начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Изграждане едновременно на къща и ФЕЦ, издадено РС

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изграждане едновременно на къща и ФЕЦ, издадено РС

Мнениеот p_vanya » 17 Май 2023, 10:40

Здравейте! Моля за професионално мнение. Имам издадено Разрешение за строеж с обект: Изграждане на еднофамилна жилищна сграда и ФЕЦ 30kW. Изграждането на къщата ще мине със строителен надзор, тъй като е над 100кв.м.Необходимо ли да има строителен надзор за ФЕЦ-а?
Ситуацията е необичайна и е необходимо да поясня. Тъй като няма основно застрояване няма как да построя ФЕЦ. Имам издадени виза за строеж на къщата и виза за строеж на ФЕЦ с условие да се окаже петно за основно застрояване. Подадох документи и получих положително становище от от Енергоразпределителното дружество, за изграждане на ФЕЦ до 30 kW с цел продажба на електроенергия. В последствие гл.арх. отказа да издаде РС за ФЕЦ, а срока на полученото становище е 6месеца. Шест месеца е крайно недостаъчен срок да мина през всичките процедури и да построя къща, а при повторно подаване за становище за ФЕЦ съществува риск да не ми разрешат поради изчерпване на мощностите. Беше издадено общо разрешение за строеж, което обвързва Централата с къщата относно въвеждането и в експлоатация. Имам отделни проекти за къщата и централата, които минаха отделно на съгласуване по всички инстанции и съответно отделно заплатени такси. В момента съм на етап откриване на строителна площадка и разбирам, че централата също трябва да мине със строителен надзор по усложнена процедура и не мога да се откажа и да си построя само къщата без централата. Т.е. не мога да имам основно застрояване без ФЕЦ, което според мен е абсурдно, защото по закон изискванията са да има основно застрояване за изграждане на ФЕЦ, а не обратно. Зададен по друг начин въпроса: При така издадено общо разрешение за строеж, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ли трябва да изградя централата с къщата или ми ДАВА ПРАВО да си изградя централата, ако изградя основното застрояване (къщата). Моля, за компетентно разтълкуване на казуса.
p_vanya
Младши потребител

Re: Изграждане едновременно на къща и ФЕЦ, издадено РС

Мнениеот probcho » 17 Май 2023, 19:56

Според мен - няма казус!
Разрешението за ФЕЦ е следвало да се издаде след наличието на сградата в имота!
probcho
Активен потребител

Мнениеот p_vanya » 17 Май 2023, 23:50

чл.150 от ЗУТ, дава право на Комплексен проект и едновременно изграждане.
p_vanya
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 18 Май 2023, 07:04

Имате надзорник, говорете с него. Няма никакво значение как вие ще си разтълкувате ЗУТ или как някой ще ви го обясни, решават други.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот probcho » 18 Май 2023, 09:26

p_vanya написа:чл.150 от ЗУТ, дава право на Комплексен проект и едновременно изграждане.

чл. 150 третира в съвсем друг смисъл "комплексен проект", т.е. съвместява(едновременно, успоредно и т.н.) процедурите по ПУП и РС!
До колкото разбрах сте започнали процедурата за изграждане на ФЕЦ при условията по 147, т.е. при наличието на основно застрояване! В случай, че не е налице основното застрояване(жилищна сграда), то за реализиране на ФЕЦ е необходими преотреждане на имота за производствени цели! Тогава ФЕЦ-а става основно застрояване и можете да го реализирате преди жилищната сграда!
probcho
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 18 Май 2023, 10:00

probcho написа:Според мен - няма казус!
Разрешението за ФЕЦ е следвало да се издаде след наличието на сградата в имота!

А чл. 151?
Чл. 151. (1) Не се изисква разрешение за строеж за:
15. (нова - ДВ, бр. 25 от 2019 г.) изграждане на електрически уредби и инсталации за ниско напрежение, когато се изграждат извън обхвата на инвестиционния проект за основното застрояване, разположени в регулационните граници на имоти - частна собственост, отредени за индивидуално ниско жилищно застрояване, до границата на собственост на електрическите съоръжения;
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот probcho » 18 Май 2023, 20:01

guest1 написа:А чл. 151?
Чл. 151. (1) Не се изисква разрешение за строеж за:
15. (нова - ДВ, бр. 25 от 2019 г.) изграждане на електрически уредби и инсталации за ниско напрежение, когато се изграждат извън обхвата на инвестиционния проект за основното застрояване, разположени в регулационните граници на имоти - частна собственост, отредени за индивидуално ниско жилищно застрояване, до границата на собственост на електрическите съоръжения;

p_vanya написа: Подадох документи и получих положително становище от от Енергоразпределителното дружество, за изграждане на ФЕЦ до 30 kW с цел продажба на електроенергия.

