начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Злоупотреба с лични данни

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Злоупотреба с лични данни

Мнениеот miracle » 08 Апр 2010, 09:49

Зравейте,
допустимо ли е използването на лични данни на физическо лице - (име и ЕГН), за сключване на договор между лицето и търговска фирма без знанието на лицето. Подлежи ли нарушителят (управителят на фирмата) на санкции и какви? Благодаря предварително!
miracle
Нов потребител

Re: Злоупотреба с лични данни

Мнениеот A.Pato » 08 Апр 2010, 11:16

Здравейте,
Не, не е допустимо.
Да, подлежи - дисциплинарна, гражданска, административна и/или евентуално наказателна отговорност според случая.
A.Pato
Потребител

Мнениеот miracle » 08 Апр 2010, 12:00

Бихте ли ме посъветвали каква процедура мога да предприема - освен подаване на жалба до Комисията за защита на личните данни.
miracle
Нов потребител

Мнениеот A.Pato » 08 Апр 2010, 13:46

Заведете дело, оплачете се на ръководните органи на фирмата, където въпросното лице е управител, сезирайте прокуратурата, ако считате, че подписът Ви е преправен, създаден е неистински документ, такъв с невярно съдържание или по някакъв друг начин е извършено документно или друг вид престъпление.
Не очаквайте от двата реда, които сте написали, да сме наясно със ситуацията. Основно правило на един адвокат е да се въздържа от мнение, ако не разполага с цялата информация. Проблемът Ви е доста сериозен и надали ще може да бъде разрешен в интернет форум.
A.Pato
Потребител

Мнениеот miracle » 08 Апр 2010, 13:54

Благодаря Ви за отговора. Въпросната фирма е сключила от мое име трудов договор, плащани са ми осигуровки за 2 месеца. Когато истината излиза наяве фирмата заличава данните - осигуровките и договора. Имам ли основание в този случай да предприема някакви наказателни действия?
miracle
Нов потребител

Мнениеот A.Pato » 08 Апр 2010, 14:06

Искате да кажете, че някой е подписал вместо Вас трудов договор и сте се водили на работа във въпросната фирма??
A.Pato
Потребител

Мнениеот miracle » 08 Апр 2010, 14:23

Да, точно това се е случило и 2 месеца са ме водили на трудов договор, осигуровки и пр. Но за същия период от друга инстанция ми спират плащания заради наличието на такъв договор в регистъра на НАП. Преди 2 дни фирмата - нарушител подава заявление за заличаване на договора, осигуровките и пр. Но, питам се аз, това безнаказано ли е , може ли току-така да се възползват от данните ми и да нарушават реда в живота ми. Трябваше да посетя няколко пъти НОИ, НАП и фирмата, да не говорим за нервите и притесненията.
miracle
Нов потребител

Мнениеот A.Pato » 08 Апр 2010, 15:10

Обърнете се към прокуратурата във Вашия град и при възможност - към адвокат. Ако е вярно казаното от Вас, някой някъде здраво е "сгазил лука".
A.Pato
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 08 Апр 2010, 22:15

A.Pato написа:Обърнете се към прокуратурата във Вашия град и при възможност - към адвокат. Ако е вярно казаното от Вас, някой някъде здраво е "сгазил лука".

Или ако искате и Вие да сте толкова некоректен, поискате си трудовото възнаграждение за тези 2 месеца. Нали по документи сте били на работа през това време? :) Ако в договора е посочено сериозна заплата, аз бих се изкушил...

Това е в рамките на шегата, разбира се .
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Административно право