- Дата и час: 24 Ное 2024, 02:03 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
КАТ, лични документи, нередно поведение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
33 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
КАТ, лични документи, нередно поведение
Първо, да разкажа историята, на която волю - неволю станах свидетел днес.
Катаджия спира МПС с шофьор и един возещ се в мига, в който им щаркват коланите. Тоест, в секундата в която палката махва - коланите са сложени и закпчани.
След кратък културен спор между катаджията и шофьора на автомобила до тях спира бивш колега на първия, който е без колан и неуместно се намесва в спора. След въпрос от страна на шофьора защо спрелия спира въобще и защо е без колан и никой не забелязва това - отговорът последвал е:" Всяка жаба да си знае гьола"
След което на шофьора на автомобила катаджията започва да пише фиш, той казва, че не се съгласява,защото е бил с колан и има възражения и т.н. Катаджията не връща документите на шофьора и му казва - цитирам:"изчезвай!"
в крайна сметка му хвърля личната карта, казвайки "изчезни" и задържа в себе си шофьорска книжка, талон на автомобила, застраховка и всички там документи.
Колко са нередностите в случая?
Има ли право катаджията да задържа лични документи, както и доикументи на автомобила. може ли да бъде подведен от отговорност за своеволията си. предварително благодаря
Катаджия спира МПС с шофьор и един возещ се в мига, в който им щаркват коланите. Тоест, в секундата в която палката махва - коланите са сложени и закпчани.
След кратък културен спор между катаджията и шофьора на автомобила до тях спира бивш колега на първия, който е без колан и неуместно се намесва в спора. След въпрос от страна на шофьора защо спрелия спира въобще и защо е без колан и никой не забелязва това - отговорът последвал е:" Всяка жаба да си знае гьола"
След което на шофьора на автомобила катаджията започва да пише фиш, той казва, че не се съгласява,защото е бил с колан и има възражения и т.н. Катаджията не връща документите на шофьора и му казва - цитирам:"изчезвай!"
в крайна сметка му хвърля личната карта, казвайки "изчезни" и задържа в себе си шофьорска книжка, талон на автомобила, застраховка и всички там документи.
Колко са нередностите в случая?
Има ли право катаджията да задържа лични документи, както и доикументи на автомобила. може ли да бъде подведен от отговорност за своеволията си. предварително благодаря
- mixture
- Младши потребител
Re: КАТ, лични документи, нередно поведение
Какъв е Вашият интерес? И доколко отблизо наблюдавахте ситуацията? Щом сте чули разговора, Вие кой от двамата бяхте- водачът или пътникът?
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
mixture написа:Първо, да разкажа историята, на която волю - неволю станах свидетел днес.
Ма странни хора са тия катаджиии... В гаража ли бяха застанали, или в паркинга на МОЛ-а? Не ви ли е станало навик, че колана се закопчва преди да се включи първа скорост... как го закопчавате тоя колан, след като сте се включили в движението, не ви ли отвлича виманието? И като ви отвеят, докато излизате на улицата, пак ли полицая ще е виновен...
А по въпроса - полицая няма право да ви задържа никакви документи освен малкото талонче със контролните точки, и то само след като ви даден неговия заместник - акта, с който може да карате. Задържането на свидетелстовото за управление е наказуемо - това е валиден документ за самоличност, и никой няма право да ви го отнема. Отивате, и се оплаквате на прекия му началник, че ви е отнел документа за самоличност.
А за "човека от миманса", дето е спирал, пък после не е ясно какво е станало с него... ами да, карат без колани полицаите, даже и не ги глобяват. Аз предлагам да ги намразим...
За фиша - абе дано сте го подписали, че с акта работата става по-сложна...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Бъдете малко по-позитивни, човека ви разказва историята си с молба, да му дадете съвет, как да си търси правата, а вие веднага го изправихте до стената и с "калашника".
Като чета някой постове и направо "не вярвам на ушите си" ...ми то ще излезне че тук са се събрали най-светите и безгрешни хора на планетата не ами в галактиката.
