Уважаеми Колеги ,
Моля да дискутирате следния казус:
Мой клиент във вечерта на 24/10/2009 в раиона на жк Младост София е спрян от органите на МВР за проверка на редовноста на шофиорската книжка и да ли има задължителна гражданска отговорност по Чл 249 т 1 от КЗ(одекса за застраховането На място на клиента ми е съставен акт за административно нарушение/ААН/,в който актосъставителя сочи че клиента ми управлява МПС лек автомобил без сключена гражданска отговорнаст,при което е нарушил задължението си по чл249 т 1 от КЗ
При внимателен анализ на сключения договор за гражданска отговорност се усткановява следното:
Договора за гражданска отговорност е сключен на 21/01/2009 година за срок до 21/01/20010 година
Вноската на сумата от 200 лева за гражданска отговорност е дължима от клиента ми ,която се внася на разсрочено плащане четири пъти в рамките на тази една календарна година като в договора за застраховка са определени дати за внасяне на сумите 21/01/2009;21/04/2009;21/07/2009;21/10/2009 и 21/01/2010 година-тези дати фактически се явяват падежи
клиента ми редовно плаща сумите по разсроченото плащане на застраховката,но последващата за 21/10/2009 я плаща покъсно на 24/10/2009година
В договора обаче се съдържа изричното условие ,че след падежа ако клиента ми в рамките на петнадесет дневен срок ,считано от падежа ,не заплати вноската по падеж ,договора за застраховка се прекратява,в този смисъл клиента ми се е възползвал от този срок и е внесъл следващата вноска
Според чл 315 ал 1 т1 от КЗ,Лице, което не изпълни задължението си да сключи задължителна застраховка по чл. 249, т. 1 или 2 или което управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, се наказва със глоба от 400 до 600 лева
За да е налице състав на нарушение по чл 315 ал 1 т1 във вр чл. 249, т. 1 от КЗ клиента ми следва да не е сключил договор за застраховка,а такъв е сключен и деистващ към праворелевантната дата 24/10/2009 година,защото макар неспазването на падежната дата 21/10/2009 не се стига до прекратяване на договора за застраховка,тоест правопрекратяващия юридически факт не е настъпил защото последващата сума за вноска по застраховката е внесена в рамките на петнадесетия дневен срок и договора не се е прекратил
С оглед на горното не е налице административно нарушение извършено от клиента ми , а от там и ААН е неоснователен
- Дата и час: 24 Ное 2024, 01:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Чл 249 т1 от Кодекса за застраховането
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Чл 249 т1 от Кодекса за застраховането
По подобен случай вече имаше такава тема.
viewtopic.php?f=21&t=31148
Даже с решение на съдия в полза на водача.
viewtopic.php?f=21&t=31148
Даже с решение на съдия в полза на водача.
- vetre
- Потребител
Колеги,
Не съм доволен от факта,че не взимате активно участие по зададената от мен тема,надявам се отчитате специфичната фактическа обстановка по съставения ААН на мои клиент.
Основния спорен въпрос е НЕВНЕСЕНАТА ПАДЕЖНА ВНОСКА СВОЕВРЕМЕННО ПРЕДСТАВЛЯВАЛИ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА ЗА ЗАСТРАХОВКА,ПРИ УСЛОВИЕ ЧЕ КЛИЕНТА МИ ИМА 15 ДНЕВЕН СРОК ОТ ДАТАТА НА ПАДЕЖА ДА ВНЕСЕ ПАДЕЖНАТА ВНОСКА И АКО ТОВА СЪЩИЯ НЕ СТОРИ ДОГОВОРА ЗА ЗАСТРАХОВКА СЕ ПРЕКРАТЯВА.
Тоест по отношение на моя клиент не е настъпил правопрекратяващия юридически факт за прекратяване на Договора за застраховка,поради което моя клиент не е осъществил състав на нарушение по чл.315 във вр. с чл.249 т.1 от КЗ
Не съм доволен от факта,че не взимате активно участие по зададената от мен тема,надявам се отчитате специфичната фактическа обстановка по съставения ААН на мои клиент.
Основния спорен въпрос е НЕВНЕСЕНАТА ПАДЕЖНА ВНОСКА СВОЕВРЕМЕННО ПРЕДСТАВЛЯВАЛИ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА ЗА ЗАСТРАХОВКА,ПРИ УСЛОВИЕ ЧЕ КЛИЕНТА МИ ИМА 15 ДНЕВЕН СРОК ОТ ДАТАТА НА ПАДЕЖА ДА ВНЕСЕ ПАДЕЖНАТА ВНОСКА И АКО ТОВА СЪЩИЯ НЕ СТОРИ ДОГОВОРА ЗА ЗАСТРАХОВКА СЕ ПРЕКРАТЯВА.
Тоест по отношение на моя клиент не е настъпил правопрекратяващия юридически факт за прекратяване на Договора за застраховка,поради което моя клиент не е осъществил състав на нарушение по чл.315 във вр. с чл.249 т.1 от КЗ
- sadiata
- Потребител
Eми защото може би по темата всичко е ясно.
Прочете ли старата тема с реално решение на съдия?
Прочете ли старата тема с реално решение на съдия?
- vetre
- Потребител
Колеги моля да качите съдебна практика по казуса
с благодарност Ваш колега
с благодарност Ваш колега
- sadiata
- Потребител
Редно ли е държавен орган /КАТ/ да осъществява контрол и налага санкции по чл. 249 т.1 /КЗ/ , изпълнявайки по този начин интересите на частните застрахователни компании?
- leonardos
- Потребител
leonardos написа:Редно ли е държавен орган /КАТ/ да осъществява контрол и налага санкции по чл. 249 т.1 /КЗ/ , изпълнявайки по този начин интересите на частните застрахователни компании?
а кой предлагаш да осъществява контрола-някой по-независим, "по-частен", по-мускулест........, че те тогава съвсем няма да ги сключват тези ГО! Ще си платят на пътя и няма изобщо да се стигне до санкция!
- slun4eva
- Младши потребител
Уважаеми/а slun4eva,
препоръчвам Ви да прочетете внимателно и се запознаете по-обстойно, вниквайки в мнението на GeorgiKERELOV, както и с изнесените по темата "ЗГО - престъпна алчност или узаконен рекет" факти и тогава да споменавате "по-частни, по-мускулестите" и т.н. пазванти, които би трябвало да следят водачите на МПС-та имат ли ЗГО.
препоръчвам Ви да прочетете внимателно и се запознаете по-обстойно, вниквайки в мнението на GeorgiKERELOV, както и с изнесените по темата "ЗГО - престъпна алчност или узаконен рекет" факти и тогава да споменавате "по-частни, по-мускулестите" и т.н. пазванти, които би трябвало да следят водачите на МПС-та имат ли ЗГО.
- leonardos
- Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|