Колеги, някой опитвал ли е да реализира отговорност на държавата, респективно на административно-наказващия орган, по реда на чл.2, т.3 или т.5 от ЗОДВПГ по отношение на направените по Н.А.Х.Д. разноски от страна на "нарушителя" за адвокатска защита, когато НП е отменено като незаконосъобразно?
Предварително благодаря за отговорите!
- Дата и час: 21 Ное 2024, 16:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
отговорност на държавата
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: отговорност на държавата
Не съм, но бих го направила, защото мисля, че е възможно.
- sara
- Младши потребител
Ставаше въпрос за практически опит, но все пак колежке - благодаря Ви! Отделен въпрос е реализиране на вземането с тези изменения на ГПК /ДВ, бр.105/02г./ нали?
- pit
Лично аз съм си поставял друг въпрос:
Не следва ли след като НПК се прилага субсидиарно към административнонаказателното производство да се приложи текстът за разноските при оправдателна присъда ?
Отмяната на наказателното постановление би следвало да води до последицата,предвидена от НПК при неоснователност на обвинението.
Не следва ли след като НПК се прилага субсидиарно към административнонаказателното производство да се приложи текстът за разноските при оправдателна присъда ?
Отмяната на наказателното постановление би следвало да води до последицата,предвидена от НПК при неоснователност на обвинението.
- juris
- Младши потребител
Така е колега - това е по-лесният начин. Но повечето съдилища доколкото ми е известно не го правят - така че остава другия - по-тежкият път - по ЗОДВПГ. Поне аз друг начин не виждам. Въпросът е в това, дали някой е стигал до уважаване на подобен иск.
- pit
Да.В зависимост от случая, освен по ЗОДВПГ, разноските както и всички други вреди могат да се търсят по реда на чл.45 и сл. от ЗЗД, когато производството е започнало по искане на "пострадал".
- hebigatsu
- Активен потребител
Мисля, че по чл.45 от ЗЗД няма да могат да се търсят доколкото ЗОДВПГ се явява специален закон по отношение на общия - ЗЗД.
- pit
Имам подобно дело срещу митницата. Няма още резултат - БД е в момента, ако имам нещо интересно за споделяне ще ти пиша.
- Ivan Kalev
Задължително трябва да се водят такива дела. Делото се води по чл. 1, тъй като става дума за акт на административен орган. Чл. 2 е за органите на съд. власт.
Искайте от съда да се произнесе в производството и по въпроса за незаконността на акта, действието или бездействието, както е предвидено и в чл.1.
Ако водите такова дело, първото нещо което ще Ви се случи е, системата да се опита да Ви изхвърли от нея. Трябва да сте малко Дон Кихот. То и съдията, който би уважил такъв иск, също трябва да е малко Дон Кихот. Водещия такова дело вярва, че един ден държавата ще стане равнопоставен субект с гражданина в съдебното производство. Поне прави нещо в тази насока.
За сега, искове за малки суми да не се набутвате- съгласно чл. 10- плаща се накрая. Успех!
Искайте от съда да се произнесе в производството и по въпроса за незаконността на акта, действието или бездействието, както е предвидено и в чл.1.
Ако водите такова дело, първото нещо което ще Ви се случи е, системата да се опита да Ви изхвърли от нея. Трябва да сте малко Дон Кихот. То и съдията, който би уважил такъв иск, също трябва да е малко Дон Кихот. Водещия такова дело вярва, че един ден държавата ще стане равнопоставен субект с гражданина в съдебното производство. Поне прави нещо в тази насока.
За сега, искове за малки суми да не се набутвате- съгласно чл. 10- плаща се накрая. Успех!
- digemar
- Нов потребител
Чак пък толкова песимизъм!?!?!?!?
- hebigatsu
- Активен потребител
Благодаря колега! Ще опитам! В интерес на истината съм отменил най-малко 30-40 НП, но по този път не съм търсил разноски.
- pit
11 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|