начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Права на катаджиите

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Права на катаджиите

Мнениеот sgrapt » 04 Сеп 2009, 01:07

Здравейте,

Напоследък неколкократно ми се случва да ме спрат катаджии без да съм направил нарушение. След като ми проверят документите и не открият нищо нередно, започват да се държат грубо дори заплашително, мотаят ме известно време, след което ми връщат документите и така до другия път. Това се случва все сутрин когато бързам за работа. Въпроса ми е какви права имат катаджиите като ме спрат при положение, че съм с редовни документи и не съм извършил нарушение. Колко време могат да ме задържат по този начин, имат ли право да ми проверяват багажника на колата и мога ли да подам някакво оплакване срещу всичко това?
sgrapt
Младши потребител

Re: Права на катаджиите

Мнениеот doc03 » 04 Сеп 2009, 01:22

Как така все Ви спират, все сутрин, все когато бързате за работа и т.н.

На моята кола не пише нищо, карам нервно, минавам през периферия и център на града, понякога и в 05.00ч. сутринта, а като ме спрат за около 3 минути си тръгвам.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот sgrapt » 04 Сеп 2009, 01:32

Аз много се радвам, че вие нямате проблем като моя, защото е неприятно. Още повече ще се радвам и ако отговорите на някой от въпросите ми.
sgrapt
Младши потребител

Мнениеот voltron » 04 Сеп 2009, 11:39

Правомощията им са доста широки (когато има данни за нарушение или по ЗБДС). Мисля че може да се наложи и някакъв по - високи правни стандарти, а не на практика да могат да правят проверки защото така са си решили на произволно избрани субекти.

Въпрос

Ако кара си някой с 40 км и няма нищо нередно(спазва всички правила), но го спират за проверка и се оказва че е с 1 промил - но за да е проверен не е имало достатъчно данни че е извършено нарушение (нямало е как да разберат че извършва нарушение без да го проверят), акта редовен ли е?
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот andy70 » 04 Сеп 2009, 12:18

voltron написа:Правомощията им са доста широки (когато има данни за нарушение или по ЗБДС). Мисля че може да се наложи и някакъв по - високи правни стандарти, а не на практика да могат да правят проверки защото така са си решили на произволно избрани субекти.

Въпрос

Ако кара си някой с 40 км и няма нищо нередно(спазва всички правила), но го спират за проверка и се оказва че е с 1 промил - но за да е проверен не е имало достатъчно данни че е извършено нарушение (нямало е как да разберат че извършва нарушение без да го проверят), акта редовен ли е?

В Закона за движение по пътищата раздел Права и задължения на службите за контрол няма ограничителна норма, според която на проверка и контрол да подлежат водачите, извършили нарушение. Именно при проверката се установява дали има нарушение на ЗДвП. Казано е, че имат право да спират пътните превозни средства, да проверяват документите за самоличност и свидетелството за управление на водача, както и всички документи, свързани с управляваното превозно средство и с извършвания превоз, но не е казано „при нарушение имат право да спират и проверяват”. Т.е. за да проверят водач не е задължително да има „достатъчно данни”. Нещо смесваме май с НПК!
А АУАН е „редовен” ако отговаря на изискванията на ЗАНН.
П.П. И сега очакваме включване от Поли!!! :lol: :lol: :lol:
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот voltron » 04 Сеп 2009, 12:33

Обясни и ако се установи състав на престъпление. Къде е разликата?
voltron
Потребител

Мнениеот Trapped » 04 Сеп 2009, 13:06

Относително е и няма как. Например с багажника: нямат право да проверяват багажника без заповед за обиск. Но газовите уредби подлежат на контрол. Как да разберат дали имате такава, ако не проверят багажника
http://www.lawsbg.com
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот andy70 » 04 Сеп 2009, 13:24

Trapped написа:Относително е и няма как. Например с багажника: нямат право да проверяват багажника без заповед за обиск. Но газовите уредби подлежат на контрол. Как да разберат дали имате такава, ако не проверят багажника

:lol:
Заповед за обиск не е задължителна. Проверка на превозно средство може да бъде извършена, когато са налице данни за извършено престъпление или нарушение на обществения ред, без да се изисква наличието на такава заповед. За всеки случай на извършен обиск или проверка на вещи и превозни средства полицейският орган е длъжен да състави протокол. Но ЗДвП задължава контролните органи да извършват проверка и за оборудването на автомобила с обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител и светлоотразителна жилетка. Това оборудване обикновено стои в багажника, който трябва да се отвори. Така, че изобщо забравете „заповед за обиск”. Второто – обиск се прави на физическо лице, а на автомобил или помещение се прави проверка.
Трето – газовите уредби подлежат на контрол, но не от контролните органи по ЗДвП, а в специализираните пунктове. Контролните органи по ЗДвП само проверяват заверките в техническия паспорт на газовата уредба.
Хайде стига с безплатните консултации! :lol: :lol: :lol:
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот voltron » 04 Сеп 2009, 13:42

Консултации нема тука, само обсъждане на правния мир в страната. Щом може да прави рутинна проверка и без данни за нарушение, контролния орган има право да ми губи всеки път по неопределено време :? . Не така е уредено в Европата. И гаранцията че няма да го прави е професионализма му :?:
voltron
Потребител

