начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Любопитен резил в ЗАНН :)

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Любопитен резил в ЗАНН :)

Мнениеот Inspector_MBP » 13 Яну 2009, 21:29

Уважаеми форумци, наскоро ми се наложи да си припомня някои положения свързани с административнонаказателното производство и какво да видят очите ми...

Чл. 44. (1) Освен възраженията при съставяне на акта в тридневен срок от подписването му нарушителят може да направи и писмени възражения по него.
...
(4) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Когато нарушителят няма постоянен адрес в Република България, съставеният акт се предоставя незабавно на наказващия орган. Към акта се прилагат писмени обяснения или възражения на ВОДАЧА.

Извадка от Закон за административните нарушения и наказания.

Даааа, правилно е записано - извадката е от ЗАНН. Не примерно от ЗДвП. :shock:
Явно към изискването за минимална възраст и вменяемост на лицата, способни да носят административнонаказателна отговрност, трябва да се прибави и изискване за специално качество - "водач". :D

Няма лошо. И без това, видно от цитираният текст, законодателят презумира, че ЕДИНСТВЕНИЯТ закон, по който на практика се извършва някаква административно-наказателна дейност в Република България, е именно закона за движение по пътищата. :lol:

Така, претворявайки в действащо право своята мудра воля, законодателят доближава в максимална степен буквата на правната норма, към фактическото положение в нашата свидна родина. В крайна сметка и без това административнонаказателните разпоредби към други "по-незначителни" закони са от типа "мъртво родени" и съществуват, като че ли, само колкото да плашат гаргите.

Воден от гореизложените съображения и вдъхновен от правно-техническите новации на нашия законодател, аз бих искал също да дам своето скромно предложение de lege ferenda, а именно:
ПРЕДЛАГАМ:
Глава "Административнонаказателна отговорност" от ЗДвП да се обедини механично със ЗАНН и цялото това творение да се именува поновому "Административнонаказателен кодекс". :lol:
Обща част - бившия ЗАНН, особена бившия ЗДвП. Така, хем цялата материя кодифицирана, хем можем да отчетем още една бърза и срочна рeформа. :?
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Re: Любопитен резил в ЗАНН :)

Мнениеот mishi_83 » 16 Яну 2009, 10:25

Сигурен съм, че съдът отново ще се справи - чрез корективно тълкуване на разпоредбата, но ми се ще, предвид законодателната немарливост да спрем да се оплакваме, че съдът освен правоприложител е станал и законотворец.
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Re: Любопитен резил в ЗАНН :)

Мнениеот marsidi » 16 Яну 2009, 11:43

Да се смееш ли да плачеш ли... :shock:
marsidi
Потребител

Назад към Административно право