начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Акт за повредена ЛК

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Акт за повредена ЛК

Мнениеот city24 » 11 Май 2010, 21:15

Здравейте , днес отидох да си взема новите документи за самоличност , но ми беше отказано да ми се дадат , защото са ми съставили акт за повредена лична карта. На личната картата нищо й няма. Просто при подаването на заявлението се скарах с една от служителките и явно тя е преценила , че картата ми е "повредена". Видях , че имам издадено наказат. постановление , но то не е подписано от мен. Сега отказват да ми ги дадат без да съм внесъл 20 лева глоба.Освен това, искат първо да ги внеса и после да подпиша НП. Разбирам , че Светът е в криза и че в България няма пари , но не мисля че това е начина да се попълни хазната. Твърдо съм решем да обжалвам НП , но то се обжалвало при някакъв началник само във Вторник от 11-12 часа. Хаха, цирк. На това му се вика "държавен рекет".
city24
Потребител

Re: Акт за повредена ЛК

Мнениеот andy70 » 11 Май 2010, 21:43

Сити24, къде се изгуби бре момче! Почна да ни липсваш.
Ми ти пак си минал по тънката лайсна на 55, т.е. под минимума. Защото размера за това нарушение е от 30 до 200лв. - виж чл.81, ал.2, т.2 пр.2 от Закона за българските лични документи.
city24 написа:Твърдо съм решем да обжалвам НП , но то се обжалвало при някакъв началник само във Вторник от 11-12 часа. Хаха, цирк. На това му се вика "държавен рекет".

Мисля, че би трябвало да си минал вече административното право и процес и административнонаказателния процес. Сигурен съм, че си ги минал, но малко си ги позабравил. За целта си припомни пред кого се обжалва НП - чл.59-63 от ЗАНН и не се доверявай на думите на пропускар от РУ на МВР.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот city24 » 11 Май 2010, 22:04

Ами .. ако ми откраднат личната карта , не могат да докажат, че е "повредена". За открадната лк глоба няма.
city24
Потребител

Мнениеот Гост. » 11 Май 2010, 22:07

За непроявена дължима грижа има санкция....
Гост.
Старши потребител

Мнениеот city24 » 11 Май 2010, 22:09

което е различно от кражбата
city24
Потребител

Мнениеот andy70 » 12 Май 2010, 16:01

city24 написа:Ами .. ако ми откраднат личната карта , не могат да докажат, че е "повредена". За открадната лк глоба няма.

Верният отговор е:
Наказва се с глоба от 30 до 200 лв. лице, което:
2. изгуби, повреди или унищожи български личен документ;
3. не е декларирало в тридневен срок изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български личен документ;

Сити24, ако веднага след съставяне на акта от служителкат беше подал декларация с която да декларираш, че предния ден ти се е повредила ЛК, отговорността ти щеше да отпадне, защото влизаш в тридневния срок в който си задължен да декларираш това обстоятелство.
А как са ти издали НП без да ти предявят АУАН-а за извършеното нарушение за да се запознаеш със съдържанието му?!
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот nikiboy » 12 Май 2010, 20:16

A аз защо ли си мисля, че имаш стар акт за повредена ЛК, когато глобите бяха 20лв :D - просто не си разбрал за какво нарушение иде реч. Възможно ли е?
nikiboy
Потребител

Мнениеот city24 » 17 Май 2010, 15:10

не е стар актът .. нов е . Просто при подаване на личните документи, тази ми взе л.к. и каза: "Ще трябва да ти напиша глоба". Без АУАН , без нищо. Само НП , което не ми дават да го подпиша. Само след като си платя глобата , тогава щяли да ми дадат НП. Рекет облечен в законна форма !
city24
Потребител