Като чета някой постове и направо "не вярвам на ушите си" ...ми то ще излезне че тук са се събрали най-светите и безгрешни хора на планетата не ами в галактиката.
Един милиционер се бръснел, телефона звъннал и той се порязал. Защо? * За да отбележи до къде е стигнал *
-
hironi - Младши потребител
Ако катаджията можеше да разкаже неговата версия, щеше да е доста по-различно.....
Аз пък днес станах свидетел на още по-интересен скандал - жената крещеше, обиждаше, пробва да скъса акта и т.н.,но полицаите тактично я успокояваха почти час, тя звъня по телефони, вика и на дежурните и където звъня тя си знае с кого говори, вика, крещя.... за минувачите ситуацията изглежда, че лошите полицаи я тормозят, а тя беше паркирала втора успоредна кола до друга паркирала до знак забранено спиране, като от всякъде затрудняваше разминаването на два автомобила на натоварн път при хлъзгава настилка. Интересното беше, че по телефона крещеше на дежурния от тел 166 че полицаите се гаврят с нея...
Та, в тази ситуация тя ги обижда, злепоставя, крещя и т.н., но ако се регне тук ще напише - те ме обиждаха, гавреха се с мен и т.н.....
Но аз виждам в тази ситуация едно нещо - шофьорът Тарикат вижда че му махат с палката, с риск да се блъсне почва да опъва колана и като му обясняват за какво са го спряли, почва да се държи "тарикатски" и да твърди - невинен, пускайте ме.
Един фиш бе човек, хем си виновен, хем нито точки нито нищо..... и пак панаири правите.
Аз пък днес станах свидетел на още по-интересен скандал - жената крещеше, обиждаше, пробва да скъса акта и т.н.,но полицаите тактично я успокояваха почти час, тя звъня по телефони, вика и на дежурните и където звъня тя си знае с кого говори, вика, крещя.... за минувачите ситуацията изглежда, че лошите полицаи я тормозят, а тя беше паркирала втора успоредна кола до друга паркирала до знак забранено спиране, като от всякъде затрудняваше разминаването на два автомобила на натоварн път при хлъзгава настилка. Интересното беше, че по телефона крещеше на дежурния от тел 166 че полицаите се гаврят с нея...
Та, в тази ситуация тя ги обижда, злепоставя, крещя и т.н., но ако се регне тук ще напише - те ме обиждаха, гавреха се с мен и т.н.....
Но аз виждам в тази ситуация едно нещо - шофьорът Тарикат вижда че му махат с палката, с риск да се блъсне почва да опъва колана и като му обясняват за какво са го спряли, почва да се държи "тарикатски" и да твърди - невинен, пускайте ме.
Един фиш бе човек, хем си виновен, хем нито точки нито нищо..... и пак панаири правите.
- nikiboy
- Потребител
Бих искал да задам един въпрос, който от известно време не ми дава мира:
Ако ги няма КАТ, ще се увеличат ли катастрофите ???
Един милиционер се бръснел, телефона звъннал и той се порязал. Защо? * За да отбележи до къде е стигнал *
-
hironi написа:Бих искал да задам един въпрос, който от известно време не ми дава мира:
Твърдо ДА.
Но шанса да се убедиш в това ще намалее.... особено ако караш извънградско - може да не доживееш статистиката
Въпрос - спира един шофьор Тарикат като тоя пуснал темата по средата на пътя и си влиза у тях. Другите не могат да минат и го чакат.... като няма КАТ, полиция.... как ще се разберете - на компютъра всички сте шампиони по бокс, ама на живо
- nikiboy
- Потребител
Но аз говоря за това, дали "ще се увеличи броя на катастрофите", а не за спаринг срещи. Говоря за това, че болшинството от служителите в КАТ, като се започне от най-високото ниво и се стигне до редовите, и благодарение на това, че закона ги облякъл с "власт" се опитват да извлекат лична изгода. Реално те не служат на закона, а чрез него облагодетелства себе си.
