начало

Кои грешки при отчитането на медицинска помощ извиняват лечебните заведения пред НЗОК Кои грешки при отчитането на медицинска помощ извиняват лечебните заведения пред НЗОК

Кога възниква етажна собсвеност?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Кога възниква етажна собсвеност?

Мнениеот gergana12 » 18 Яну 2012, 21:31

Добър ден, не знам как да намеря категоричен отговор дали двуетажна къща с общ двор би трябвало да се управлява по закона за етажната собственост. На първия етаж има 3 собственици, на втория 1. Собствениците на първия етаж твърдят, че им трябват 30 процента от гласовете, за да взимат решения за ремонти и обновления и др. Благодаря.
gergana12
Младши потребител

Мнениеот kirile » 27 Яну 2012, 15:26

Колко самостоятелни обекта има в тази двуетажна къща ? Това е основният въпрос , а колко собственика има един самостоятелен обект е отделен въпрос.
kirile
Потребител

Мнениеот gergana12 » 27 Яну 2012, 17:08

Благодаря за отговора, Kirile. През изминалите 10 дни от поставения въпрос до сега изчетох ЗУЕС и закона за собствеността. Стигнах до извода, че в представения случай категорично би трябвало да важат разпоредбите на втория закон. Има максимум 3 самостоятелни обекта. 1.Жилище на първия етаж, 2.жилище на втория етаж,прилежащи изби и таван към всеки, описани в нотариалните актове. Тримата собственици на жилището на първия етаж имат и построен гараж на двора.Колебая се дали гаражът е самостоятелен обект или не. Не съм юрист. Собственик на жилището на втория етаж е дъщеря ми. Баща и го наследи изцяло от родителите си. Той няма други деца и го дари с нотариален акт. Няма и не може да има претенции от роднини към баща и или нея за собствеността. Цялото семейство живeeм извън България. Няма наематели и жилището е празно. Дъщеря ми имаше упълномощен далечен роднина в България да я представлява. Човекът обаче вече отказва да се ангажира с този тип отношения, поради постоянни претенции от собствениците на първия етаж. Дъщеря ми знае, че всеки трябва да поддържа собствеността си в приличен вид и досега не е отказала да сподели разходи. Проблемът е, че я поставят пред свършен факт, без да е уведомена тя или пълномощника за необходим ремонт или подобрения. Тези хора правят неща на приятелски начала с различни майстори и думата фактура не им е в речника. Тя ми е споделила, че определено чувства натиск от собствениците на първия етаж да им продаде имота си, а те по-късно да изградят трети един етаж нагоре(даже и четвърти). В началото на лятото тя ще ходи в България. Имам единствен въпрос след всички писания до тук. Тя при всички положения ще се срешне с адвокат по време на престоя си. Дали по принцип е възможно да тя да упълномощи адвокат, който да я представлява в отношенията и със собствениците на първия етаж. Може би е време отношенията с тях да бъдат поставени на по-друга основа. Знаем, че това ще струва средства, но пък ще и спести обиди и злоупотреба с добрината и неконфликтността и.
gergana12
Младши потребител

Мнениеот kirile » 27 Яну 2012, 21:47

Разходи се заплащат само при представен надлежен разходен документ , ако нямат такъв не могат да Ви осъдят. Във Вашия случай плащате ремонтите 50% на 50% , но както казах съобразно сумата на фактура. Имате само 2 самостоятелни обекта в сградата и при Вас се прилага ЗС , а не ЗУЕС. Гаража е в двора , отделно от сградата и предполагам , че за него не Ви искат пари за ремонт , ако е тяхна собственост.
kirile
Потребител

Мнениеот gergana12 » 29 Яну 2012, 02:09

Благодаря за насоките, Kirile. Ще трябва май и ние да пътуваме с дъщерята за България да се разберем със съседите. Тогава ще пиша отново, ако не е архивиранa темата. Може да послужи на някой.
gergana12
Младши потребител

Предишна

Назад към Етажна собственост