начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Чл 249 т1 от Кодекса за застраховането

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Чл 249 т1 от Кодекса за застраховането

Мнениеот sadiata » 28 Окт 2009, 19:43

Уважаеми Колеги ,
Моля да дискутирате следния казус:
Мой клиент във вечерта на 24/10/2009 в раиона на жк Младост София е спрян от органите на МВР за проверка на редовноста на шофиорската книжка и да ли има задължителна гражданска отговорност по Чл 249 т 1 от КЗ(одекса за застраховането На място на клиента ми е съставен акт за административно нарушение/ААН/,в който актосъставителя сочи че клиента ми управлява МПС лек автомобил без сключена гражданска отговорнаст,при което е нарушил задължението си по чл249 т 1 от КЗ
При внимателен анализ на сключения договор за гражданска отговорност се усткановява следното:
Договора за гражданска отговорност е сключен на 21/01/2009 година за срок до 21/01/20010 година
Вноската на сумата от 200 лева за гражданска отговорност е дължима от клиента ми ,която се внася на разсрочено плащане четири пъти в рамките на тази една календарна година като в договора за застраховка са определени дати за внасяне на сумите 21/01/2009;21/04/2009;21/07/2009;21/10/2009 и 21/01/2010 година-тези дати фактически се явяват падежи
клиента ми редовно плаща сумите по разсроченото плащане на застраховката,но последващата за 21/10/2009 я плаща покъсно на 24/10/2009година
В договора обаче се съдържа изричното условие ,че след падежа ако клиента ми в рамките на петнадесет дневен срок ,считано от падежа ,не заплати вноската по падеж ,договора за застраховка се прекратява,в този смисъл клиента ми се е възползвал от този срок и е внесъл следващата вноска
Според чл 315 ал 1 т1 от КЗ,Лице, което не изпълни задължението си да сключи задължителна застраховка по чл. 249, т. 1 или 2 или което управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, се наказва със глоба от 400 до 600 лева
За да е налице състав на нарушение по чл 315 ал 1 т1 във вр чл. 249, т. 1 от КЗ клиента ми следва да не е сключил договор за застраховка,а такъв е сключен и деистващ към праворелевантната дата 24/10/2009 година,защото макар неспазването на падежната дата 21/10/2009 не се стига до прекратяване на договора за застраховка,тоест правопрекратяващия юридически факт не е настъпил защото последващата сума за вноска по застраховката е внесена в рамките на петнадесетия дневен срок и договора не се е прекратил
С оглед на горното не е налице административно нарушение извършено от клиента ми , а от там и ААН е неоснователен
sadiata
Потребител

Re: Чл 249 т1 от Кодекса за застраховането

Мнениеот vetre » 30 Окт 2009, 00:59

По подобен случай вече имаше такава тема.
viewtopic.php?f=21&t=31148
Даже с решение на съдия в полза на водача.
vetre
Потребител

Мнениеот sadiata » 30 Окт 2009, 23:04

Колеги,
Не съм доволен от факта,че не взимате активно участие по зададената от мен тема,надявам се отчитате специфичната фактическа обстановка по съставения ААН на мои клиент.
Основния спорен въпрос е НЕВНЕСЕНАТА ПАДЕЖНА ВНОСКА СВОЕВРЕМЕННО ПРЕДСТАВЛЯВАЛИ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА ЗА ЗАСТРАХОВКА,ПРИ УСЛОВИЕ ЧЕ КЛИЕНТА МИ ИМА 15 ДНЕВЕН СРОК ОТ ДАТАТА НА ПАДЕЖА ДА ВНЕСЕ ПАДЕЖНАТА ВНОСКА И АКО ТОВА СЪЩИЯ НЕ СТОРИ ДОГОВОРА ЗА ЗАСТРАХОВКА СЕ ПРЕКРАТЯВА.
Тоест по отношение на моя клиент не е настъпил правопрекратяващия юридически факт за прекратяване на Договора за застраховка,поради което моя клиент не е осъществил състав на нарушение по чл.315 във вр. с чл.249 т.1 от КЗ
sadiata
Потребител

Мнениеот vetre » 31 Окт 2009, 22:24

Eми защото може би по темата всичко е ясно.
Прочете ли старата тема с реално решение на съдия?
vetre
Потребител

Мнениеот sadiata » 04 Ное 2009, 12:33

Колеги моля да качите съдебна практика по казуса
с благодарност Ваш колега
sadiata
Потребител

Мнениеот leonardos » 05 Ное 2009, 21:34

Редно ли е държавен орган /КАТ/ да осъществява контрол и налага санкции по чл. 249 т.1 /КЗ/ , изпълнявайки по този начин интересите на частните застрахователни компании?
leonardos
Потребител

Мнениеот slun4eva » 21 Ное 2009, 08:29

leonardos написа:Редно ли е държавен орган /КАТ/ да осъществява контрол и налага санкции по чл. 249 т.1 /КЗ/ , изпълнявайки по този начин интересите на частните застрахователни компании?

а кой предлагаш да осъществява контрола-някой по-независим, "по-частен", по-мускулест........, че те тогава съвсем няма да ги сключват тези ГО! Ще си платят на пътя и няма изобщо да се стигне до санкция!
slun4eva
Младши потребител

Мнениеот leonardos » 25 Ное 2009, 21:32

Уважаеми/а slun4eva,
препоръчвам Ви да прочетете внимателно и се запознаете по-обстойно, вниквайки в мнението на GeorgiKERELOV, както и с изнесените по темата "ЗГО - престъпна алчност или узаконен рекет" факти и тогава да споменавате "по-частни, по-мускулестите" и т.н. пазванти, които би трябвало да следят водачите на МПС-та имат ли ЗГО.
leonardos
Потребител

Назад към Административно право