начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Питане относно максимално допустима маса

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Питане относно максимално допустима маса

Мнениеот mery-an » 30 Апр 2010, 11:40

Здравейте.

Интересува ме каква е законово разрешената максимална допустима маса на ППС/МПС за движение по третокласен път/главна улица/ в населено място под 5000 души /село/?
mery-an
Нов потребител

Re: Питане относно максимално допустима маса

Мнениеот TheOldMan » 30 Апр 2010, 12:40

http://www.rta.government.bg/n_uredba/n1101.html

Ако обаче на пътя има мост, естествено трябва да се съобразите с неговата товароносимост.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот mery-an » 30 Апр 2010, 15:13

Под "пътищата, отворени за обществено ползване" трябва ли да се разбират всички пътища - републикански и местни, без оглед на тяхната класификация като първокласни, второкласни, третокласни и т.н?

Т.е според НАРЕДБА № 11 от 3.07.2001 г. за движение на извънгабаритни и тежки пътни превозни средства е разрешено свободно ползване от до 44-тонни ППС на третокласен път /клас IV от първостепенна улична мрежа/ в населено място, на който път се намират детска градина, ясла, поща, поликлиника, кметство, РПУ, поща, читалище, много заведения, магазини, обществени и жилищни сгради и др. освен изключенията описани в чл. 13.?

Чл. 13. Движението на извънгабаритни ППС е забранено в следните случаи:
1. при намалена видимост под 50 m поради мъгла, силен дъжд и снеговалеж;
2. при поледица по пътищата;
3. през тъмната част на денонощието и в часовете с максимална интензивност на движението, освен при превози, свързани с отстраняване на крупни аварии или последици от природни бедствия.

Какво трябва да се предприеме ако не се спазва т.3?

Предвидено ли е третокласен път в България да издържа тежки и извънгабаритни ППС до 44 тона без оглед на сезоните?
mery-an
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 01 Май 2010, 09:57

Ако е до 44 тона и има упоменатия брой гуми/оси, то не е извънгабаритно, така че може да си се движи денем, нощем, в сняг и пек...
Разбирам накъде биете, и мисля, че изхода е да направите един митинг пред кметството... може пък градската/селската управа за забрани движението на превози средства над еди-колко-си тона през населеното място (както е в центъра на София примерно), ако има осигурен обходен път. Или някакви живи вериги, демонстрации пред Агенция пътна инфраструктура.... но по закон дали е мотопед, или 40-тонен ТИР, няма разлика.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Административно право