начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

Промяна на ПУП в съседен имот - озеленяване - смф2

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Промяна на ПУП в съседен имот - озеленяване - смф2

Мнениеот dessislav » 25 Мар 2025, 15:36

Здравейте,

тук съм открил страшно много полезна информация и затова незнаейки към кога да се обърна, пиша тук.
Имам следния казус:
Имам двуетажна къща в София - Орландовци, до която в момента е направен нов ПУП на имот, който беше предназначен "За озеленяване", изменяйки го на СМФ2 (15м). Застрояването по плана спазва трите метра отстояние от оградите на контактни упи и улица. И въпреки това на улица и като цяло квартал с нискоетажно застрояване да се допусне 15 метра, смесено предназначение ( всички знаем какво значи това - заобикаляне на изискванията за осигуряване на паркоместа/гаражи) ме ужасява.

Питането ми е на база какво мога да жаля това решение ( официално все още не съм получил съобщение. Получил го е предишният собственик, от който купих имота преди 4-5 години!!!)? Та най-вероятно няма и да го получа, но предполагам, че 14-те дни, в които може да се обжалва така или иначе текат.

То е ясно, че на мен не ми харесва случващото се, защото ще тъна във вечна сянка и пред нас ще стане паркинг, но това надали е допустимо като причина :)
Също така ще съм благодарен за препоръка за адвокат, който е запознат със ЗУТ и може да изготви и придвижи въпросната жалба.

Благодаря предварително за насоките!
dessislav
Младши потребител

Re: Промяна на ПУП в съседен имот - озеленяване - смф2

Мнениеот dessislav » 25 Мар 2025, 15:58

За да не съм голословен добавям линк към въпрсния документ от НАГ и всички, които успях да намеря хронологично тук: https://docs.google.com/document/d/1nZO ... sp=sharing
dessislav
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 25 Мар 2025, 16:38

В ОУП на София този парцел попада в Смф2, но височината е 10 м. или 3 етажа. Вие собственик на кой точно имот сте, защото тази зона ви върши работа за сметка на парцел за озеленяване?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот dessislav » 25 Мар 2025, 19:38

Благодаря за отговора ви!

Моята собственост е в 449 и 450.
Харесва ми това, което казвате за височината, но в документ 3. "Градоустройствена заповед със заличени лични данни" на страница 3. пише следното:
С проекта за изменение на плана за застрояване в нов УПИ .... се предвижда изграждане на нова, свободностояща сграда на 5 етажа, с максимална кота корниз 15 метра.
dessislav
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 25 Мар 2025, 20:51

Тези заповеди ги слагат на табло в района и ги публикуват на сайта. Проверете там и вземете адвокат да обжалва. Така или иначе към вас отстоянието трябва да е минимум 5 м., не три.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот dessislav » 26 Мар 2025, 10:12

Имате предвид градоустройствената заповед, която вече съм намерил на сайта на НАГ, нали? Тя бидейки публикувана на 19.02 значи ли, че съм изпуснал 14-дневният срок за обжалване?
Също, на база какво мога да претендирам за 5 метра отстояние?

Благодаря предварително.
dessislav
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 26 Мар 2025, 14:05

dessislav написа:Също, на база какво мога да претендирам за 5 метра отстояние?

Чл. 31. (1) При ниско жилищно застрояване нормативите за разстоянията на сградите на основното застрояване са:
1. до страничната граница на урегулирания поземлен имот - най-малко 3 м;
2. до границата към дъното на урегулирания поземлен имот - най-малко 5 м.
(2) При средно и високо жилищно застрояване нормативите за разстоянията на сградите на основното застрояване са:
1. до страничната граница на урегулирания поземлен имот - най-малко една трета от височината на сградата;
2. до границата към дъното на урегулирания поземлен имот - най-малко 6 м.

Но има и друго
Чл. 31. (4) Разстоянията между две жилищни сгради през страничната граница на съседни урегулирани поземлени имоти е сборът от изискващите разстояния на всяка от сградите до границата между имотите.
Чл. 32. (2) Разстоянието между жилищните сгради на основното застрояване през дъното на урегулирания поземлен имот е най-малко един път и половина от височината на сградата, разположена откъм по-благоприятната посока за ослънчаване. При наклонен терен в зависимост от посоката на наклона спрямо по-благоприятната посока разстоянието се увеличава или се намалява с разликата между средните нива на прилежащия терен при двете сгради.
(3) При определяне на разстоянието между сградите по ал. 1 и 2 височината на сградата откъм по-благоприятната посока се намалява с височината на първия и следващите нежилищни етажи на засенчената сграда.

Като гледам в КАИС - отстоянието от сграда 68134.509.449.3 до имотната граница е по-малко от 2 метра.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 26 Мар 2025, 15:03

Най-добре е да отидете в района и да питате техниците. Важно е да се видят застроителните линии в ПУП-а. Възможно е сградата да е на 5 етажа, но Кинта си остава 1,2, т.е. да има един голям партер и 4 етажа наполовина на партера.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот dessislav » 27 Мар 2025, 10:55

guest1 написа:
dessislav написа:Също, на база какво мога да претендирам за 5 метра отстояние?

