начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

такса по административно дело

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

такса по административно дело

Мнениеот donna » 16 Юни 2009, 20:15

Обжалвана е заповед на кмет , същия на основание чл.91 АПК е я изменил ,новата заповед е обжалвана . Според административния съд жалбоподателя дължи такса 20 лв щото се жалели две заповеди ,да ама не тъй като съобразно чл.91 АПК административният орган е преразгледал въпроса и изменил заповедтта , като е уведомил за това заинтересованите страни.-което означава ,че тази жалба не е изпратена при обжалването в съда, и ако по нея е платена държавна такса то тогава тя/таксата / подлежи на връщане , но след като новият акт подлежи на оспорване по реда на АПК ,то таксата би следвало да се трансформира за държавна такса по новия оспорван акт . Тоест обжалва се новият оспорван акт , от което следва ,че жалбоподателя дължи само 10 лв . В случая сме платили 20 лв общо ,от които смятаме ,че 10 лв следва да ни бъдат възстановени
По тази причина тъй като определението за определяне на държавни такси не подлежи на обжалване то съм поискала на основание чл.144 АПК във връзка с член 253 ГПК съдът да измени определението си в частта за разноските и да постанови друго с което да ни се възстанови сумата от 10 лв .
А сега права ли съм ?
donna
Старши потребител

Re: такса по административно дело

Мнениеот plamen_penev » 16 Юни 2009, 21:00

Преди всичко трябва да кажа, че не съдът определя ДТ, а МС. Не го казвам за да се заяждам! Опазил ме Господ! Просто уточнявам, защото ми се струва, че напоследък съдиите са получили някакви неизвестни на гражданството инструкции да събират ударно ДТ по делата, на ръба на закона или дори прехвърляйки го, ако мине. Дочух да се говори за случай, в който съдия (АС) искал такса по 10 лв за всеки от жалбоподателите в едно дело. Лично имам случай, в който съдията отказа да даде ход на делото, защото (според него!) единият от жалбоподателите, гражданско сдружение с идеална цел, дължал ДТ от 50 лв, а не вече платената и представена пред съда ДТ от 10 лв, както е по тарифа №1. Не е изключено искането на две ДТ да се дължи именно на това наблюдаемо и излагащо съда като цяло "явление". Ясно е, че ДТ, бидейки такса, а не цена, се дължи за делото, а не за броя на листовете в папката да кажем или за броя на заседанията или за броя на участниците в него и т.н. На ваше място, donna, аз не бих платил тези 20 лв. Не защото съм стиснат, или защото ще обеднея за 10 лв, а защото това не съответства на тарифа №1 и следователно смърди на незаконосъобразност.
Доколкото схванах, вие обжалвате една заповед. В едно дело. Какви са тези 2 ДТ, какво е това чудо?
Надявам се наблюденията ми върху съдебните нрави, когато става дума за пари, та били те и мизерни като абсолютна стойност, да са ви полезни да се ориентирате по-добре в обстановката.
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот donna » 17 Юни 2009, 13:51

Пенев когато един ИАА се обжалва от няколко лица вс. едно от тях дължи ДТ.
Въпроса ,който поставих е по -различен ,не се среща и често между другото -става въпрос ,че в края на краищата се жали един ИАА ,а не 2 ИАА!

Ако някой има мнеие по казуса моля да сподели.
donna
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 17 Юни 2009, 14:14

Според мен сте абсолютно права, колега, защото съдът няма изобщо да се занимава със старата заповед. Така или иначе, за страните от нея не произтичат права и задължения. Естествено , тя ще си бъде част от цялата преписка, но дори не може да се приеме ,че представлява доказателство по делото.
Съмнявам се обаче, съдът да Ви възстанови надвнесената сума. Аз затова, много често , като имам съмнения не внасям таксата предварително, а чак когато съдът укаже, защото какви ли не такси ми е определял.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот donna » 17 Юни 2009, 15:03

Колега аз я внесох тая такса от 20 лв , но най нахално си я искам ,че и сметка си представих да ми я върнат :D
donna
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 17 Юни 2009, 15:48

donna каза:
Пенев когато един ИАА се обжалва от няколко лица вс. едно от тях дължи ДТ.

