начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Документи и такси за покупка на имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Документи и такси за покупка на имот

Мнениеот petarv » 26 Яну 2012, 20:55

Здравейте,
Намерил съм от собственик имот и възнамерявам да го закупя, като по-голямата част от парите ще са с банков кредит. Като говорех с човека от банката за около 50 хил цена таксите по прехвърляне и ипотека ще са около 2 хил.
Това което ме интересува какви точно документи трябва да подготвям и процедурите. Чиновника ми каза че има вратички и могат да се спестят пари от такси, като вече можеле продажбата и ипотеката да бъдат заедно-едновременно при 1 нотариус като така се спестявало около 200-300 лв. и че цената няма значение че е с кредит, демек реална, можело нещо да се пише че е за ремонт и така от тия 2% за общината можело се спести.
Може би има и друго, просто ме интересуват стъпките като тръгне да се подписва предварителния договор, какво трябва се направи.

Благодаря предварително!
petarv
Младши потребител

Re: Документи и такси за покупка на имот

Мнениеот rama » 26 Яну 2012, 21:42

Дааа! Явно прилежащият ни свят, ако и да е отишъл напред във времето, то се оказва, че е слязъл направо под мазето. Преди години имах случай, при който юрисконсулт на банка, защитавайки интересите на банката, по силата на трудовия си договор, обещаваше на купувача - кредитоискател 100% кредит за покупка на недв. имот и уговаряше продавачите да впишат продажбата на данъчна оценка. Реших, че това е дъното, но нали знаете - ние сме си "работлив народ" и вероятно усърдно копаем надолу.
На банковия служител кажи да почерпи, за това, че не съм му началник.
rama
Потребител

Мнениеот petarv » 26 Яну 2012, 22:23

Здравейте
rama,
Значи нямах нужда от това становище по отношение на адреса към банковия служител! Вие разбирам тука сте адвокати и говоренето по принцип или не, си е ви е присъщо. Разтягането на локумите и коментари нямащи отношение на конкретния въпрос си е техника имаща цел акцентирането върху нещо друго по-присъщо на конкретното мислене, според мен си е граничещо към човешка субективност и нещо различно от обусловено от фактите становище.
Сега не съм адвокат, може би ми се искаше като малък да бъда такъв, теорията по принцип ми е по-присъща от количествените отношения, но да си говорим за други неща няма проблем по принцип. Но не това ми е целта в случая.
Не мисля да му казвам това, разбирам го, просто иска да си хване клиента в което не виждам нищо нередно, след като не цели да ме заблуждава като ми дава некоректна информация с цел да се сключи непременно договора.
Аз също работя с клиенти, ясно ми е какво е пазарлък и предоставяне на първоначална информация за привличането на клиент и дали поведението може да бъде коректно. Всичко си е индивидуално. Според мен е важно човешкото.
Та това което ме интересуваше за процедурата и таксите.
Това е.
petarv
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 26 Яну 2012, 23:27

Най евтино е да през съда, като симулирате пред съда сделката.

Така ще спестите всички разходи пред нотариус, а ако декларирате имуществено състояние - ще бъдете освободени от такса.

Това не е вариант при пазарна сделка, разбира се.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот petarv » 26 Яну 2012, 23:32

какво значи симулиране
petarv
Младши потребител

Мнениеот rama » 26 Яну 2012, 23:54

Накратко : процедурата започва с избор на нотариус или адвокат.Всеки от тях знае какви действия трябва да извърши. Цената, като минимум е тази която са Ви казали.
rama
Потребител

Назад към Ипотека