Мнениеот street » 17 Май 2010, 17:56

според мен плащай им 20 лева и не се занимавай, повече разходи ще направиш ако обажлваш и ще си загубиш времето за 20 лева. А за да го обжалваш - трябва да го подпишеш ;).Знам ,че въпроса е принципен, а и наситина , не могат да те карат първо да плащаш и после да подписваш защото НП-то не влиза в сила , докато не го подпишеш ;) . А пък ми е чудно какво е това НП , без да са ти написали АУАН доколкото разбрах ,нещата седят по този начин.
За АУАН по ЗДвП , знам че до 50 лева не можеш да ги обжалваш, Незнам как е за документите за самоличност а и 20 лева е най-малката глоба ;).
Да знаеш ,че могат да ти напишат АУАН и за това ,че едното ъгълче на картата ти се е зачекнало, верно че е тъпо ама е факт.
Аватар
street
Потребител

Мнениеот city24 » 17 Май 2010, 19:38

Според мен ме наказват по чл. 81 ал. 2 т.2 ЗБЛД
2. изгуби, повреди или унищожи български личен документ;
city24
Потребител

Мнениеот capt_dreyfus » 17 Май 2010, 19:59

city24 написа:Само НП , което не ми дават да го подпиша.

Само не разбрах от кога законодателят е поставил изискване наказателното постановление да се подписва от нарушителя ??? :roll:
capt_dreyfus
Младши потребител

Мнениеот street » 17 Май 2010, 20:24

колега!? ти право учил ли си ???
как ще влезе в сила какъвто и да е документ ако не е подписан от страните. Това което казваш е не само смешно но и .......
Аватар
street
Потребител

Мнениеот capt_dreyfus » 17 Май 2010, 20:58

колега!? ти право учил ли си ???
как ще влезе в сила какъвто и да е документ ако не е подписан от страните. Това което казваш е не само смешно но и .......

Учил съм, "колега!?", учил съм. А Вие ?

И като сте тръгнал да ме поучавате, чакам да ми обясните тоже, къде ТОЧНО из между законите в българския правен мир има разпоредба, щото НП да се подписва от нарушителя ???
Само моля Ви, не ми казвайте чл. 58 ЗАНН, че ако си направите труда да прочетете разпоредбата до края, може и да се сетите, как е възможно да влезе в сила НП без да е връчено.

Ако вземете, та си направите труда да го прочетете, върнете се и няколко реда по нагоре в чл. 57, ал. 2 ЗАНН, където пише от кого се подписва НП. Аз като го чета, някак си не мога да намеря думичката "нарушител". Защо ли са забравили да го напишат? Ейй.... да не би пък да е, заради едни обществени отношения, които в книгите, пише че са субординирани по вертикала, а не са равнопоставени ???

Аз на прима-виста се сещам за поне 10 "документа" дето влизат в сила без да са "подписани от страните". Вие ако не можете, вероятно повредата е във Вашия телевизор. Яяя... да видим... Съдебното решение, от страните подписва ли се ? Хм ? Май не. Малеее, сега как ще влезе в сила този документ ? :mrgreen:

Таа... това което казвам не само е смешно, но и... какво, "колега!?" ?
capt_dreyfus
Младши потребител

Мнениеот street » 17 Май 2010, 21:24

Само един въпрос Адвокат ли си ???
Аватар
street
Потребител

Мнениеот street » 17 Май 2010, 21:28

И един отговор - мнгото обяснения за нещо, не винаги са правилни ;), обикновенно човек прикрива или се защитава с многото изречени думи ;)
Аватар
street
Потребител

Мнениеот street » 17 Май 2010, 21:30

И ако може да ми напишеш на "прима виста" 10-те документа , че аз съм малко малоумен и не се сещам, кои са те ;)
Аватар
street
Потребител

Мнениеот capt_dreyfus » 17 Май 2010, 21:38

На въпроса ми отговаряте с въпрос, "колега!?"
Прав сте за едно - това, че отделих за Вас твърде много думи. Смятам да не повтарям грешката си. Още повече, след като се опитвате да водите дискусия без нито един юридически аргумент. Не съм и лектор в университета за да Ви водя лекции и да попълвам липсващи знания.
Дали сте малоумен или не, ще оставя това на Ваша преценка. :wink:
Лека вечер.
capt_dreyfus
Младши потребител

Мнениеот street » 17 Май 2010, 21:51

лека и на Вас.
Аватар
street
Потребител

Назад към Административно право