Истина е, че когато един ИАА или ОАА или нечия заповед, няма значение, се обжалва от няколко лица с отделни жалби, които в последствие се обединяват в едно дело поради еднаквостта на съдебния спор е така , но не мисля, че по една жалба ДТ трябва да се мултиплицира в зависимост от броя на жалбоподателите в нея.
За мен ще бъде от особена полза donna, ако ми посочите основанията за едно такова твърдение. Моля ви да го направите! Не е изключено да съм пропуснал нещо...
Колкото до вашето искане: моля ви да съобщите тук резултата от изследването си. Не съм чул съдът да е върнал на някого неправилно внесена държавна такса и ще ми е интересно, ако успеете да го сторите. Може би просто никой не е опитвал или не сме чули за подобен опит?
Ще ми се да успеете!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот donna » 17 Юни 2009, 16:01

Всекий жалбоподател жали за себе си и да се обединят вс. дължи такса -защото вс. има своя жалба , съдът излиза с едно общо решение в което са решени и разяснени правата на вс. един от жалбоподателите ,така че такса се дължи от вс. лице ,което жали.
А на мен са ми връщали такса , случвало се , но по граждански дела!
donna
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 17 Юни 2009, 17:06

Да разбирам ли donna, че не можете да посочите законов текст, на който са основани твърденията ви за мултиплициране на ДТ в една съдебна жалба с много жалбоподатели в нея или да приема, че просто не ви се рови сега? :(
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот donna » 17 Юни 2009, 17:22

иамш тъй да се каже субективно съединяване на жалби! Но лекция по теория и практика няма да ти чета!Всекий жали за себе си - и с такса от 10 лв моля ти се.
При мен въпроса е принципен не за 10 лв ,а колко са жалбите 2 са -но се жали един ИАА!
donna
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 18 Юни 2009, 08:35

Недей! Не чети лекцията по субективно право. И без лекции ми стана ясно - не можеш да посочиш основание... :roll:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот di_gb » 18 Юни 2009, 09:30

Темата вече се разшири и се изкушавам да попитам на какво законово основание почива мнението, че щом има една жалба, макар да е подписана от найсе лица, се дължи една държавна такса? Според мен такова изхитряване от страна на жалбоподателите не винаги действа. Има и съдебна практика на ВАС.
di_gb
Младши потребител

Мнениеот donna » 18 Юни 2009, 09:54

Пенев освен ми разводни темата нищо друго не направи ,ако имаше питане по негов въпрос да си беше пуснал отделна тема.По тази причина моля ,ако някой колега има мнеие по въпроса ми или е имал такова дело да сподели.
donna
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 18 Юни 2009, 10:19

di_gb написа:Темата вече се разшири и се изкушавам да попитам на какво законово основание почива мнението, че щом има една жалба, макар да е подписана от найсе лица, се дължи една държавна такса? Според мен такова изхитряване от страна на жалбоподателите не винаги действа. Има и съдебна практика на ВАС.

Колегата точно това обясни на Пенев... нейсе.
Преди процесната заповед има издадена друга, която е изменена- изменението е обективирано в заповедта, която жали колегата. Е, след като се обжалва изменената заповед, защо се събира ДТ за двете заповеди?!?! Това е питането.
Идеята е, че представлява двама жалбоподатели, които оспорват ЕДИН АА- ЕДНА ЗАПОВЕД, платена е при депозиране на жалбата ДТ в размер на 10лв.
, но АС е преценил, че следва да платят още 20лв.,
Според административния съд жалбоподателя дължи такса 20 лв щото се жалели две заповеди
което категорично е неправилно.
Двамата, в качеството си на жалбоподатели, общо следва да платят 20лв., както е сторено - на всеки по 10лв. за една заповед, а първоначално внесените 10лв. следва да се възстановят.