Прочетох доста теми и да си призная съм малко озадачен от това, че много рядко може да се срещне коментар, в който юзер с юридическа квалификация е склонен да защити пострадал от своеволията на "органите", защото такива изобилстват в ежедневието ни. В този ред на мисли стигам до извода, че няма как да е друго, защото именно тези "органи" с действията или бездействията си Ви дават "хляба". То вярно, че сега са времена на криза и финансова и ценностна, ама все пак бих Ви припомнил, че всички ние сме прекалено малко време живи и много умрели.
"nikiboy" -за твое сведение, не съм шофьор, но си прав, че няма да я доживея тази статистика, не за друго, а просто защото няма кой луд да прекъсне няколко хранителни вериги!
Прочетох доста теми и да си призная съм малко озадачен от това, че много рядко може да се срещне коментар, в който юзер с юридическа квалификация е склонен да защити пострадал от своеволията на "органите", защото такива изобилстват в ежедневието ни. В този ред на мисли стигам до извода, че няма как да е друго, защото именно тези "органи" с действията или бездействията си Ви дават "хляба". То вярно, че сега са времена на криза и финансова и ценностна, ама все пак бих Ви припомнил, че всички ние сме прекалено малко време живи и много умрели.
"nikiboy" -за твое сведение, не съм шофьор, но си прав, че няма да я доживея тази статистика, не за друго, а просто защото няма кой луд да прекъсне няколко хранителни вериги!
-
Ами то и сега няма КАТ за всички служители на МВР, по последни данни около 60 000, та 60 000 хиляди водачи карат смело без страх от глоби. Това си е сериозно.
- hristo2834
- Потребител
hristo2834 написа:Ами то и сега няма КАТ за всички служители на МВР, по последни данни около 60 000, та 60 000 хиляди водачи карат смело без страх от глоби. Това си е сериозно.
И от последните 3 години и около 3000 човека загинали по пътищата на България от ПТП колко са полицаи?
А и от тези 60 000 едва 30 000 са полицаи, другите имат входни карти за влизане в помещения на МВР, нямат нито оръжие нито нищо... в твой стил - Това си е сериозно
А защо не добавиш съдии, прокурори, депутати, кметове, общински съветници, общинари, политици на местно ниво, военни офицери, "уважавани" бизнесмени, "неуважавани добре облечени" бизнесмени, адвокати.... и всичките роднини, познати и "спонсори" на горепосочените......
ТЕЗИ СЛУЖИТЕЛИ НА МВР ЛИ БЯХА???
http://infocenter.bnt.bg/index.php/cont ... 17/(offset
Лек автомобил BMW, движещ се с над 200 км/ч в посока София, при изпреварване губи контрол , удря се в мантинелата, прелита над нея и се врязва челно в двежещ се насреща автобус на фирма "Пир Импекс", след което се разцепва на две и се възпламенява. Шофьорът на автобуса успява да го спре на метър от пропастта край магистралата. Тримата пътници от лекия автомобил загиват на място. Телата им са разпръснати на пътното платно. Сред пътниците в рейса четирима са ранени. Най-тежко е пострадал шофьорът, който е с попаднали в очите стъкла.
Спазвайте всички закони, не само ЗДвП, а всичките - така ще си имаме уютна държава!!!
- nikiboy
- Потребител
Не виждам връзка между глобите и ПТП-тата, но някой статистик може и да намери. Все пак да си имунизиран срещу глоби е по-добре отколкото да не си. Но понеже говорим глобално подобни имунизации на големи групи от населението не са на добре, на явно някои са романтично настроени и смятат че пазителите на родината не трябва да спазват някои "глупави" правила.
- hristo2834
- Потребител
Водачите които работят в полицията наистина не ги глобяват за дреболии.
Това е факт.Сами са ми се хвалили мои познати такива.
