Струва ми се, че тук е мястото на този мой постинг. Проблемът е, че се въведе автономия на висшите учебни заведения. Според мен, по този начин се обезсмисля вякаква политика провеждана от МС или образователното министерство, тъй като от ВУЗ-овете си провеждат каквато си искат политика. Нямат единен Правилник да прилгане на закона за висшето образование. В техните си правилници определят, че доста от положенията се уреждат от Вътрешни Правила, които въобще не публикуват. А ако ги прочетете, ще видите, че към редовните и задочните студенти се подхожда с един и същи аршин. А и ЗВО е малко ксалпав, защото определя, че задълженията за студентите се определят с Правилниците на ВУЗ. А това е неконституционно, тъй като по КРБ само закон може да определи задължения, но закон не може да делегира права на друг орган да издава акт, определящ задължения за някои категории граждани.
Ето защо, без да изброявам какви дивотии стават с правата и задълженията на студентите, мисля, че е необходимо да има ако не представител на задочните студенти в Общото Събрание и в АС, то поне да има за всички студенти един ОМБУДСМАН за всеки ВУЗ, така че правата на студентите да бъдат максимално защитени от извращания на разни преподаватели, искащи да им се купуват книгите преди заверка на семестъра, или да им се заплаща при двойка и ред други корупционни практики.
Мисля си, че висшето ни образование е бъкано с корумпирани преподаватели. Даже предлагам да се отменят научните степени на всички досега, тъй като практическият ефект от трудове с по 250-300 страници е несъмнена нестихваща криза, начиная от 1985 г. та досега?!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 01:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Необходимост от Омбудсман във ВУЗ-овете.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
1 мнение
• Страница 1 от 1
1 мнение
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|