начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Задържане по чл.63 ал.1 т.1 ЗМВР

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Задържане по чл.63 ал.1 т.1 ЗМВР

Мнениеот ivan2 » 03 Ное 2010, 16:41

Колеги, тази разпоредба винаги ме е карала да се замислям надълбоко и на широко, но както и да е. Колебая се, по кой път да тръгна. Имам задържане с годно правно и фактическо основание - алкохол над 1.2 промила. Проблема е с изпълнението на мярката - по Инструкцията на Министъра, на лицето през нощта е трябвало да се осигури завивка, както и 18 градуса по Ц. Това не е спазено. Същия има хронично заболяване, и на следващата нощ след като е бил освободен, за малко да си иде човека. Въпроса ми е, мога ли да обжалвам заповедта поради некачественото й изпълнение, и реда за това този по ЗМВР ли е, или да разсъждавам в посока обжалване на неизпълнението на тази ПАМ, което пък ми е напълно мъгливо на този етап. Защото ми се струва, че АПК не позволява обжалване по този втори мъглив за мен още начин.
Ще се надявам на някаква дискусия, мисля че много от вас се интересуват от този проблем. Не знам как е във вашите населени места, но при нас ареста е едно твърде гадно място, без каквито и да било условия, освен че от него не може да се избяга. За екстрите като плъхове, влага, тъмнотия, счупени столове, счупени легла, и пр.няма да говорим.
ivan2
Потребител

Re: Задържане по чл.63 ал.1 т.1 ЗМВР

Мнениеот andy70 » 03 Ное 2010, 18:34

ИНСТРУКЦИЯ № Iз-1711 от 15.09.2009 - Чл. 71. В помещенията за задържане през отопляемия сезон се осигурява минималната температура 18° по Целзий.
А лицето през отопляемия сезон ли беше задържано?
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот ivan2 » 03 Ное 2010, 19:15

бих искал да отговоря с да, но пише ли някъде кой е отопляемия сезон? Баща ми е огняр в детска градина, за тях отопляемия сезон започва на 01.10. и завършва на 31.03.
Въпроса ми е, какво да жаля:
1.Заповедта за задържане,
или
2. Изпълнението /неизпълнението на тази ПАМ? Че ще жаля, ще жаля, това е ясно. Клиента е категоричен. Той ги е уведомил за заболяването, уведомил е лекаря, който го е прегледал, в декларацията за здравосл.му състояние това е отразено. Заболяването му се повлиява изключително зле, когато същия се подложи на условия, водещи към охлаждане на тялото. В неговия случай точно това е станало, и то по вина на тъпите полицаи. Да си умре човека за малко, заради какво?
ivan2
Потребител

Мнениеот ivan2 » 03 Ное 2010, 19:18

Току - що намерих следното: /от решение на ВАС по жалба срещу заповед/:

"Без правно значение относно законосъобразността на заповедта са и останалите, наведени в жалбата твърдения за осъществени от полицейските служители нарушения на правата на лицето, след неговото задържане - от една страна те противоречат на данните относно конкретната фактическа обстановка, при която задържането е осъществено, а от друга - сочат на действия или бездействия на полицейските служители, последващи издаването на обжалвания акт, които поради това не могат да бъдат преценявани във връзка с неговата законосъобразност."

И са си прави съдиите да мислят по този начин. Въпроса е, как да се жалва неизпълнение на ПАМ от служителите, а не от адресата й. Дали по пътя на обжалване на незаконни актове, действия и бездействия?
ivan2
Потребител

Назад към Административно право