Колеги,надявам се да проявите интерес към моя проблем и да ми дадете съвет! Както знаете председателят на общинския съвет има всички права по трудово правоотношение освен тези,които противоречат или эса несъвместими с неговото правно положение,съгласно чл.26,ал.2 от ЗМСМА.Въпросът ми е следва ли той да получи 13-заплата?
Благодаря Ви предварително!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 16:08 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
13-pzaplata на председател на общински съвет???
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: 13-pzaplata на председател на общински съвет???
Колеги забравих да Ви кажа,че можете да ми дадете съвет на: remi.sabeva@abv.bgКремена Събева написа:
> Колеги,надявам се да проявите интерес към моя проблем и да ми
> дадете съвет! Както знаете председателят на общинския съвет има
> всички права по трудово правоотношение освен тези,които
> противоречат или эса несъвместими с неговото правно
> положение,съгласно чл.26,ал.2 от ЗМСМА.Въпросът ми е следва ли
> той да получи 13-заплата?
> Благодаря Ви предварително!
> Колеги,надявам се да проявите интерес към моя проблем и да ми
> дадете съвет! Както знаете председателят на общинския съвет има
> всички права по трудово правоотношение освен тези,които
> противоречат или эса несъвместими с неговото правно
> положение,съгласно чл.26,ал.2 от ЗМСМА.Въпросът ми е следва ли
> той да получи 13-заплата?
> Благодаря Ви предварително!
- remi
- Нов потребител
Кремена,
ти каза, че както всички знаеме "предсеседателят на Об. съвет имал всички права по трудово правоотношение"! Ами представи си, аз не знам за такава "екстра"! (пък си мисля, че знам доста)
Отговорно твърдя, че председателят на Об. съвет НЯМА НИКАКВИ ПРАВА ПО ТРУДОВО ПРАВООТНОШЕНИЕ, защото той не е в трудови правоотношения с когото и да е било ! (това което го казваш важи за само кмета).
Председателят на Об. съвет "работи" на хонорар. (т.е. на граждански договор). Та каква 13-та заплата, какви 5 лева? Ама да си имате мир - дайте му и 13-та и 14-та ако тгрябва и 15-та заплата (хонорар), само мир да има. (щото те са ненаситни - и на 15-тата няма да откажат).
ти каза, че както всички знаеме "предсеседателят на Об. съвет имал всички права по трудово правоотношение"! Ами представи си, аз не знам за такава "екстра"! (пък си мисля, че знам доста)
Отговорно твърдя, че председателят на Об. съвет НЯМА НИКАКВИ ПРАВА ПО ТРУДОВО ПРАВООТНОШЕНИЕ, защото той не е в трудови правоотношения с когото и да е било ! (това което го казваш важи за само кмета).
Председателят на Об. съвет "работи" на хонорар. (т.е. на граждански договор). Та каква 13-та заплата, какви 5 лева? Ама да си имате мир - дайте му и 13-та и 14-та ако тгрябва и 15-та заплата (хонорар), само мир да има. (щото те са ненаситни - и на 15-тата няма да откажат).
- лунатик
Интересно е,че смяташ така!Съгласно ЗМСМА има права като по трудовоправоотношение.Назначен е не на граждански договор както беше до сега,а със споразумение по КТ.
- remi
- Нов потребител
Да - наистина съм пропуснал новата ал. 2 на чл. 26 ЗМСМА. И случаят става малко заплетен. Наистина председателят има всички права по трудово правоотношение, освен тези които противоречат или са несъвместими с неговото правно положение. По такъв начин фигурата на председателя на Об. съвет се изравнява с фигурата на кмета, който също има всички права по трудово правоотношение (съгласно чл. 19а ЗАдм.).
А това ще означава, че май ще трябва да получи 13-та заплата. Но струва ми се, че това трябва да стане след решение на общински съвет изхождайки от разпоредбата на чл. 26 ал.1 ЗМСМА , тъй като си мисля, че 13-тата заплата е част годишното му трудовото възнаграждение. И тъй като счетоводно-технически тази 13-та заплата се "разхвърля" върху 12-те месеца на годината, ще се получи друг размер на месечната заплата, който ще е различен от гласувания му от общинския съвет размер на месечна заплата.
А каквото реши общинския съвет - изпълнителните звена следва да изпълнят решението му. А ако не реши, тогава няма как да му заплатите тази 13-та заплата.
Интересно ми е - кой се явява работодател на председателя на Об. С? - може би самия Об.С? Ако е Об. С, то кой е представлявал Об. С при сключване на това споразумение по КТ ? (нали председателят представлява Об. С)
А това ще означава, че май ще трябва да получи 13-та заплата. Но струва ми се, че това трябва да стане след решение на общински съвет изхождайки от разпоредбата на чл. 26 ал.1 ЗМСМА , тъй като си мисля, че 13-тата заплата е част годишното му трудовото възнаграждение. И тъй като счетоводно-технически тази 13-та заплата се "разхвърля" върху 12-те месеца на годината, ще се получи друг размер на месечната заплата, който ще е различен от гласувания му от общинския съвет размер на месечна заплата.
А каквото реши общинския съвет - изпълнителните звена следва да изпълнят решението му. А ако не реши, тогава няма как да му заплатите тази 13-та заплата.
Интересно ми е - кой се явява работодател на председателя на Об. С? - може би самия Об.С? Ако е Об. С, то кой е представлявал Об. С при сключване на това споразумение по КТ ? (нали председателят представлява Об. С)
- лунатик
Чудесен въпрос!Честно казано не знам с кого е сключено това споразумение,но съгласно чл.29а от ЗМСМА общинския съвет няма самостоятелен щат,което означава,че председателят на общинския съвет,както и общинските съветници не се намират в трудови правоотношения с общинския съвет.Това,че председателят на общинския съвет не е щатна длъжност би трябвало да означава,че не следва да получи 13-заплата?!Може би си прав,че както му гласува заплата,така трябва да му гласува и 13-заплата общинския съвет!
- remi
- Нов потребител
Това, че Об. С няма самостоятелен щат не е от значение в случая. Това означава, че Об. Снямат отделен персонал за обслужващи административно-технически дейности. (Об. администрация е длъжна да ги предостави). Статута на председателя ще е същия като на кмета. То и на кмета заплатата се гласува от Об. съвет. Та това за 13-тата заплата важи и за кмета.
Но може в първоначалното решение на Об. С. да е предвидено, че кмета (и председателя на Об. С) ще получават премии и други тантиеми, ако има средства и без да се гласуват за всеки случай конкретно. Но си мисля, че конкретно за 13-тата заплата, както за кмета, така и за председателя, трябва да има решение на Об. С.
Но може в първоначалното решение на Об. С. да е предвидено, че кмета (и председателя на Об. С) ще получават премии и други тантиеми, ако има средства и без да се гласуват за всеки случай конкретно. Но си мисля, че конкретно за 13-тата заплата, както за кмета, така и за председателя, трябва да има решение на Об. С.
- лунатик
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|