Но когато е намесен алкохол и/или ПТП става сложно и някои горят.
Ако имаше подобна статистика щеше да се види,ама навярно няма.
Това е факт.Сами са ми се хвалили мои познати такива.
Но когато е намесен алкохол и/или ПТП става сложно и някои горят.
Ако имаше подобна статистика щеше да се види,ама навярно няма.
- vetre
- Потребител
Точно за това е темата - че хората, които следва да следят за спазването на закона, приемат, че могат спокойно да го нарушават без последствия . Това дразни хората повече от гледката на разни "обикновени пътни тарикати" без пагони. А на тези с пагоните точно ние гражданите трябва да им напомняме на кого служат и че не са над закона. При поведение от тяхна страна като това гореописаното една жалба до инспектората на МВР е едно добро начало. До инспектората, защото преките им шефове обикновено гледат да потулят такива случки.
- dgeorgiev
- Потребител
Инспектората на МВР?! звучи оптимистично. Стари навици трудно се изкореняват, то ако беше така просто досега да сме ги настигнали европейците.
- hristo2834
- Потребител
hristo2834 написа:Инспектората на МВР?! звучи оптимистично. Стари навици трудно се изкореняват, то ако беше така просто досега да сме ги настигнали европейците.
Ако някой има доказателства и е писал до Инспектората на МВР, няма начин служителят да не е наказан или глобен.
Мога да ви дам пресен случай от преди 2 дни, когато висш полицай бива спрян от двама обикновени униформени полицаи ( след да кажем разговорно стреляне в гората за удоволствие ), същия показва сл. карта,пожелава им приятен ден и си тръгва с колата. Същите обаче го догонват, и става интересно - мисля че получава три АУАН-а. Отделно и дисциплинарно производство го чака. Така че, ако има надеждни свидетели или доказателства, ако ще и "полковник" да е, ще си го отнесе.
Интересното е друго, че двама полицаи не могат да докажат, че господинът с ML или Ауди Q7 е бил паркирал неправилно, защото той твърди обратното, ей така и гражданинът Х няма как да докаже, че полицаят е спрял до знака. Не забравяйте, че снимката не е доказателство в Съда, а всеки АУАН се обжалва точно там.
- nikiboy
- Потребител
Не, примера който посочвате не е практика, може да има и нещо друго. МВР няма ресурс да контролира своите служители, няма и такава практика, отвреме на време някой изгаря, но след ПТП след поредното шофиране пиян и то ако има и друг участник който не е сговорчив и звъни на полиция. Иначе глоби за полицаи няма само трябва да внимават да не блъснат някой. Засега така стоят нещата.
- hristo2834
- Потребител
hristo2834 написа:Не, примера който посочвате не е практика, може да има и нещо друго. МВР няма ресурс да контролира своите служители, няма и такава практика, отвреме на време някой изгаря, но след ПТП след поредното шофиране пиян и то ако има и друг участник който не е сговорчив и звъни на полиция. Иначе глоби за полицаи няма само трябва да внимават да не блъснат някой. Засега така стоят нещата.
не съм съгласен - първо глобите от видеонаблюдението нямат отмяна, второ тези астри с радарите дето стоят срещу движението и снимат също няма спасение - и там познавам шефове от данс които изгоряха карайки служебни автомобили.
Сега, че спрял до знака или други дребни нарушения - няма какво да отричаме, но нима само полицаите паркират неправилно?
А до ресурса за самоконтрол на системата - има го, повярвайте ми, само че той обслужва определени интереси. Както и по принцип съм убеден, че за 7 дни мвр може да вкара ред в държавата. Лошото е, че адвокатите няма да стигнат
- nikiboy
- Потребител
За видеонаблюдението незнам, това никога не ми се е случвало и не мога да кажа. Незнам какви радари говорите, аз съм се возил с полицаи с частни коли, спирали са ни на радали, няма проблем, и аз като много хора мислих че не може да им се размине, но може, вероятно говорите за радари на които данните не могат да се трият, но не съм попадал на такова нещо, засега винаги се е разминавало, за в бъдеще не знам.