Чл. 31. (1) При ниско жилищно застрояване нормативите за разстоянията на сградите на основното застрояване са:
1. до страничната граница на урегулирания поземлен имот - най-малко 3 м;
2. до границата към дъното на урегулирания поземлен имот - най-малко 5 м.
(2) При средно и високо жилищно застрояване нормативите за разстоянията на сградите на основното застрояване са:
1. до страничната граница на урегулирания поземлен имот - най-малко една трета от височината на сградата;
2. до границата към дъното на урегулирания поземлен имот - най-малко 6 м.

Но има и друго
Чл. 31. (4) Разстоянията между две жилищни сгради през страничната граница на съседни урегулирани поземлени имоти е сборът от изискващите разстояния на всяка от сградите до границата между имотите.
Чл. 32. (2) Разстоянието между жилищните сгради на основното застрояване през дъното на урегулирания поземлен имот е най-малко един път и половина от височината на сградата, разположена откъм по-благоприятната посока за ослънчаване. При наклонен терен в зависимост от посоката на наклона спрямо по-благоприятната посока разстоянието се увеличава или се намалява с разликата между средните нива на прилежащия терен при двете сгради.
(3) При определяне на разстоянието между сградите по ал. 1 и 2 височината на сградата откъм по-благоприятната посока се намалява с височината на първия и следващите нежилищни етажи на засенчената сграда.

Като гледам в КАИС - отстоянието от сграда 68134.509.449.3 до имотната граница е по-малко от 2 метра.

E да де, ама тя новата не се води жилищна.

Ще отида днес в приемното време и ще поразпитам. Но не съм позитивен, че ще науча нещо повече, именно защото материята ми е непозната.
Заформи се интересна дискусия, благодаря ви за ценните съвети и информация. Ще пиша допълнително с развитието.
dessislav
Младши потребител

Мнениеот dessislav » 31 Мар 2025, 13:07

Загуба на време беше ходенето ми до общината. Общо взето ми дадоха да видя, това, което съм споделил по-горе, черно на бяло - заповедта и двете графични части.

Единственото нещо, което научих е че за застрояването до имотна гранинца не се гледа съществуващото строителство, ами това, което е по план. Тоест, това, че в момента отстоянието на сградите от моя страна до имотна граница е по малко от 2 метра, за никого, освен мен не е проблем. Защото в плана за застрояване е заложено да са 3 метра и се гледало това.

И в последствие гледайки графичната част със застрояването разгадах ПГ, които ще са именно по имотната граница.

Поздрави! :)
dessislav
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 31 Мар 2025, 15:50

dessislav написа:Тоест, това, че в момента отстоянието на сградите от моя страна до имотна граница е по малко от 2 метра, за никого, освен мен не е проблем. Защото в плана за застрояване е заложено да са 3 метра и се гледало това.

Тази ситуация предизвиква други въпроси- в "исторически" план.
Дали вашата сграда е законна, дали имотната граница е била винаги там ...
Освен имотната граница - трябвало е да ви покажат и линиите на застрояване в съседния имот.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот dessislav » 01 Апр 2025, 01:15

Да, да, показа ми ги. Но този чертеж го има приложен и на уеб адреса със заповедта.
Сградите от моя страна са доста стари, 70-80 годишни. Законни са, но за имотната граница не мога да твърдя. По скоро не е имало такива изисквания едно време за отстояние.
dessislav
Младши потребител

Мнениеот dessislav » 02 Апр 2025, 18:29

Четейки чл. 62 на ЗУТ ми възникна следния въпрос. Този имот попада ли в ал.2 (предвиден в оуп или пуп за озеленяване, но нереализиран? Ако промяната е приета на събрание на СОС, то не би ли трябвало да е упоменато някъде в Заповедта за одобрение на ПУП-а?

Чл. 62а. (Нов - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) (1) Не може да се променя предназначението на съществуващите озеленени площи или на части от тях в урбанизираните територии, реализирани съгласно предвижданията на устройствените планове.
(2) Не може да се променя предназначението на територии и поземлени имоти, предвидени в общите или в подробните устройствени планове на урбанизираните територии за озеленени площи, които не са реализирани, освен на части от тях за изграждане на елементи на техническата инфраструктура или на специални обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) Промяната на предназначението на територии и поземлени имоти по ал. 2 се разрешава след обществено обсъждане, проведено по реда на чл. 127, ал. 1, от:
1. Министерския съвет по предложение на областния управител - за държавните имоти;
2. общинския съвет с решение, прието с мнозинство две трети от общия брой на съветниците - в останалите случаи.

Предполагам изпускам нещо, защото сме свидетели на доста подобни промени.

Благодаря!
dessislav
Младши потребител

Назад към Строителство и регулация