начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

отговорност на държавата

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

отговорност на държавата

Мнениеот pit » 16 Май 2003, 12:01

Колеги, някой опитвал ли е да реализира отговорност на държавата, респективно на административно-наказващия орган, по реда на чл.2, т.3 или т.5 от ЗОДВПГ по отношение на направените по Н.А.Х.Д. разноски от страна на "нарушителя" за адвокатска защита, когато НП е отменено като незаконосъобразно?
Предварително благодаря за отговорите!
pit

Re: отговорност на държавата

Мнениеот sara » 16 Май 2003, 12:47

Не съм, но бих го направила, защото мисля, че е възможно.
sara
Младши потребител

Мнениеот pit » 16 Май 2003, 17:04

Ставаше въпрос за практически опит, но все пак колежке - благодаря Ви! Отделен въпрос е реализиране на вземането с тези изменения на ГПК /ДВ, бр.105/02г./ нали?
pit

Мнениеот juris » 16 Май 2003, 17:06

Лично аз съм си поставял друг въпрос:
Не следва ли след като НПК се прилага субсидиарно към административнонаказателното производство да се приложи текстът за разноските при оправдателна присъда ?
Отмяната на наказателното постановление би следвало да води до последицата,предвидена от НПК при неоснователност на обвинението.
juris
Младши потребител

Мнениеот pit » 17 Май 2003, 09:24

Така е колега - това е по-лесният начин. Но повечето съдилища доколкото ми е известно не го правят - така че остава другия - по-тежкият път - по ЗОДВПГ. Поне аз друг начин не виждам. Въпросът е в това, дали някой е стигал до уважаване на подобен иск.
pit

Мнениеот hebigatsu » 17 Май 2003, 13:48

Да.В зависимост от случая, освен по ЗОДВПГ, разноските както и всички други вреди могат да се търсят по реда на чл.45 и сл. от ЗЗД, когато производството е започнало по искане на "пострадал".
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот pit » 17 Май 2003, 14:17

Мисля, че по чл.45 от ЗЗД няма да могат да се търсят доколкото ЗОДВПГ се явява специален закон по отношение на общия - ЗЗД.
pit

Мнениеот Ivan Kalev » 17 Май 2003, 22:43

Имам подобно дело срещу митницата. Няма още резултат - БД е в момента, ако имам нещо интересно за споделяне ще ти пиша.
Ivan Kalev

Мнениеот digemar » 20 Май 2003, 11:40

Задължително трябва да се водят такива дела. Делото се води по чл. 1, тъй като става дума за акт на административен орган. Чл. 2 е за органите на съд. власт.
Искайте от съда да се произнесе в производството и по въпроса за незаконността на акта, действието или бездействието, както е предвидено и в чл.1.
Ако водите такова дело, първото нещо което ще Ви се случи е, системата да се опита да Ви изхвърли от нея. Трябва да сте малко Дон Кихот. То и съдията, който би уважил такъв иск, също трябва да е малко Дон Кихот. Водещия такова дело вярва, че един ден държавата ще стане равнопоставен субект с гражданина в съдебното производство. Поне прави нещо в тази насока.
За сега, искове за малки суми да не се набутвате- съгласно чл. 10- плаща се накрая. Успех!
digemar
Нов потребител

Мнениеот hebigatsu » 20 Май 2003, 21:28

Чак пък толкова песимизъм!?!?!?!?
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот pit » 22 Май 2003, 13:46

Благодаря колега! Ще опитам! В интерес на истината съм отменил най-малко 30-40 НП, но по този път не съм търсил разноски.
pit

Назад към Административно право