Чл. 147. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за:
............
14а. (нова - ДВ, бр. 42 от 2022 г., в сила от 07.06.2022 г.) изграждане на енергиен обект по чл. 25а, ал. 1 от Закона за енергията от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност до 5 МW;

Чл. 25а. (Нов - ДВ, бр. 42 от 2022 г., в сила от 07.06.2022 г.) (1) Краен клиент може да изгради енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници върху покривни и фасадни конструкции на сгради, присъединени към електропреносната, електроразпределителна или затворена електроразпределителна мрежа и върху недвижими имоти към тях в урбанизирани територии, енергията от които ще се използва само за собствено потребление, като общата инсталирана мощност на енергийните обекти може да бъде до два пъти размера на предоставената мощност, но не повече от 5 MW.
probcho
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 19 Май 2023, 08:46

Уважаеми probcho - хубаво цитирате текстове, но Вашето мнение го няма?
И както стана дума в другата тема - правете разлика между законите.
Всяко строителство се извършва по разпоредбите на ЗУТ - ЗЕВИ е за „електрическата енергия от възобновяеми източници“ - конкретно за преференции, цени и прочие. Чл. 147 от ЗУТ няма място тук, защото чл. 151 регламентира, че РС за ФЕЦ няма да има.
p_vanya написа:Здравейте! Моля за професионално мнение. Имам издадено Разрешение за строеж с обект: Изграждане на еднофамилна жилищна сграда и ФЕЦ 30kW.

Тук трябваше да кажете - ФЕЦ на покрива ли е предвиден или отделно, в имота?
Второто решение е глупаво, защото за 30 kW покрива ще е достатъчен.
p_vanya написа:Тъй като няма основно застрояване няма как да построя ФЕЦ.

Това изобщо не е вярно - просто при липса на основно застрояване не ползвате преференции и (както се каза) ще е необходима промяна на предназначение. Но това е процедура, включваща промяна на ПУП и предхождаща всички други неща.
p_vanya написа:Имам издадени виза за строеж на къщата и виза за строеж на ФЕЦ с условие да се окаже петно за основно застрояване.

Няма такова нещо, като „виза за строеж“ - има Виза за проектиране и Разрешително за строеж. Щом вече имате РС - значи документалната фаза е приключила и местата за застрояване са уточнени!
Щом името на обекта е „Изграждане на еднофамилна жилищна сграда и ФЕЦ“ - значи двете неща са части от едно цяло. Все едно да искате отделни РС за основите, стените и покрива на сградата.
p_vanya написа:В последствие гл.арх. отказа да издаде РС за ФЕЦ, а срока на полученото становище е 6 месеца.

Защо сте искали отделно РС за ФЕЦ?
Сама казвате, че РС е за „сграда И ФЕЦ“.
p_vanya написа:Шест месеца е крайно недостаъчен срок да мина през всичките процедури и да построя къща, а при повторно подаване за становище за ФЕЦ съществува риск да не ми разрешат поради изчерпване на мощностите.

Това също е заблуда. Съгласно ЗЕ
Чл. 116. (8) Операторът на електропреносната мрежа няма право да откаже присъединяването на нов обект на производител на електрическа енергия или ново съоръжение за съхранение на електрическа енергия въз основа на възможни бъдещи ограничения в преносната способност на мрежата, като предоставя необходимата информация за преносната мрежа във връзка с присъединяването, включително за начина и сроковете за присъединяване, в съответствие с 10-годишния план за развитие на мрежата.

Тук ще дам и един съвет - заявете мощност като клиент (за сградата) по-голяма от 30 kW. Защото
Чл. 27. (5) Мястото на присъединяване на енергийните обекти по чл. 24, т. 1 съвпада с мястото, където е монтирано средството за търговско измерване на потребяваната електрическа енергия в случаите, когато инсталираната мощност не надвишава предоставената мощност за присъединяване на сградата като обект на потребител.

Така, че - започвайте да строите сградата и не мислете отсега за ФЕЦ-а.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот probcho » 19 Май 2023, 22:01

guest1 написа:Уважаеми probcho - хубаво цитирате текстове, но Вашето мнение го няма?
И както стана дума в другата тема - правете разлика между законите.

Драги ми Смехурко, много време вече мина, все на същата ливада си остана! :lol:
Мнението съм си го дал! Ако ти не можеш да правиш връзките между законите, то грешката е в твоя телевизор! :lol:
Вземи прочети малко и тогава се ежи!
Но усещам, че го желаеш.... Ще ти го дам, макар и да се стискаш много! :lol:
guest1 написа:Всяко строителство се извършва по разпоредбите на ЗУТ - ЗЕВИ е за „електрическата енергия от възобновяеми източници“ - конкретно за преференции, цени и прочие. Чл. 147 от ЗУТ няма място тук, защото чл. 151 регламентира, че РС за ФЕЦ няма да има.

Единстевно в чл. 147 ЗУТ се определя реда за реализиране на ФЕЦ. Тозе чл. 151 е неприложим към това инвестиционно намерение!
guest1 написа:Тук трябваше да кажете - ФЕЦ на покрива ли е предвиден или отделно, в имота?
Второто решение е глупаво, защото за 30 kW покрива ще е достатъчен.