Леле, за 10лв. толкова приказки... :lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 18 Юни 2009, 10:32

Не е за 10-тя лв poli_g, а за принципа! Нима това не е ясно?
Когато ходя на дело във ВАС губя по около 50 лв за всяко явяване пред съда, защото съм от Пловдив и тези пари дори не правя усилие да си ги получа обратно. Но не с 10, ами с 5 лв да рекат да ме прецакат, няма да си мълча. Заради правовата държава!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот donna » 18 Юни 2009, 10:35

Пенев това ,че съдиш целия свят не ти дава право да ми разводняваш питанката!
donna
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 18 Юни 2009, 10:41

plamen_penev написа:Не е за 10-тя лв poli_g, а за принципа! Нима това не е ясно?
Когато ходя на дело във ВАС губя по около 50 лв за всяко явяване пред съда, защото съм от Пловдив и тези пари дори не правя усилие да си ги получа обратно. Но не с 10, ами с 5 лв да рекат да ме прецакат, няма да си мълча. Заради правовата държава!

Начи, Пенев- то точно това обяснява колегата- не е ревала, щото с рев няма да стане- написала е молба, както апропо се прави, че е отстранила нередовностите по жалбицата, изпълнила е точно указанията обективирани в разпореждането и е поискала връщане на първоначално внесената сума/ тук е възможно и съдът да има опущение- да не е видял бордерото или неправилно да е изчислил сумата- не ми се гадае, не и днес/.
Това не е мълчание, а просто защитава правата на клиентите си :idea:

п.п. Без да се обиждате, ама сам си водите делата...
Друг е въпроса, че имате право да си представяте доказателства за сторените разходи и да си ги претендирате/ принципно :idea: /, ама вие ги разбирате нещата. Какво да ви обяснявам?!?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 18 Юни 2009, 10:50

poli_g, аз не обвинявам donna в овчедушие! Напротив! Възхищавам й се за това, че въпреки че е върл защитник на съда (на всяка цена!) се стреми към пунктуалното спазване на законите. Колкото до правата си - повярвайте ми! Добре ги познавам! :lol:
Моля за прошка donna, но на мен ми се стори, че ТВОЯТ случай (щом смяташ, че сме се сближили толкова, че да минем на ТИ, не възразявам) пряко колерира с наблюдаваното от мен явления да се събират пари по незаконен начин. Повярвайте ми - не веднаж съдии са се опитвали безуспешно да ми събират ДТ (5 лв.!) за частна жалба в административно производство...
Но щом като реалността, представена от мен не ТИ харесва, аз млъквам, от уважение към темодателя :|
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 18 Юни 2009, 11:00

:roll: Ай сега- още един ощипан... 8)
Въпросът е принципен- колко ДТакси следва да се платят в тази хипотеза- АА/ обективиращ измененията на първоначалната, но така или иначе се жали той- последния акт/, атакуван от N- жалбоподатели в хипотезата на една жалба?
Те това е питането...

На което аз дадох следния отговор- без значение дали е една или няколко жалби, плаща се за една заповед според бр. на жалбоподателите. Възможно е и да греша, възможно е съдът да иска да разгледа и се произнесе по предходната заповед/ нищо че няма жалбица по нея/- иначе няма логика да се дублира таксата.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 18 Юни 2009, 11:07

Не е така poli_g! donna не се прави на "ощипана" като се опитва да ме изхвърли от темата си! Тя е права! Темата си е нейна и аз уважавам желанието и да не коментирам действията на ... хм... съдии.
Колкото до това:
Въпросът е принципен- колко ДТакси следва да се платят в тази хипотеза- изменен АА, атакуван от N- жалбоподатели в хипотезата на една жалба?

Да! Принципен въпрос! Но аз ви предлагам облог: никой няма да отговори на него с конкретни законови текстове! Да казвам ли защо? :)
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот donna » 18 Юни 2009, 18:19

Пенев плиз изчезни от темата ми ,направо я оцапа ,то не се разбира аз кво питам ,разбира се че ти се съдиш с целия китайски народ и дължиш такси!
donna
Старши потребител

Следваща

Назад към Административно право