начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Спешно помощ относно чл.76 от Закона за бълг. документи за с

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Спешно помощ относно чл.76 от Закона за бълг. документи за с

Мнениеот berta0563 » 24 Сеп 2004, 02:23

Бих била благодарна да получа отговор на следния въпрос....Лице има запор на трудовото възнаграждение в качеството си на съдлъжник по банков заем за сума приблизително 6000лв. След налагане на запора е издаден задграничен паспорт. Интересува ме...1. Означава ли това, че когато паспорта е издаден след налагане на запора същото лице не би имало проблем да напуска пределите на страната? 2. В случай, че на границата възникне подобен проблем, какъв документ би следвало да има за да докаже, че може да обезпечи дължимата сума с недвижимо имущество?
....запозната съм с текста на закона и го прилагам за улеснение:)

чл.76 Може да не се разреши напускане на страната, паспорти и заместващи ги документи да не се издават, а издадените да се отнемат на:...............
.................................................................................................................................................
3. лица, които имат парични задължения в големи размери към български физически и юридически лица, установени по съдебен ред, освен ако личното им имущество покрива задължението или ако представят надлежно обезпечение;
.............................................................................................................................................
Параграф 1 от допълнителната разпоредба т.5 гласи ... "Парични задължения в големи размери" са тези, които надхвърлят 5 000 лв.

А сега ми хрумна и още нещо...не съм го проверила а и до сега не съм се интересувала, но ако някой може да ми каже...банка с над 50% чуждестранно участие спада ли към категорята на българските юридически лица?
Sorry за невежеството:)
berta0563

Re: Спешно помощ относно чл.76 от Закона за бълг. документи

Мнениеот донна2 » 24 Сеп 2004, 06:49

За да не ви разрешат напускане на страната съдия изпълнителя по искане на взискателя може да ноложи запор върху паспорта ,вижте по изпълнителното дело посочван ли е такъв изп.способ.

Банка с над 50%чуждестранно участие спада към Бг.юл по простата причина ,че е ретистрлирана като българско юл,тоест в съответния окръжен съд , спазани са всички изисквания по нашите закони за издаване на лицензя за извършване на банкова дейност и т. н.
донна2

Мнениеот baicho » 24 Сеп 2004, 09:59

не съшществува такова нещо, като "налагане на запор на паспорт от съдия изпълнител" !!
нямате проблеми човека да излезе от страната , не могат да го спрат, щото имал задължения и запор.
реда е следния: съдия-изпълнител, по искане на взискателя, може да отправи МОЛБА мотивирана до ДНСП, направление " Документи за самоличност и миграция" и САМО ДНСП могже да му отнеме паспорта, за което собственика на паспорта ще бъде уведомен!
baicho

Мнениеот донна2 » 24 Сеп 2004, 10:23

няма никакъв проблем този "способ" да се поиска допълнително ,нищо, че на лицето му е наложен и запор в/у заплатата
донна2

Назад към Гражданство