капките. Виждал съм и хора, завършили различни от СУ университети, които е по-добре да не ти се изпречват в залата като противник.
Правото е нещо, което само се учи, а никога не се научава. Чете се всекидневно, както храненето. Дори и най-добрият възпитаник на "алма матер", ако излезе и спре да чете, след няколко месеца ще лапне вкусния шпек на Санча.
За Симеоновския РАБФАК не ми се говори. Тия там са башкъ от хората.
-
teogeo - Активен потребител
Бях стажант с 50 лева надница - на месец! Но главата горе и така. После станах юрист - нещо такова в една фирма - 150 лева. После още ми увеличиха парите и така. Трудно се говори по темата, защото е частен бизнес имам много конкуренция, но в момента съм на върха на хранителната пирамида - което означава нищо. Парите и властта са различни неща. Избирам парите честно обаче, не ми трябва да съм началник на заплата.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Мокър от вода се не бои.
И аз така - хем съм си началник, хем редовно си получавам заплатата. Доволна съм.
И аз така - хем съм си началник, хем редовно си получавам заплатата. Доволна съм.
-
Според мен форума споделя мнение за това как хората мислят,шансовете за реализация заложени в държавата за завършилите право с квалификация юрист са тревожни в страната и влиият върху успеха . Всичко изглежда уредено ,а цари безправие и свободия. Вместо да се направи така ,че квалифицирани млади хора да се задържат и останат в родината си и да се специализират в профила си, става така ,че са принудени да работят каквото живота им предложи. Икономиката неможе да задоволи ,новите нужди на пазара който се търсят затова например програма от 6м. е нищо като стаж все едно да не е без хич .А, във КРБ е разписано ,че държавата създава тези реални възможности в чл.16 ,а те са недоразвити в духа на конституционната новела с неадекватни труднослучващи се промени в сферата на юриста ,а и не само при него среща се предимно при образовани хора, а безработни . Понякога ,съм склонен да мисля ,че от всички възможни начини българина се оправя по най-трудния за него начин търсейки причините в историята и настоящето. Как ли ще изглежда този дисбаланс след години с тези темпове София ще спаси ли положението от баласта…
-
Pause - Активен потребител
Темата е интересна. Но по аналогия с артистите например - трябва да си талантлив поне на малко, за да те гледат.
Не е до парите.
Това е спорт, гладиаторски двубой.
Известни кантори са се опитвали да ме преборят - ми може, да може да съм победяем, ама не и днес. Кога влиза в сила определението за издаване на лист - чл. 237 ГПК(отм.). Мъгла в ума. Ако се напрегнеш - ще успееш.
Не е до парите.
Това е спорт, гладиаторски двубой.
Известни кантори са се опитвали да ме преборят - ми може, да може да съм победяем, ама не и днес. Кога влиза в сила определението за издаване на лист - чл. 237 ГПК(отм.). Мъгла в ума. Ако се напрегнеш - ще успееш.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|