Наистина съм озадачен! Не зная как да постъпя... Моля да помогнат и тези, които ме мразят. Ще представя казуса в телеграфен стил, както ме посъветва по друг повод Мели:
Несъществената предистория:
1. Заявление по ЗДОИ. Искам някаква вътрешноведомствена инструкция от Полицията;
2. Мълчалив отказ (МО), дело в АС срещу МО, отмяна на МО;
3. Изричен отказ (ИО), дело в АС срещу ИО, отмяна на ИО. Съдът (на 2 инстанции, ответникът обжалва първата) задължава Полицията да ми предостави копие от исканата инструкция.
Казусът:
1. Полицията не ми предоставя исканата инструкция;
2. Подавам сигнал по АПК (по глава 8-ма) до председателя на АС в очакване за приложи чл. 304 от АПК;
3. Получавам съобщение, че е заведено дело, от мое име, което ще бъде прекратено, ако не си внеса ДТ (5 лв. ?!).
Някой знае ли за какво става дума? Аз не съм подавал жалба до съда! Сигнализирал съм председателя на съда за неизпълнение на съдебно решение... Наказанията по чл. 304 от АПК се налагат (или не се налагат!) от председателя на съда (чл. 306).
Какво е това дело? Подскажете! То не е първоинстанционно, не е и касационно. Не е и за отмяна... има си хас да искам отмяна на решение в моя полза!
Трябва да взема тези дни решение как да постъпя. Срокът ми е петък, 23.10.2009. Мисля си за следните варианти:
1. Не обръщам внимание на съобщението, делото се прекратява и атакувам МО по сигнала си до председателя на съда;
2. Плащам си 5-тя лева (на неясно основание) и в заседанието в с.з. искам да не се дава ход на делото поради липса на процедура (поне аз не знам такава!). Определението за даване на ход (евентуално!) обжалвам пред ВАС. Това определение обаче ми се вижда невъзможно да се обжалва... Или е възможно?
3. Представям пред съда писмено възражение срещу образуваното дело.
Абе направо съм ошашавен! Поли пак ще ме обвини, вероятно, че мразя съда, който толкова пъти се е произнасял в моя полза...
- Дата и час: 24 Ное 2024, 01:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Неизпълнение на съдебно решение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
- plamen_penev
- Активен потребител
Re: Неизпълнение на съдебно решение
Добър вечер, господин Пенев. Става дума за това, че председателят на административния съд вероятно е приел Вашия т. нар. "сигнал" (защото това не е и не може да бъде сигнал по смисъла на глава осма от АПК точно до този орган) като жалба по смисъла на чл. 294 от АПК, срещу бездействието на орган по изпълнение. Затова Ви е указал да внесете такса.
Ако действително нямате намерение да обжалвате бездействието на органа по изпълнение (отделен е въпросът доколко административният орган в случая е орган по изпълнение), а само да искате наказване на съответното длъжностно лице, посочете това в писмено изявление до председателя.
Отделен е въпросът, че санкцията (според мен) не е по чл. 304 от АПК, а по чл. 290 ал. 3, към който препраща чл. 298 ал. 3 от същия кодекс.
Ако действително нямате намерение да обжалвате бездействието на органа по изпълнение (отделен е въпросът доколко административният орган в случая е орган по изпълнение), а само да искате наказване на съответното длъжностно лице, посочете това в писмено изявление до председателя.
Отделен е въпросът, че санкцията (според мен) не е по чл. 304 от АПК, а по чл. 290 ал. 3, към който препраща чл. 298 ал. 3 от същия кодекс.
- system
- Активен потребител
Благодаря system! Предлагате ми интересна гледна точка, която без съмнение ще анализирам подробно, защото наистина не съм убеден, че АО (ОДП Пловдив) представлява орган по изпълнение, доколкото конкретното му задължение произтича от ЗДОИ...
Но действително сега се замислям дали "сигналът" ми до председателя на АС е наистина сигнал по чл. 119 и следващите го от АПК...
Длъжностното лице, без да искам да го обиждам, не представлява никакъв интерес за мен. Днес той е директор, утре ще е друг... На мен ми трябва копие от вътрешно-ведомствена инструкция, публична, според министерството, която според съда имам право да получа, но АО по някаква причина, която не искам да коментирам тук и сега за да не ме нападне Поли с нейните фикции, отказва да ми предостави, въпреки съдебните решения, които явно смята за празна работа! Това не е първият ми сигнал срещу този ответник за неизпълнение на съдебно решение. Но първата процедура същият този съд гледа именно по чл. 304 и предвид чл. 306 на АПК.
Но действително сега се замислям дали "сигналът" ми до председателя на АС е наистина сигнал по чл. 119 и следващите го от АПК...
system каза:
Ако действително нямате намерение да обжалвате бездействието на органа по изпълнение ... а само да искате наказване на съответното длъжностно лице...
Длъжностното лице, без да искам да го обиждам, не представлява никакъв интерес за мен. Днес той е директор, утре ще е друг... На мен ми трябва копие от вътрешно-ведомствена инструкция, публична, според министерството, която според съда имам право да получа, но АО по някаква причина, която не искам да коментирам тук и сега за да не ме нападне Поли с нейните фикции, отказва да ми предостави, въпреки съдебните решения, които явно смята за празна работа! Това не е първият ми сигнал срещу този ответник за неизпълнение на съдебно решение. Но първата процедура същият този съд гледа именно по чл. 304 и предвид чл. 306 на АПК.
- plamen_penev
- Активен потребител
Включен си групата на неприятели.
Една положителна опция на този форум, която ще ми спести загубата на време с твоите глупости.
Една положителна опция на този форум, която ще ми спести загубата на време с твоите глупости.
Последна промяна poli_g на 18 Окт 2009, 13:27, променена общо 1 път
- Гост.
- Старши потребител
poli_g, това с 296 от НК сериозно ли го мислиш или просто "яхаш метлата"?
- plamen_penev
- Активен потребител
!
Последна промяна poli_g на 18 Окт 2009, 13:27, променена общо 1 път
- Гост.
- Старши потребител
О! Вече на Ви ли сме poli_g? Не така сега!
Аз ти благодаря за подсказката, дори и аз мислех до преди време, че НК е приложим и към неизпълнение на решения на административен съдия, но много бързо приятели, нали не съм юрист, още по-малко "пеналист", ме убедиха в противното... въпреки, че все още не ми е съвсем ясно защо се дискриминират така административните съдии.
За прокуратурата не ми се говори... там отказват да преследват дори лъжесвидетелите пред съдия, камо ли да погнат директор на ОДП... Опита не струва дори боята на принтера, която ще изразходвам, да не говорим за времето ми...
Аз ти благодаря за подсказката, дори и аз мислех до преди време, че НК е приложим и към неизпълнение на решения на административен съдия, но много бързо приятели, нали не съм юрист, още по-малко "пеналист", ме убедиха в противното... въпреки, че все още не ми е съвсем ясно защо се дискриминират така административните съдии.
За прокуратурата не ми се говори... там отказват да преследват дори лъжесвидетелите пред съдия, камо ли да погнат директор на ОДП... Опита не струва дори боята на принтера, която ще изразходвам, да не говорим за времето ми...
- plamen_penev
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|