начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Наказателно постановление

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наказателно постановление

Мнениеот petias2 » 16 Окт 2009, 10:26

Здравейте, наказателните постановления на нарушителите им ги изпращаме по пощата с обратна разписка. Когато писмото се върне и на обратната разписка е написано, че "получателя отсъства", "пратката не е потърсена от получателя", "получателя се е преместил на друг адрес", "адреса вече не съществува", "получателя непознат на посочения адрес" или "непълен адрес на получателя" ,наказателното постановление влиза ли в сила? Защото неплатените в законоустановения ред НП ги изпращаме в АДВ. Но тези, като не са получени от нарушителя дали можем да ги пратим? Предварително благодаря ако някой ми помогне :)
petias2
Нов потребител

Re: Наказателно постановление

Мнениеот Гост. » 16 Окт 2009, 11:19

"получателя отсъства",
"пратката не е потърсена от получателя",
Не е надлежно връчено, категорично.

"получателя се е преместил на друг адрес"
"получателя непознат на посочения адрес"-
Тук е спорен момента, но нарушителят има задължението да ви уведоми за евентуална промяна в постоянният си адрес. Макар, че ако искате официално справка от ГРАО за постоянен и настоящ адрес, ще ви откажат. За мен е налице връчване (58, ал.2), но следва да притежавате писмено доказателство, че поне сте си направили труда да издирите постоянния адрес на нарушителя.

"адреса вече не съществува",
"непълен адрес на получателя"
Тук проблема е у наказващия орган, който следва да си отстрани пропуските.Не е налице връчване.

п.п. Анди, ако прочете темата, ще ме допълни. :lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот petias2 » 16 Окт 2009, 11:24

Нямам идея какво писмено доказателство ,например ако на обратна разписка пише, че "Пратката не е потърсена от получателя"
petias2
Нов потребител

Мнениеот andy70 » 16 Окт 2009, 12:25

Не е налице връчване. Връчването на НП трябва да стане лично, като препис от него се дава на нарушителя, а на екземпляра, който остава за АНО, също трябва да има подпис на нарушителя, че му е връчено НП. Също и дата на връчване.
С писмо с обратна разписка как ще докажете наличието на "връчване на НП".
На екземпляра, който остава за АНО, има ли подпис на нарушителя, че му е връчено НП, както повелява ал.(1) на чл.58?
Подписа, удостоверяващ връчването на НП, трябва да бъде поставен на самото НП, а не на разписката, че са получили писмо с обратна разписка, защото в това писмо може да има НП, но може да има и картичка за 8-ми март (например).
С тази разписка не може да докажете факта на връчването на НП, а оттам и последиците, до които води ненадлежното връчване.
А проблема за връчването е на самия връчващ!
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Гост. » 16 Окт 2009, 12:45

Е, не... не така дословно! :roll:

С ИД можеш и още как да докажеш наличие на валидно връчване, но не ми се спори с теб.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот jocata » 16 Окт 2009, 14:57

Анди не си напълно прав. С чл.58, ал.2 от ЗАНН се въвежда фикция и наказателното постановление "се счита" за връчено.
Иначе нямам какво да добавя след становището на Поли.
jocata
Младши потребител

Мнениеот andy70 » 16 Окт 2009, 15:20

Когато не се намери на адреса тогава "се счита" за връчено. Удостоверяването на "ненамирането" се извършва с докладна записка.
Но ако е на адреса, трябва да се връчи срещу подпис, който да се положи от нарушителя на двата екземпляра на НП, на този, който е за нарушителя, и на този, който е за АНО, като се отбележи и датата.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот jocata » 16 Окт 2009, 16:04

А всъщност сега се замислих. Ако нарушителят откаже да подпише НП ко следва?
На мен ми се струва логично прилагане на право по аналогия - тоест на чл.43, ал.2 от ЗАНН.

п.п. Постигнахме консенсус Анди.
jocata
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 16 Окт 2009, 16:23

:roll: Упорит е, но ... не е прав. Не намирането( както го нарече Анди) на адреса не винаги може да се вмени във виновно поведение на нарушителя.

По отношение отказът за получаване на НП, когато се връчва лично и на ръка, не чрез БП ЕАД - прилага се нормата на чл.43,2. Отказът се удостоверява с подписа на един свидетел.

п.п. какво точно се разбрахте, че има консенсус.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот jocata » 16 Окт 2009, 16:45

Никой не оспорва това твърдение Поли, но и не считам че има нужда да разглеждаме всички възможни хипотези - да речем кога е търсен на този адрес, има ли действително нов адрес, дали не е в болница, чужбина, затвор и т.н.
Преценяването наличие на вина по принцип, а не за конкретен случай няма много смисъл.
Няма сми и от буквоядство - даречем да се обсъжда въпроси като "Защо точно с докладна записка" , "Защо само два екземпляра от НП", "Ама то всъщност въпросът не е за надлежно връчване, а за влизане в сила и изпращане на АДВ" и други разни незначителни подробности.
jocata
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 16 Окт 2009, 16:59

Добре, днес определено убивам време ( за което горко ще съжалявам) но!
Да ми обясните, какво се разбрахте с колегата по отношение съдържанието на "не намиране" на адреса, за да мога да съм конкретна.

Аз по-конкретна от първият си пост надали ще съм, но ако сте обръщали внимание на писмото, което се връща с ИД има залепен образец на бланка, като всички хипотези за невъзможност за доставяне на пратката са прецизно изредени от petias2.

Допълнили сте и ще си позволя и аз- допълнението ви .... оставям си го за вас. Но
Ама то всъщност въпросът не е за надлежно връчване, а за влизане в сила и изпращане на АДВ" и други разни незначителни подробности.

нЕкои подробности ще ви скъсят живота, когато от АДВ ви върнат преписката в цялост.
Това, впрочем, ще ви се случи дори и от ЧСИ- ако там си образувате ИД..
И Е относимо все във връзка влизане в сила НП.

Едва, когато се отпочнат сериозно дела по ЗОДОВ срещу адм. наказващите органи( и нечия отговорност се ангажира), едва тогава .....
Гост.
Старши потребител

Мнениеот jocata » 19 Окт 2009, 12:59

Поли считам, че е очевидно, че с Андзи се отплеснахме и към друг тип връчване - тоест не чрез БП. Самото споменаване на "докладна" говори красноречиво, че не иде реч за връчване чрез БП, а от служител на ведомството към което е АНО.
Все пак по отношение на "пратката не е потърсена от получателя" - съдебната практика е противоречива. :wink:
А изречението, което си цитирала - ако прочетеш предния ми пост без критична нагласа ще разбереш че тоз цитат е излишен. Естествено, че невлязло в сила НП ще се върне, както се случва и с НП, които са изпратени своевременно - да речем един ден след влизането им в сила.
jocata
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 19 Окт 2009, 13:13

Бихте ли ми посочили поименно, ако имате знание, кои АНО връчват лично НП?

Все пак по отношение на "пратката не е потърсена от получателя" - съдебната практика е противоречива.

Бихте ли конкретизирали с номер на СР? Аз ще си го издиря сама. Благодаря.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот jocata » 19 Окт 2009, 15:05

Бихте ли ми посочили поименно, ако имате знание, кои АНО връчват лично НП?

А лично АНО незнам досега да е връчвал НП - шегувам се разбрах ти въпроса. Иначе по-скоро бих го нарекъл информация. Та съответните ръководители на :
Служба "Военна полиция" - по ЗДвП и по ЗОВСРБ
ДНСК - по ЗУТ
ДАНС - по ЗЗКИ, ЗМИП, ЗСРС
Не гарантирам че това е практика без отклонения.

А за решението - 2510/18.03.05 на ВАС по адм.д. 8108/2004 г.
jocata
Младши потребител

Назад към Административно право