начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Иск за изваждане на наемател поради нарушаване на реда

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Иск за изваждане на наемател поради нарушаване на реда

Мнениеот ramones79 » 18 Юни 2009, 13:49

Здравейте,

извинявам се ако темата не е за този раздел на форума - ако е така, моля администратор да я премести, където е редно да бъде.

Въпросът ми е следният :

Управител съм на етажна собственост в жилищен вход в блок в София.
В един от апартаментите живеят наематели - вероятно нямат софийско жителство а предполагам дори и адресна регистрация в София. (дори незнам дали имат писмен договор за наем, не е изключено и това да нямат)

Системно нарушават реда по ужасно безобразни начини - предполагам се досещате за какво става въпрос - денонощни чалга купони, викания, събиране на огромни компании от доста съмнителни лица, проветряване към входа на блока през отворена вратата на апартамента и какви ли не още идиотщини.
Съседът срещу тях няколко пъти е викал полицията, но както вероятно отново се досещате - реален резултат няма.

Решихме да изгоним наемателите - и има събрана подписка (9 апартамента са подписали от общо 16, но не е проблем да съберем и още подписи).
По принцип документа е съставен като молба-жалба към директора на съответното РПУ.

Реших да напиша отделно и искане към Районния съд за изваждане на въпросните наематели, но доколкото разбрах стария ПУРНЕС вече не е в сила, а има нов закон за етажната собственост от Май 2009 г. Доколкото го разгледах вътре не открих никакви правни възможности за такава процедура по изваждане на нарушители-наематели.
Моля за практически съвет и изясняване на това кои правни документи в момента реално са в сила. Имаме ли изобщо някакъв шанс или всеки, който наеме жилище в София вече може да прави собствениците на другите апартаменти на луди, а включително и полицията ??

какво да направим? Благодаря ви предварително
ramones79
Младши потребител

Re: Иск за изваждане на наемател поради нарушаване на реда

Мнениеот finnan » 19 Юни 2009, 14:51

Пробвайте да говорите със собственика на имота, той е този който най-добре може да въздейства на наемателите с особени лостове ;)
Ако не стане с добро - може да си приемете Правилник за вътрешния ред, ако още нямате - в него да запишете задължения, които се изискват от собствениците/обиателите - да не пускат силна музика след еди колко си часа, да пазят чисто и така нататък (но без да прекалявате). След като имате правилник, ако наемателите (и не само те) го нарушават системно - отправя им се предупреждение че ще бъдат извадени от жилището за определен срок (не повече от 3 г.) и ако продължат с нарушенията - се взема решение да се извадят.
Но при всички положения мирното решение е най-доброто - все пак съжителствате в една сграда.
finnan
Младши потребител

Мнениеот ramones79 » 22 Юни 2009, 18:08

Благодаря за благородните съвети, но щом съм стигнал до този форум едва ли ситуацията е розова. Само ще те попитам 1 риторичен въпрос - как смяташ , че успяхме да съберем подписите на почти целия вход в рамките на по-малко от час ?
Тия ги търпим вече половин година и повече, твърде дълго.

Със собственика е говорено многократно - крие се като шушумига, не можел да се занимава (а да прибира пари може обаче).

Със самите наематели се говори едва ли не ежедневно, също без резултат. Викана е полиция няколко пъти, даже май някъв акт са писали, но в крайна сметка резултата е нула и половина.

Никой не е длъжен да търпи шепа селянчета (като нрав селянчета), донесли със себе си от родните си места основно отрицателните черти и нрави.

