начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Общински акт

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Общински акт

Мнениеот plamen_jankov_ » 13 Апр 2010, 07:51

Имам общински акт за паркиране на тревна площ :D на стойност 150 лв. Актът е от 3 годили и не съм го плащал. Искам да знам текът ли някакви лихви по този акт ,има ли давност и има ли някакви правни последици в случай че не го платя.
plamen_jankov_
Нов потребител

Re: Общински акт

Мнениеот TheOldMan » 13 Апр 2010, 09:33

За да сте коректен, трябва да кажете, че имате Наказателно постановление за глобата. Акта само е установил нарушението, въз онова на него кмета на населеното място/общината е издал нак. пост., с което ви е наложена глоба.

Лихви по глоби не се начисляват. Има давност от 5 години, ако не се лъжа, но това не пречи когато някой ден отидете в общината (да регистрирате/отчислите МПС, или да извършите някаква сделка с имот, да отворите клек-шоп и т.н.), оттам да поискат да платите глобата, преди да ви обслужат. При условите, че вие се отнасяте с тях некоректно, и ги "отсвирвате" с плащането на глобата, мисля, че е справедливо и те да ви "пуснат по пързалката", когато поискате нещо от тях.

Та ще имате избор - да се съдите, да се мотаете с години (да, вероятно ще спечелите делото, но ще ви струва повече от 150 лева, без да смятаме загубеното време), или да си платите глобата.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Re: Общински акт

Мнениеот sogio » 13 Апр 2010, 10:16

plamen_jankov_ написа:Имам общински акт за паркиране на тревна площ :D на стойност 150 лв. Актът е от 3 годили и не съм го плащал. Искам да знам текът ли някакви лихви по този акт ,има ли давност и има ли някакви правни последици в случай че не го платя.

Тъй като не сте дал повоче подробности, прочетете текста на чл.82 от ЗАНН и сам преценете в коя хипотеза попадате.

Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:

а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.

(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.

(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността, административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.

(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.
sogio
Потребител

Назад към Административно право