Мнениеот andy70 » 04 Сеп 2009, 14:01

С тези заплати в МВР все по-малко професионалисти остават в системата. Но пък КАТ-аджийте като че ли не напускат МВР. Аз лично не познавам катаджия напуснал по собствено желание. Само се пенсионират!
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Trapped » 04 Сеп 2009, 14:03

Анди70, мерси за поправката. Явно сте "навътре в ЗМВР", а щом сте навътре не може да не знаете, че действително има и злоупотреби.
http://www.lawsbg.com
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот Гост. » 04 Сеп 2009, 17:27

Анди, слънце( днес грееше твърде жарко :) ), Поли ти предлага да си разшириш знанията, като намериш отговорът на поставения въпрос. До сега не си успял- това с триъгълника и прочее :lol: не върши работа!
Предлагам да се поогледаш и за други закони, не само ЗДвП. :wink:

п.п. Надявам се, не съм те разочаровала- ето, макар и късно( някои все пак работят) се включих. :P

п.п.п. Трапед, моля не отваряйте дума за злоупотреби, че хей сега ще налети някой от местните защитници на онеправданите. 8)
:shock: Вече са тук- на първия ред. :lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 04 Сеп 2009, 18:38

sgrapt написа:Здравейте,

Напоследък неколкократно ми се случва да ме спрат катаджии без да съм направил нарушение. След като ми проверят документите и не открият нищо нередно, започват да се държат грубо дори заплашително, мотаят ме известно време, след което ми връщат документите и така до другия път. Това се случва все сутрин когато бързам за работа. Въпроса ми е какви права имат катаджиите като ме спрат при положение, че съм с редовни документи и не съм извършил нарушение. Колко време могат да ме задържат по този начин, имат ли право да ми проверяват багажника на колата и мога ли да подам някакво оплакване срещу всичко това?

Поли, скъпа, явно не си вникнала в поста ми, но освен ЗДвП съм цитирал и правомощия на контролните органи по ЗМВР. На кой по-точно въпрос не отговорих?
Какви права имат - да го проверят!
Колко време могат да го задържат - колкото е нужно за нормалното извършване на проверка!
Имат ли право да му проверят багажника - две основания, посочени по горе в предния пост!
Може ли да подаде оплакване срещу всички - може, ама това "срещу всички" малко ме притеснява!
Ако иска може да подаде оплакване и срещу арменския поп!
Поли!!!
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот tapizaushi » 04 Сеп 2009, 19:45

Само да вметна: аз багажника съм го отварял десетина пъти, а съм бил свидетел и други как си отварят багажниците. Ама протокол за проверка на багажник - такова животно не съм виждал. На мен ми казват "Отваряй багажника", а не "Я дай да ти видим аптечката, триъгълника и пожарогасителя".
tapizaushi
Потребител

Мнениеот nikiboy » 06 Сеп 2009, 10:33

voltron написа:Консултации нема тука, само обсъждане на правния мир в страната. Щом може да прави рутинна проверка и без данни за нарушение, контролния орган има право да ми губи всеки път по неопределено време :? . Не така е уредено в Европата. И гаранцията че няма да го прави е професионализма му :?:

Ами естествено, че ще Ви спират и проверяват.
Значи ако спазвам стриктно ЗДвП, не ми трябва гражданска отговорност, не ми трябва свид. за управление на МПС и т.н. ?????!!!

Вие от кой град сте? Странно, в гр. Варна от 300 000 автомобила патрул на КАТ спира за проверка на смяна не повече от 30-40 МПС, Вие май сте голям късметлия погледнато статистически. Ами те вече не Ви ли познават, че сте изряден? Или май имате голяма уста и сега ви го връщат. Замислете се.

АЗ СЪМ ЗА УСИЛЕН КОНТРОЛ НА КАТ - ЗАЩОТО СЪМ АКТИВЕН УЧАСТНИК В ДВИЖЕНИЕТО И МИ СЕ ЖИВЕЕ! АМАН ОТ ДЖИГИТИ !
nikiboy
Потребител

Мнениеот voltron » 06 Сеп 2009, 12:29

Имат право наистина
Последна промяна voltron на 25 Окт 2009, 10:38, променена общо 1 път
voltron
Потребител

Мнениеот voltron » 25 Окт 2009, 10:37

tapizaushi написа:Само да вметна: аз багажника съм го отварял десетина пъти, а съм бил свидетел и други как си отварят багажниците. Ама протокол за проверка на багажник - такова животно не съм виждал. На мен ми казват "Отваряй багажника", а не "Я дай да ти видим аптечката, триъгълника и пожарогасителя".

Предполагам че е затова защото сам си се съгласил да ти извършат проверка. Все едно аз да дойда и да ти кажа отвори багажника да видя какво носиш и да искаш протокол после. Така сам се отказваш от правото си на неприкосновенноост. Друго си е ако си изразил несъгласие за проверка. А ако полицаите имат наистина данни няма да искат съгласието ти :D. Aптечката и пожарогасителя ако много искат да ги видят може да им ги подаваш през прозореца :P .

Част от разрешените полицейски номера :lol: .
Мисля че е добре да добавя, полицейски разпореждания се изпълняват - ако каже отваряй - отваряш (позволено е едно господин полицай не съм съгласен да извършите проверка на МПС ми). Докато не се произнесе съда разпорежданията са си правилни.
voltron
Потребител

Назад към Административно право