- hristo2834
- Потребител
nikiboy, не те познавам що за човек си, ама като чета това дето си го написал " ... познавам шефове от данс ....", няма начин да не си от "системата"! Та нека да ти приложа два линка и после ще говорим кое има отмяна и кое, не:
http://www.bourgasrc.court-bg.org/img/F ... 0-2009.htm
и
http://vrc.my.contact.bg/Postanoveni/de ... 7b0409.htm
Няма нужда да дезинформираш обикновенните хорица дето четат този форум.
Всичко в България може да се случи, а около 80 % от НП падат в съда, не защото водачите не са виновни, а по простата причина, че актосъставителите и началниците дето издават после самото НП не спазват разпоредбите на закона. Дали това се дължи на незнание или на друго остава загадка.
Истината е една, .... за който може да си го позволи, НАЕМАШ СИ СТАБИЛЕН АДВОКАТ и ....каквото сабя(съдът) покаже. Но от "системата" знаят че малко хора ще тръгнат да си търсят правата и я карат според личния интерес.
Айде чети решенията, ако не си ги чел по-рано, щото си мисля че си добре осведомен, ама нали трябва да се защитава пагона ...можеш да си позволиш да метнеш една димка.
http://www.bourgasrc.court-bg.org/img/F ... 0-2009.htm
и
http://vrc.my.contact.bg/Postanoveni/de ... 7b0409.htm
Няма нужда да дезинформираш обикновенните хорица дето четат този форум.
Всичко в България може да се случи, а около 80 % от НП падат в съда, не защото водачите не са виновни, а по простата причина, че актосъставителите и началниците дето издават после самото НП не спазват разпоредбите на закона. Дали това се дължи на незнание или на друго остава загадка.
Истината е една, .... за който може да си го позволи, НАЕМАШ СИ СТАБИЛЕН АДВОКАТ и ....каквото сабя(съдът) покаже. Но от "системата" знаят че малко хора ще тръгнат да си търсят правата и я карат според личния интерес.
Айде чети решенията, ако не си ги чел по-рано, щото си мисля че си добре осведомен, ама нали трябва да се защитава пагона ...можеш да си позволиш да метнеш една димка.
-
Искам само да допълня, че тук присъстващите юристи много добре познават всички тънкости на занаята, за което ги поздравявам и ще си позволя да вмъкна част от коментар на poli_g:
"Отделно- с TR нещата са специфични. Понякога изненадващо специфични. ( така щото едни честотни вълни дават отражение върху показателите и манипулират резултатите, освен другото, което ще спестя) И по тази линия сте могли да работите пред РС."
която засяга и една друга "линия" относно работата на "органите".
Но истината е една ...без адвокат 99,9% си загубен .. ФАКТ!!!
Не защото, ако си седнете на д-то и се поровите в Google-то няма да намерите една дузина подобни случаи на Вашия, а защото е невъзможно да се пробие триадата: "ПОЛИЦИЯ-ПРОКУРОР-СЪДИЯ" без адвокат!!!
Тя системата е измислена перфектно, ...ти на мене, аз на тебе!!!
"Отделно- с TR нещата са специфични. Понякога изненадващо специфични. ( така щото едни честотни вълни дават отражение върху показателите и манипулират резултатите, освен другото, което ще спестя) И по тази линия сте могли да работите пред РС."
която засяга и една друга "линия" относно работата на "органите".
Но истината е една ...без адвокат 99,9% си загубен .. ФАКТ!!!
Не защото, ако си седнете на д-то и се поровите в Google-то няма да намерите една дузина подобни случаи на Вашия, а защото е невъзможно да се пробие триадата: "ПОЛИЦИЯ-ПРОКУРОР-СЪДИЯ" без адвокат!!!
Тя системата е измислена перфектно, ...ти на мене, аз на тебе!!!
-
33 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Административно право
|
|