Драги ми, Смехурко, чл. 147 третира и двата варианта(което само показва колко много непознаваш нормативната уредба :wink: ), т.е. без значение дали ще е по покрив, фасада или прилежащ терен - реда е един и същ! И още нещо малки патиланчо, много се заблуди! Сам усети, че 30 kW ще им стигне, но.... За да се допусне основно застрояване трябва да са осигурени всички необходими присъединявания към инфраструктури, т.е. да е налично присъединяване към Енергото (ВЕЗ)! Щом няма основно застрояване близко е до ума е, че имота е празен и няма нищо! Тук също така стои и въпроса за категорията на строежа: ако ФЕЦ-а е по реда на чл. 147 имаме строеж от V-та категория, но ако ФЕЦ-а е по редовния ред, то строежа става III-та категория и СН е задължителен!
guest1 написа:
p_vanya написа:Тъй като няма основно застрояване няма как да построя ФЕЦ.

Това изобщо не е вярно - просто при липса на основно застрояване не ползвате преференции и (както се каза) ще е необходима промяна на предназначение. Но това е процедура, включваща промяна на ПУП и предхождаща всички други неща.

Малки ми, Смехурко, при липсата на конкретните документи и наличието само на писмените твърдения на питащата, от което прозира мнението на гл. архитект (препокриващо се с моето), отново опънал си крачолите и бързаш пред ... Тошко Африкански :lol: "Това не е вярно" е най-любимото ми твое волеизявление, потънало в розовите облачета! А пък и по едно време повтори и моето мнение (ама то за теб е усна, че не четеш, а просто всичко правиш само за .... спорта, а не от опит)!
guest1 написа:Няма такова нещо, като „виза за строеж“ - има Виза за проектиране и Разрешително за строеж. Щом вече имате РС - значи документалната фаза е приключила и местата за застрояване са уточнени!
Щом името на обекта е „Изграждане на еднофамилна жилищна сграда и ФЕЦ“ - значи двете неща са части от едно цяло. Все едно да искате отделни РС за основите, стените и покрива на сградата.

Ах, колко строго осъдихте питащият, при положение, че същият не е компетентен по въпроса! (но пък ти изпъкна със знание :lol: ) И само колко смело посочихте наименованието на строежа (сигурно си го знаеш по дефол :lol: :lol: :lol: )!
guest1 написа:
p_vanya написа:В последствие гл.арх. отказа да издаде РС за ФЕЦ, а срока на полученото становище е 6 месеца.

Защо сте искали отделно РС за ФЕЦ?
Сама казвате, че РС е за „сграда И ФЕЦ“.

Жалки ми, Смехурко, с тези си въпроси будиш само недоумение - самата питаща ти е дала отговора: отделни движени документи, отделни платени такси... всяко си е вървяло само във времето и по процедурите! Та пак, Смехурко, върни се в началното училище и с класната си повтори всички уроци! 8)
guest1 написа:
p_vanya написа:Шест месеца е крайно недостаъчен срок да мина през всичките процедури и да построя къща, а при повторно подаване за становище за ФЕЦ съществува риск да не ми разрешат поради изчерпване на мощностите.

Това също е заблуда. Съгласно ЗЕ
Чл. 116. (8) Операторът на електропреносната мрежа няма право да откаже присъединяването на нов обект на производител на електрическа енергия или ново съоръжение за съхранение на електрическа енергия въз основа на възможни бъдещи ограничения в преносната способност на мрежата, като предоставя необходимата информация за преносната мрежа във връзка с присъединяването, включително за начина и сроковете за присъединяване, в съответствие с 10-годишния план за развитие на мрежата.

:lol: :lol: :lol:
Аааа, някой се опитва да чете закони.... Ама то си требе и акъл!!! Заблудата си ти..... 8) В дадения случай не се третира въпроса за техните мощности, а допуснатите общи за ВЕИ! Така че, Смешко, върви прескачай охлювите в градината и не се опитвай да мъдриш, като все още не можеш да четеш!
guest1 написа:Тук ще дам и един съвет - заявете мощност като клиент (за сградата) по-голяма от 30 kW. Защото
Чл. 27. (5) Мястото на присъединяване на енергийните обекти по чл. 24, т. 1 съвпада с мястото, където е монтирано средството за търговско измерване на потребяваната електрическа енергия в случаите, когато инсталираната мощност не надвишава предоставената мощност за присъединяване на сградата като обект на потребител.

Така, че - започвайте да строите сградата и не мислете отсега за ФЕЦ-а.

То имало и съвети! :lol: Само да не ги подхлъзнещ с тези акъли!

ПП
Абе къде ги намирате тези адвокати!?!?!? Ама нали после "клиента" отива и на всякъде тръби "На мен така ми каза адвоката! Щом е казал адвоката, значи е тъй"!
Боже, колко мъка има по този свят!
probcho
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация