- Дата и час: 24 Ное 2024, 02:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Снимките като доказателство в Адм. процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
34 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Снимките като доказателство в Адм. процес
Ще жаля Нак. постановление на община Бургас за неправилно паркиране. Преди вдигането на автомобила с "паяка" са му направени снимки като доказателство че е спрян в забранена зона. Някой има ли представа дали тези снимки могат да послужат като доказателствено средство в производството пред РС?
- dgeorgiev
- Потребител
Re: Снимките като доказателство в Адм. процес
Иди в най-близката адв кантора, да ти кажат колегите:!:
- bstopov
- Младши потребител
dgeorgiev написа:Ще жаля Нак. постановление на община Бургас за неправилно паркиране. Преди вдигането на автомобила с "паяка" са му направени снимки като доказателство че е спрян в забранена зона. Някой има ли представа дали тези снимки могат да послужат като доказателствено средство в производството пред РС?
189/7 колега ...
- Гост.
- Старши потребител
bstopov, благодаря за съвета, звучи много професионално.
За сведение - адвокат съм, но не практикувам Административно право, затова реших да се консултирам. Предполагам че ако г-н Стропов реши някой ден да пита нещо за емитиране и обратно изкупуване на ценни книжа или за практика по M & A и аз ще се изкуша да се изтропам така насред мегдана, пардон форума.
Отново на въпроса ми:
Дали в Адм. процес по оспорване на НП издадено от общински орган ще се приемат снимки като доказателствен материал? Има ли практика за успешно оспорване на такъв материал?
В гражданският процес преобладаващата практика е да не се приемат като доказателство фото и видеозаписи, в Наказателния направо не могат въобще да се прилагат по делото ако не са събрани по съответния ред. Каква е практиката в Адм. процес обаче? Може ли да се приеме за достоверно доказателство ако е направено от момчето, което скача от "паяка" и ти "щрака" колата от няклоко страни на цифровото си фотоапаратче?
За сведение - адвокат съм, но не практикувам Административно право, затова реших да се консултирам. Предполагам че ако г-н Стропов реши някой ден да пита нещо за емитиране и обратно изкупуване на ценни книжа или за практика по M & A и аз ще се изкуша да се изтропам така насред мегдана, пардон форума.
Отново на въпроса ми:
Дали в Адм. процес по оспорване на НП издадено от общински орган ще се приемат снимки като доказателствен материал? Има ли практика за успешно оспорване на такъв материал?
В гражданският процес преобладаващата практика е да не се приемат като доказателство фото и видеозаписи, в Наказателния направо не могат въобще да се прилагат по делото ако не са събрани по съответния ред. Каква е практиката в Адм. процес обаче? Може ли да се приеме за достоверно доказателство ако е направено от момчето, което скача от "паяка" и ти "щрака" колата от няклоко страни на цифровото си фотоапаратче?
- dgeorgiev
- Потребител
dgeorgiev, май въобще не обърнахте внимание на поста на poli_q. Странно недосетлив сте за колега, но все пак ще добавя - тя Ви посочи чл. 189 ал. 7 от Закона за движението по пътищата:
А принципният въпрос беше обсъден в друга тема, мисля че във "форум за юристи".
Закон за движението по пътищата
................
Чл. 189
................
(7)Изготвените с технически средства или системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушението и регистрационния номер на моторното превозно средство, снимки, видеозаписи и разпечатки са веществени доказателствени средства в административнонаказателния процес.
А принципният въпрос беше обсъден в друга тема, мисля че във "форум за юристи".
- system
- Активен потребител
Какво разбрах: ако снимката не съдържа датата и часа (всички "цифрови фотоапаратчета", както пренебрежително ги е определил питащия, я имат тази опция) то снимката не може да се използва като доказателствен материал? Отделен е въпросът. че да се сложи произволна дата на снимката извън апарата е съвсем елементарна работа. Това не го дискутирам, защото си я подправяне и използване на документ по смисъла на чл. 189 ал. 7 от ЗДвП.
Какво не разбрах: колата била ли е в закононарушителна позиция или не е била? Снимката фалшива ли е или отразява обективната реалност? Какво искате да атакувате уважаеми dgeorgiev? Мошенничество или искате да се измъкнете с процедурни хватки от отговорността, която носите (вие или вашият клиент) при нарушаване на Закона?
Какво не разбрах: колата била ли е в закононарушителна позиция или не е била? Снимката фалшива ли е или отразява обективната реалност? Какво искате да атакувате уважаеми dgeorgiev? Мошенничество или искате да се измъкнете с процедурни хватки от отговорността, която носите (вие или вашият клиент) при нарушаване на Закона?
- plamen_penev
- Активен потребител
Благодаря за всички отговори досега.
Колата на клиента ми е била в нарушение, както междувпрочем и 90% от всички останали паркирани автомобили наоколо. Когато е отишъл да си я прибере от паркинга, освен че са му съставили АУАН на основание общинска наредба, са му поискали и 60 лв. за репатрирането на автомобила от мястото на нарушението на основание друга наредба на Община Бургас. Той отказал (защо да плащам 2 пъти за 1 нарушение), последвали съответно скандал, заплахи от общ. полиция, заключване на вратата на паркинга от служителя, викане на полиция и др. циркове. В крайна сметка клиента ми си платил сумата за репатриране за да си получи колата, срещу което са му дали квитанция и касов ордер за "услугата" репатриране.
Клиента иска от мен да атакувам Нак. постановление, което ще бъде издадено на основание съставеният Акт. Не заради сумата, която е възможно да бъде и под обжалваемия минимум, а заради добре познатото ни на всички усещане че общината се гаври с гражданите, които са принудени да паркират на забранени места, поради липса на достатъчно позволени такива.
Мисля да искам отмяна на бъдещото НП като използвам една грешка на актосъставителя - неточно посочване на мястото на нарушението. От снимките, които вероятно ще приложат си личи че колата е паркирана неправилно, но не на точното място посочено в АУАН. Та се чудех дали снимките биха били достатъчни за съда да потвърди НП защото е видно че автомобила е паркиран неправилно, или факта че описаното в акта място не съвпада напълно ще натежи.
Колата на клиента ми е била в нарушение, както междувпрочем и 90% от всички останали паркирани автомобили наоколо. Когато е отишъл да си я прибере от паркинга, освен че са му съставили АУАН на основание общинска наредба, са му поискали и 60 лв. за репатрирането на автомобила от мястото на нарушението на основание друга наредба на Община Бургас. Той отказал (защо да плащам 2 пъти за 1 нарушение), последвали съответно скандал, заплахи от общ. полиция, заключване на вратата на паркинга от служителя, викане на полиция и др. циркове. В крайна сметка клиента ми си платил сумата за репатриране за да си получи колата, срещу което са му дали квитанция и касов ордер за "услугата" репатриране.
Клиента иска от мен да атакувам Нак. постановление, което ще бъде издадено на основание съставеният Акт. Не заради сумата, която е възможно да бъде и под обжалваемия минимум, а заради добре познатото ни на всички усещане че общината се гаври с гражданите, които са принудени да паркират на забранени места, поради липса на достатъчно позволени такива.
Мисля да искам отмяна на бъдещото НП като използвам една грешка на актосъставителя - неточно посочване на мястото на нарушението. От снимките, които вероятно ще приложат си личи че колата е паркирана неправилно, но не на точното място посочено в АУАН. Та се чудех дали снимките биха били достатъчни за съда да потвърди НП защото е видно че автомобила е паркиран неправилно, или факта че описаното в акта място не съвпада напълно ще натежи.
- dgeorgiev
- Потребител
dgeorgiev написа:Мисля да искам отмяна на бъдещото НП като използвам една грешка на актосъставителя - неточно посочване на мястото на нарушението. От снимките, които вероятно ще приложат си личи че колата е паркирана неправилно, но не на точното място посочено в АУАН. Та се чудех дали снимките биха били достатъчни за съда да потвърди НП защото е видно че автомобила е паркиран неправилно, или факта че описаното в акта място не съвпада напълно ще натежи.
Какво имате предвид под "неточно посочване на мястото на нарушението" ? Предполагам, в АУАН не пише, че нарушението е в Поморие или в Созопол, ако е станало в Бургас. Ако е уточнена и улицата или площадът, мястото на нарушението (поне според мен) е конкретизирано достатъчно. Би било абсурдно да искате уточняване и срещу кой номер на сградата е паркирал автомобилът.
dgeorgiev написа:Клиента иска от мен да атакувам Нак. постановление, което ще бъде издадено на основание съставеният Акт. Не заради сумата, която е възможно да бъде и под обжалваемия минимум, а заради добре познатото ни на всички усещане че общината се гаври с гражданите, които са принудени да паркират на забранени места, поради липса на достатъчно позволени такива.
Е, хайде сега. Бургас не е толкова голям град, за да намерите разрешено място за паркиране, макар и малко по-далеч. Знам, че всеки иска да си паркира колата точно до офиса, но не става така.
А щом говорим за гавра, ако сте наместили колата си на някой тротоар, Вашата гавра с гражданите - пешеходци е не по-малка.
- system
- Активен потребител
Мисля да искам отмяна на бъдещото НП като използвам една грешка на актосъставителя - неточно посочване на мястото на нарушението.
Колега, изчакайте да излезе НП и тогава ще го коментираме отново. Не разчитайте само на неточното посочване на местонарушението. Разровете се по отношение компетентност или други формални пропуски в АУАН..
Форумът е за взаимопомощ между колеги!
Дори и колегата Систем ще се съгласи.
- Гост.
- Старши потребител
Колега, търсете и несъответствия между АУАН и издаденото въз основа на него НП при обжалването. А относно твърдението на клиента Ви, че за едно и също нещо има две наказания, му обяснете, че глобата по НП е за неправилното паркиране, а таксата за репатрирането е съвсем отделна. Също обърнете внимание на чл.171, т.5, б."б" от ЗДвП където са визирани условията при които може да бъде репатриран автомобила. Т.е. да има знак, който да предупреждава, че в зоната се извършва репатриране и автомобила да създава затруднения за останалите участници в движението. Ако не са били налице тези условия репатрирането е незаконосъобразно. Излишно е да Ви казвам, при противоречия между Наредбата на Община Бургас относно репатрирането и чл.171, т.5, б."б" от ЗДвП, кой е приложимия нормативен акт.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
Уважаеми г-н dgeorgiev,
вашият клиен най-нагло си е паркирла колата в нарушение на закона, най-вероятно някой голям джип, заради който майки с колички и деца са минавали по улицата, където други като вашия клиент с ПАРИ И ВРЪЗКИ И САМОЧУВСТВИЕ са карали със 100 а не с 50 км/час ( защото се оправдават, че и други карат бързо ).... и вашият КЛИЕНТ г-н Баровец държи да пуснете жалби, да разкатаете фамилията на длъжностните лица, защото са му създали неудобството и са му прецакали реномето пред любовницата на излизане от някой бар?
Всъщност какво е нарушението на длъжностните лица - че са му пипнали колата ли?
ОТ ТАКИВА "ТАРИКАТИ" СЕ ЗАПУШВА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА !!!
Уронили му престижа на господина, че сега търси отмъщение. Нормално за т.н. бизнесмени.
вашият клиен най-нагло си е паркирла колата в нарушение на закона, най-вероятно някой голям джип, заради който майки с колички и деца са минавали по улицата, където други като вашия клиент с ПАРИ И ВРЪЗКИ И САМОЧУВСТВИЕ са карали със 100 а не с 50 км/час ( защото се оправдават, че и други карат бързо ).... и вашият КЛИЕНТ г-н Баровец държи да пуснете жалби, да разкатаете фамилията на длъжностните лица, защото са му създали неудобството и са му прецакали реномето пред любовницата на излизане от някой бар?
Всъщност какво е нарушението на длъжностните лица - че са му пипнали колата ли?
ОТ ТАКИВА "ТАРИКАТИ" СЕ ЗАПУШВА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА !!!
Уронили му престижа на господина, че сега търси отмъщение. Нормално за т.н. бизнесмени.
- nikiboy
- Потребител
Абе този последният коментар много ми прилича на избиване на комплекси
Предлагам неправилно паркиралите вместо да бъдат глобявани, направо да се разстрелват на място, а ако карат джипове да се бесят преди това, та съвестните граждани като nikiboy да са доволни.
Как ли си го отнасят колегите които защитават хора извършили тежки престъпления...
Благодаря отново на тези, които професионално са взели отношение по случая. Те разбират каква е целта на този форум.
Останалото предполагам идва от жегата и от липсата на майчини ласки в ранна детска възраст.
Предлагам неправилно паркиралите вместо да бъдат глобявани, направо да се разстрелват на място, а ако карат джипове да се бесят преди това, та съвестните граждани като nikiboy да са доволни.
Как ли си го отнасят колегите които защитават хора извършили тежки престъпления...
Благодаря отново на тези, които професионално са взели отношение по случая. Те разбират каква е целта на този форум.
Останалото предполагам идва от жегата и от липсата на майчини ласки в ранна детска възраст.
- dgeorgiev
- Потребител
Пожелавам на децата Ви да заобикалят така неправилно паркирани автомобили и да вървят по улицата, където подобни граждани с липса на майчинси ласки както Вие казвате ще префучават около тях - тогава може би ще разберете тънкият ми намек.
И не правете опити да обиждате, ставате смешен и жалък.
ВАШИЯТ ПОЗНАТ ПАРКИРАЛ ЛИ Е НЕПРАВИЛНО - ДА.
ОТ ТАМ НАТАТЪК ВСИЧКО СЕ ПОЗВОЛЯВА ОТ СЛАБАТА НИ СЪДЕБНА СИСТЕМА!!
И не правете опити да обиждате, ставате смешен и жалък.
ОТ ТАМ НАТАТЪК ВСИЧКО СЕ ПОЗВОЛЯВА ОТ СЛАБАТА НИ СЪДЕБНА СИСТЕМА!!
- nikiboy
- Потребител
Леле! Ние от това се храним, ако не сте го разбрали, колега.
Я, опитайте да преброите, на колко хора се отваря работа с едно нарушение?....
Трябва да се докаже
Не, че не ви харесвам идеята, ала ми се чини доста утопична.
Вие nikiboy, лично, никога и по никакъв повод не сте прекрачвали прага на закона?
Дори и нормите, които изобщо не сте чели?!?
Наистина е доста горещо, но моля, страстите да са около минимума.
Я, опитайте да преброите, на колко хора се отваря работа с едно нарушение?....
Трябва да се докаже
Не, че не ви харесвам идеята, ала ми се чини доста утопична.
Вие nikiboy, лично, никога и по никакъв повод не сте прекрачвали прага на закона?
Дори и нормите, които изобщо не сте чели?!?
Наистина е доста горещо, но моля, страстите да са около минимума.
- Гост.
- Старши потребител
dgeorgiev каза:
Те разбират каква е целта на този форум.
Айдеее! Пак се намери някой да ни казва каква е "целта на този форум" Пък и от психиатрия разбира човекът!
Е.Ж.К.:
Аз съм го прекрачвал... Но като ме хванат в крачка, не търся адвокати да усукват и увиват, а си плащам глобата и гледам да не се повтаря. Просто е!
- plamen_penev
- Активен потребител
Едната жена каза:
Твърде двойнствен стандарт, но същността е една - когато не ви хванат е позволено, така ли?!?
Аз съм го прекрачвал ... Но като ме хванат в крачка, не търся адвокати да усукват и увиват, а си плащам глобата и гледам да не се повтаря. Просто е!
Твърде двойнствен стандарт, но същността е една - когато не ви хванат е позволено, така ли?!?
- Гост.
- Старши потребител
Флагманският ни кораб се напълни с вода и изпратихме инжинера да изгребе с голямата си уста океана. За всеки случай му вързахме и едно буре с пясък, дадохме му и списание "Паралели", да не скучае, както и лампа да си свети с рибите, както и клечки за уши, да не изпусне някоя новина от съдебната власт.
Инжинер Пенев, дявол на магаре виждал ли си?
В този случай Дяволът би казал: "Пенев, ще те влачат бесовете по тепетата - първо по тепетата, а после под тепетата". А гласът на дявола е хем, любезен, хем не съвсем - все пак е "приказчик".
Така, че за да не стават пет тепета, или пък Пе-Те-Пе-та, нека да оставим на любезното съдействие на колегите - носещи кодовото наименование "Адвокади" и да видим дали Адвокад е име, дали е глагол, дали е прилагателно.
Я кажи Цецка Цачева като си толкова умен.
Този Пенев, като го слушам какви ги говори - такива са досадниците - и преди и сега.
Като касиер на входа ми е писнало от мърморенето на председателя на входа - почва първо - аз съм строил навремето Мини Марици - изток.
После - аз съм честен и почтен - разбирай не е откраднал една гайка от Мини Марица изток.
Също е инжинер - невъзможен човек. Уплел се е в гаечно-болтовата система и така си кара.
Обяснявам му спокойно и кротко - адвоката работи с хора - то е ясно като бял ден - човешките закони се пишат за човешките отношения. Има си невероятна плетеница от съдби и недоядени гевреци, недопити кафета, парясани и изпедерясани, измамени и т.н.
Инжинер Пенев, дявол на магаре виждал ли си?
В този случай Дяволът би казал: "Пенев, ще те влачат бесовете по тепетата - първо по тепетата, а после под тепетата". А гласът на дявола е хем, любезен, хем не съвсем - все пак е "приказчик".
Така, че за да не стават пет тепета, или пък Пе-Те-Пе-та, нека да оставим на любезното съдействие на колегите - носещи кодовото наименование "Адвокади" и да видим дали Адвокад е име, дали е глагол, дали е прилагателно.
Я кажи Цецка Цачева като си толкова умен.
Този Пенев, като го слушам какви ги говори - такива са досадниците - и преди и сега.
Като касиер на входа ми е писнало от мърморенето на председателя на входа - почва първо - аз съм строил навремето Мини Марици - изток.
После - аз съм честен и почтен - разбирай не е откраднал една гайка от Мини Марица изток.
Също е инжинер - невъзможен човек. Уплел се е в гаечно-болтовата система и така си кара.
Обяснявам му спокойно и кротко - адвоката работи с хора - то е ясно като бял ден - човешките закони се пишат за човешките отношения. Има си невероятна плетеница от съдби и недоядени гевреци, недопити кафета, парясани и изпедерясани, измамени и т.н.
- ivan_lawyer3
- Потребител
Е.Ж.К.
Не разбира се! Гледам да спазвам правилата на ЗДвП... Полагам усилия! Но с тези нови коли, старец като мен, свикнал да напъва п. на газта на звънтящата от всякъде Жигула много трудно се справя с ограниченията на скоростта...
ivan_lawyer3! Винаги съм се възхищавал на умението ви да ръсите глупости и да бъдете занимателен за околните без да казвате нещо по същество! Някои тук използват ника ви като синоним на "глупак", но те не са прави. Мисля, че вие сте изключително надарен тънък подигравач, а това си е изкуство! Приемете почитанията ми!
- plamen_penev
- Активен потребител
Историята е вечна...
м-да!
plamen_penev написа:Е.Ж.К.
Не разбира се! Гледам да спазвам правилата на ЗДвП... Полагам усилия! Но с тези нови коли, старец като мен, свикнал да напъва п. на газта на звънтящата от всякъде Жигула много трудно се справя с ограниченията на скоростта...
plamen_penev написа:Доколкото мога да съобразя, ivan33, предвид разясненията на Quicksilver, вашият случай е много сложен, но не безнадежден. По скоро тук въпросът не е "струва ли си", защото винаги си струва да заявиш законовите си права, а наистина ли дъщеря ви е карала с превишена скорост и нарушила по този начин закона. Лично аз, когато наскоро ме ловнаха да карам със 70 при ограничение 60 - просто си платих глобата и вече внимавам...
м-да!
- Гост.
- Старши потребител
Много от чувстващите безнаказаност вместо глоба от 50-100лв успяват с законови похвати да обжалят НП и после вместо наказани стават още по-уверени в безналазаността си и често свършва фатално.
Браво на тези, които са разбрали смисъла на ГЛОБАТА - а тя е наказание за нарушителя и предупредителна мярка към останалите членове на обществото.
Така че понякога една глоба от 50лв ти подсказва да си по-трезвомислещ и би ти спасило и живота.
Аз затова ме е яд на господина с темата - хем виновен, хем иска да спаси кожата. И утре - пак ще спре там или пак ще кара със 100км/ч или друго....
Браво на тези, които са разбрали смисъла на ГЛОБАТА - а тя е наказание за нарушителя и предупредителна мярка към останалите членове на обществото.
Така че понякога една глоба от 50лв ти подсказва да си по-трезвомислещ и би ти спасило и живота.
Аз затова ме е яд на господина с темата - хем виновен, хем иска да спаси кожата. И утре - пак ще спре там или пак ще кара със 100км/ч или друго....
- nikiboy
- Потребител
34 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Административно право
|
|