начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

лични документи

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

лични документи

Мнениеот kokni » 24 Яну 2005, 11:03

Кой има законно право да ми проверява личната карта? Длъжен ли съм да я показвам на всеки, който ми я поиска?
Повод за въпроса ми е забраната за присъствие в кафенета и дискотеки след 22 часа на лица под 18 години. Как да се прецени от персонала в заведението кой колко е голям! И дали е навършил 18 години вчера или навършва утре!
kokni
Нов потребител

Re: лични документи

Мнениеот е » 24 Яну 2005, 17:36

По принцип лична карта се показва само на орган или длъжностно лице, където е нужна - банка, полиция, община и т.н. Какво се плашите толкова? Друг въпрос е, че с нея ще удостоверите възрастта си. Но когато започнат да преписват от личната карта данните - тогава не всеки има право. Персоналът на заведението трябва да се легитимира пред лицето от когото иска лична карта. Но в живота е така - или няма да Ви пуснат в дискотеката, или ще си изядете боя, ако се държите неприлично. Действаме по първа сигнална система, както почти всички в България...
е

Re: лични документи

Мнениеот st_el » 24 Яну 2005, 17:40

Според мен има право да проверява орган, който по закон има тези права - като полицейските органи, например, които има право да извършват установяване на самоличността!
Но за конкретния случай - дискотека, която е въвела забрана за лица под 18г., мисля, че тежестта на доказване е у този, който иска да влезе в дискотеката и съответно сам трябва да докаже, че няма пречки за това.
st_el

Назад към Административно право