А лошото е, че доколкото виждам и тук хората не са наясно с новия закон за етажната собственост. Дойдох за юридически съвет, но уви... :|
ramones79
Младши потребител

Мнениеот trando58 » 16 Юли 2009, 18:41

Колега! Дано да прочетете това което сега ще ви пиша.И аз като вас съм имал подобни проблеми,но след като изгоних 5-6 наемателя от блока,сега всичко е тихо и спокойно. Работата е там ,че вие търсите решения на въпроса в новият закон ЗУЕС,а решението е дадено в ЗЗД/закон за задълженията и договорите/ където точно и ясно в чл.235 е казано" Наемател в помещение в Етажна собственост е длъжен да изпълнява наредбите за реда и управлението в етажната собственост.В противен случай,той може да бъде изведен от наетото помещение и по искане на управата на Ртажната собственост" Това е! Нямате нужда от нищо друго освен от решение на Общо събрание с 50+1 % гласа за,след което можете да се сдобиете с изпълнителен иск от райнният съдия по етапен ред. Преди това можете да уведомите наемодателя за тези мерки,защотъо може да изисквате той да плати разноските по тези съдебни действия,при мен в 90% наемодателят съм е изгонвал наемателите си,а и всички други в блока разбраха за "какво иде реч" и сега нямам проблеми.Малко повече дързост и твърдост/може и без красота/ Успех!
trando58
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 24 Юли 2009, 22:38

Споделям мнение № 3 (надпартерно).

От време на време един луд Хидалго (сега е изтрит - става въпрос за Лютия, Лютивия - и т.н.) се включва във форума и показва червен картон на "нарушителите на конвенцията". Разбира се, не искам да съм Езоп, но то така и стана работата покрай новият ни шеф - все пак Бърдоква е буйна глава, не се знае.

Говоря само за това, че ме е страх от свободното ми мнение дори в Интернет - наскоро - преди 6 месеца имах отвратителен случай на нагрубяване на реален човек - с имената му - разбира се, дедо може и да не може - но винаги се извинява.

Е, като стана на въпрос за интернет-въпроса - моето мнение е:

1. Като адвокат - все пак съм професионалист. Не оставяйте работата. Работата трябва да се гони. Впрочем прехапавам си леко езика (професионален навик при лъготене - завиваш наляво или връщаш наопаки - на верев).

Направете ужасен скандал и ужасен процес и ужасна изпълнителна процедура - разбира се, ползвайте Държавните съдебни изпълнители - те се преместиха за град София в посока РПУ-Гео Милев (зала "Универсиада"). Много хубаво място - с климатици и т.н. Не са на "Попа" - елементарно казано.

2. Като собственик на наематели - те са ужасно нещо, ужасни същества - гледат да те превърнат в "хазяйката с каничка кафе" - но дори не предполагат огромното бреме на "хозяйството" - впрочем само маслото за двигателя на яхтата ми струва двадесет часа консултации - еми, аз за какво блъскам - за едната яхта.

Еми, това е от мен - весело - посрещайте Джулая, граждани и гражданки, аз съм на работа. Е, разбира се и аз съм човек.

Толкова, като за петък - конкретика - в понеделник.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот ramones79 » 07 Авг 2009, 17:50

Благодаря много на trando58 за помоща - скоро ще свикваме събрание и ще решим и този въпрос, надявам се окончателно. :)

И се извинявам за остротата на езика си в по-горните ми изказвания, но понякога на човек му кипва, особено когато се опитват да го правят на маймуна :oops:
ramones79
Младши потребител

Мнениеот kirile » 08 Авг 2009, 16:45

Спокойно колега управител на ЕС , мен ме правят на маймуна вече 2 години и още съм в батака , не мога да излеза от съдилищата и от адвокатските кантори. Следвайте по-горе дадените съвети - не оставяйте работата , а я преследвайте докрай с много дързост и твърдост , а не с красота. Принципа е - каквото почукало , такова се обадило и кучето скача според тоягата !
kirile
Потребител

Мнениеот ramones79 » 09 Авг 2009, 16:17

Абсолютно съм съгласен - оставянето на нещата на произвол - и то като масова практика на българина - е именно и което ни пречи да имаме правова и работеща държава.

Трябва на практика (не само на книга) да се знае, че има някакви правила, норми и закони в това общество. И прекрачването на границата не остава без последствия.

Успех и на Вас пожелавам !
ramones79
Младши потребител

Назад към Етажна собственост