Ако на инструктор за обучение за управление на МПС, бъде отнето свидетелството за управление на МПС (напр. 6 месеца), поради провинение, което той е извършил управлявайки МПС (не обучавайки курсист), то той губи ли правото си да обучава курсисти през този период, т.е. да упражнява своята професия? Интересува ме административния казус, не моралния. И ако ги губи, не се ли получава така, че за едно провинение да получи две наказания? Освен това, в адм. акт за лишаване от правоуправление не е посочено, че му се отнема "Инструкторското" свидетелство.
Приятен ден на всички!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 03:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Интересен казус с отнето свидетелство за управление на МПС
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Интересен казус с отнето свидетелство за управление на МПС
когато инструкторът обучава неправоспособен водач, той носи отговорност за неговите действия и за поведението на МПС на пътя. ако свидетелството за правоуправление на инструктора е отнето, в автомобила не остана правоспособен водач, т.е. няма право да се движи по пътищата на страната.
твърдението за "двойното" наказание издиша - никой не забранява да преподава ЗДвП, ППЗДвП, знаци, маркировка и т.н., но трябва да го прави пред черната (бялата) дъска.
твърдението за "двойното" наказание издиша - никой не забранява да преподава ЗДвП, ППЗДвП, знаци, маркировка и т.н., но трябва да го прави пред черната (бялата) дъска.
брях! някой анонимен м(ар)одератор не понася Капитан Очевидност. интересно защо след като той не нарушава Общите условия на Lex.bg.
- goldie
- Потребител
goldie написа:когато инструкторът обучава неправоспособен водач, той носи отговорност за неговите действия и за поведението на МПС на пътя. ако свидетелството за правоуправление на инструктора е отнето, в автомобила не остана правоспособен водач, т.е. няма право да се движи по пътищата на страната.
Съгласен съм по принцип, но ако в колата се вози правоспособен водач излиза, че би могло да се движи. Все пак инструкторското свидетелство не е отнето, нито му е наложено административно наказание "Забрана за упражняване на професията". Именно тази възможност за различно тълкуване ми се струва интересна.
- iskamdaznam
- Нов потребител
Двама неправоспособни управляват МПС... вероятно последиците от едно ПТП и/или от една проверка от съответните компетентни органи може и да възбудят интерес у бай Стамат от лявото крило.
Претендиращият за знания- не се правете на заблуден. Наясно сте, почти, колкото юрист, че сте неправоспособен водач. А като инструктор отговорност носите и за водача.
Претендиращият за знания- не се правете на заблуден. Наясно сте, почти, колкото юрист, че сте неправоспособен водач. А като инструктор отговорност носите и за водача.
- Гост.
- Старши потребител
iskamdaznam написа:Ако на инструктор ... бъде отнето свидетелството за управление ...
iskamdaznam написа:...ако в колата се вози правоспособен водач ...
въпросът почва все повече да излиза от областта на правото и нахълтва дълбоко в езикознанието. потърсете в тълковния речник значението на думата "оксиморон"!
въпреки заглавието на темата, казусът изобщо не е интересен! ще ме заинтересувате само ако правоспособният "инструктор" е Максим Стависки (и то не за дълго).
iskamdaznam написа:... инструкторското свидетелство не е отнето ...
ако не съм го казал, пак повтарям - никой не му забранява да инструктира пред черната дъска или да раздава листовки по подлезите.
аз не мога и нямам намерение да ограничавам когото и да било да управлява автомобил с "инструкторското свидетелство". също така предварително давам своето съгласие инструкторът да обжалва АУАН пред най-висшата инстанция - католикоса Карекин II!
брях! някой анонимен м(ар)одератор не понася Капитан Очевидност. интересно защо след като той не нарушава Общите условия на Lex.bg.
- goldie
- Потребител
Уважавам Вашето мнение. И аз по принцип мисля така. Но идеята ми беше как да се "облече" мнението в законово основание. И понеже не успях да си отговоря, пуснах темата. Аз лично не съм инструктор, нито заинтересован от казуса.
Поздрави на всички.
Поздрави на всички.
- iskamdaznam
- Нов потребител
iskamdaznam написа:... идеята ми беше как да се "облече" мнението в законово основание. ...
няма нищо за събличане и обличане, то си го пише черно на бяло в ЗДвП.
чл.155 и чл.171, т.1
оттам насетне няма значение дали има някакво си "инструкторско свидетелство" (което не дава правоспособност по ЗДвП), дали някой от пътниците разполага със свидетелство за управление, дали има или няма трезвен човек в купето. има значение само дали водачът разполага със свидетелство за управление на МПС.
