начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

срок за пребиваване в чужбина

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

срок за пребиваване в чужбина

Мнениеот krissi » 14 Май 2006, 10:34

Моля за информация относно това, има ли законоустановен срок за пребиваване в чужбина? И по-конкретно има ли санкции за незавръщане в страната (около 2 г.) при престой без визи и др. разрешителни (освен задграничен паспорт).
Предварително благодаря.
krissi
Нов потребител

Мнениеот danni » 15 Май 2006, 08:33

Аз живея в чужбина и от никого не съм искала разрешение колко време да отсъствам от страната, нито пък на границата са ме питали дали имам виза. По-скоро пребиваването ви в съответната страна ще бъде незаконно и ако имате проблеми, то ще е с властите в съответната страна. Запознайте се с тяхното законодателство и какви ще са санкциите за такова незаконно пребиваване и дали бихте искали да носите последствията от едно такова `ненапускане` на страната. Що се отнася до България - можете да имате задължения към съответни инстанции - като здравни осигуровки, други осигуровки, ако дължите пари, данъци, ако имате задължения към военните и т.н. Уредете си всичко предварително.
Не знам защо искате да ходите в чужбина, предполагам да работите и да изкарате пари, но си направете добре сметката предварително, заслужава ли си риска. Тревата в двора на съседа винаги изглежда по-зелена.
danni
Младши потребител

Мнениеот krissi » 15 Май 2006, 10:27

Danni, благодаря за отговора.
Насочвате ме и към други важни детайли.
krissi
Нов потребител

Мнениеот danni » 16 Май 2006, 08:41

:lol: - Моля! Не питай старило, а питай патило!
danni
Младши потребител

Мнениеот danni » 16 Май 2006, 08:51

И още нещо! След като си уредите всичко, помислете на кой човек имате пълно доверие, за да извадите пълномощно, в случай, че се наложи да ви представлява някъде. За това е най-добре да се консултирате с адвокат, който да помести повече неща в пълномощното, но й в същото време да не бъдете уязвим(а).
По отношение на чужбината - незаконното пребиваване е наистина много сериозно и рисковано. За да си наемеш жилище, да си отвориш банкова сметка, да започнеш работа - навсякъде се искат валидни документи. Заплата не се плаща на ръка, освен ако не е на черно. Ако е на черно - достатъчно ли е за издръжка? Какви са рисковете. Просто, наистина Ви насочвам към детайли, защото съм чувала най-различни истории. Честно казано, много хора обичат да си фантазират и да се правят на велики. Не знам кой какво Ви обещава, но в чужбина не е лесно, особено ако си незаконно пребиваващ. Дори не знам дали сте мъж или жена, но една дума в заключение - ВНИМАВАЙТЕ!
danni
Младши потребител

Мнениеот dan4o75 » 16 Май 2006, 09:58

здравейте, аз съм донаборник, университета ме отлага (последна година съм, но ще си оставя изпити). Мисля да пътувам за неопределено време в чужбина, какви ограничения могат да ми наложат и въобще ще ме пуснат ли от България?
dan4o75
Младши потребител

Мнениеот krissi » 11 Сеп 2006, 12:28

А как стои въпроса с изтичане на срока на задгр. паспорт и лицето е още в чужбина?
krissi
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 11 Сеп 2006, 20:36

krissi написа:А как стои въпроса с изтичане на срока на задгр. паспорт и лицето е още в чужбина?

Дипломатическата ни служба в съответната страна има право да удължи за срок от 6 месеца валидностният срок на задграничния паспорт.
Това е регламентирано в преходни и заключителни разпоредби на закона за гражданската регистрация.Също там е регламентирано как може да се издаде задграничен български паспорт на наш гражданин ,постоянно живеещ зад граница.
gosho72
Потребител

Мнениеот gosho72 » 11 Сеп 2006, 20:46

dan4o75 написа:здравейте, аз съм донаборник, университета ме отлага (последна година съм, но ще си оставя изпити). Мисля да пътувам за неопределено време в чужбина, какви ограничения могат да ми наложат и въобще ще ме пуснат ли от България?

Съгласно действащия закон за отбраната и въоръжените сили можете да бъдете отлаган от изслужване на военна служба поради редовно обучение във висше учебно заведение,но не по-късно от навършване на 27 годишна възраст.Достатъчно е да представите уверение от учебното заведение,че продължавате обучението си.
И още един съвет-постарайте се до 01.01.2008 год.да не бъдете призован за военна служба.От тази дата официално се отменя наборната военна служба в страната.
gosho72
Потребител

Мнениеот krissi » 25 Сеп 2006, 11:36

Kak ще бъде регламентиран престоя в други страни след приемането ни в ЕС?
Значи ли това, че мога да си стоя напр. в Испания 2 год. стига да не ми изтече паспорта.
А ограничението "до 90 дни"?
krissi
Нов потребител

Назад към Гражданство