- goldie
- Потребител
НАРЕДБА № 37 ОТ 2 АВГУСТ 2002 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОБУЧЕНИЕ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО И УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ТЯХНОТО ОБУЧЕНИЕ
В сила от 27.08.2002 г.
Издадена от Министерството на транспорта и съобщенията
Обн. ДВ. бр.82 от 27 Август 2002г., изм. ДВ. бр.42 от 21 Май 2004г., изм. ДВ. бр.96 от 29 Октомври 2004г., изм. ДВ. бр.44 от 30 Май 2006г., изм. ДВ. бр.3 от 11 Януари 2008г., изм. ДВ. бр.57 от 24 Юни 2008г., изм. ДВ. бр.97 от 11 Ноември 2008г., изм. ДВ. бр.18 от 5 Март 2010г.
…………………………………...................
Чл. 8. (1) Моторните превозни средства от категории "В", "С", "D" и "Ттб" и подкатегории "В1", "С1" и "D1", използвани с учебна цел, отговарят на следните изисквания:
...........................................
4. (изм. - ДВ, бр. 3 от 2008 г.) мястото на преподавателя за практическото обучение е оборудвано допълнително:
а) с педали или други устройства за задействане на спирачната уредба и съединителя;
б) с огледало за виждане назад през задното стъкло на автомобила или с външни огледала за виждане назад от двете страни на автомобила;
………………………………………………………………..
Чл. 13. (1) (Предишен текст на чл. 13, доп. - ДВ, бр. 3 от 2008 г.) Преподавателят по теоретично и/или практическо обучение отговаря и на следните изисквания:
1. притежава свидетелство за управление на МПС съобразно категорията, за която провежда обучението;
2. не е осъждан за умишлено престъпление от общ характер или не е лишаван по съдебен ред от правото да управлява МПС;
3. е на възраст не по-малко от 23 години;
4. (нова - ДВ, бр. 3 от 2008 г.) е преминал периодичното обучение по ал. 2.
……………………………………
Чл. 22. (1) (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2010 г.) По време на практическото обучение по управление на МПС освен определените в чл. 100 ЗДвП документи преподавателят е длъжен да носи и:
.................................................
В сила от 27.08.2002 г.
Издадена от Министерството на транспорта и съобщенията
Обн. ДВ. бр.82 от 27 Август 2002г., изм. ДВ. бр.42 от 21 Май 2004г., изм. ДВ. бр.96 от 29 Октомври 2004г., изм. ДВ. бр.44 от 30 Май 2006г., изм. ДВ. бр.3 от 11 Януари 2008г., изм. ДВ. бр.57 от 24 Юни 2008г., изм. ДВ. бр.97 от 11 Ноември 2008г., изм. ДВ. бр.18 от 5 Март 2010г.
…………………………………...................
Чл. 8. (1) Моторните превозни средства от категории "В", "С", "D" и "Ттб" и подкатегории "В1", "С1" и "D1", използвани с учебна цел, отговарят на следните изисквания:
...........................................
4. (изм. - ДВ, бр. 3 от 2008 г.) мястото на преподавателя за практическото обучение е оборудвано допълнително:
а) с педали или други устройства за задействане на спирачната уредба и съединителя;
б) с огледало за виждане назад през задното стъкло на автомобила или с външни огледала за виждане назад от двете страни на автомобила;
………………………………………………………………..
Чл. 13. (1) (Предишен текст на чл. 13, доп. - ДВ, бр. 3 от 2008 г.) Преподавателят по теоретично и/или практическо обучение отговаря и на следните изисквания:
1. притежава свидетелство за управление на МПС съобразно категорията, за която провежда обучението;
2. не е осъждан за умишлено престъпление от общ характер или не е лишаван по съдебен ред от правото да управлява МПС;
3. е на възраст не по-малко от 23 години;
4. (нова - ДВ, бр. 3 от 2008 г.) е преминал периодичното обучение по ал. 2.
……………………………………
Чл. 22. (1) (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2010 г.) По време на практическото обучение по управление на МПС освен определените в чл. 100 ЗДвП документи преподавателят е длъжен да носи и:
.................................................
- rusema
- Младши потребител
Сърдечно благодаря! Сега ми е ясно и спокойно, защо няма права да преподава. Но, все пак не остава ли съмнение за "двойно" наказание - хем не може да шофира, хем не може да работи? Разбирам провинението поради което е отнета книжката да беше извършено по време на учебен час - превишена скорост, алкохол и др. тогава да. Не трябва да преподава, както и не трябва да шофира. Но същото тогава би трябвало да се отнася и за всеки един учител, съдия и други подобни професии, които преподават едно в работата си, а на пътя прегрешават. Просто ми е леко странно.
- iskamdaznam
- Нов потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|