начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

ВАЖЕН ВЪПРОС!!!!!

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ВАЖЕН ВЪПРОС!!!!!

Мнениеот Justiss » 18 Мар 2003, 13:22

Имам длъжник - физическо лице. Вземането ми е документирано, ликвидно и изискуемо.
Длъжникът ми дълго време вече не плаща и се крие от мен.
Днес разбрах, че си е регистрирал ЕООД, на което той е едноличен собственик на капитала.
Предстои ми да заведа съдебен иск, но искам да разбера дали мога, по реда на чл.309 ГПК да наложа възбрана на уставния капитал това ЕООД, който е в размер на 5000 лева, при положение, че дължимото към мен е за доста по-голяма сума!
Изхождам от следното: недвижим имот, личен автомобил и лична банкова сметка са неща, които са собственост на физическо лице-длъжник и върху тях може да бъде наложен запор, като обезпечителна мярка. Защо да не може да се наложи запор и върху уставния капитал на едно ЕООД, след като той (уставния капитал) е собственост на същото това физическо лице (еднолична собственост!!!), което ми се явява длъжник?
Моля да бъда разбран правилно: аз не искам да налагам обезпечителни и/или ограничителни мерки срещу ЕООД-то, като самостоятелен и отделен юридически субект, а само срещу (върху) собствеността на уставния му капитал!
Въпросът ми е: възможно ли е това или не? Ако е възможно, на какво основание и по кой текст?
Justiss

Re: ВАЖЕН ВЪПРОС!!!!!

Мнениеот hariman » 18 Мар 2003, 17:16

Spored men ne tai kato toi sa6to e sobstvenost na uridi4eskoto lice. No mojete da naso4ite izpalnenieto si kam dyalovete koito sasobstvenost na fizi4eskoto lice.
hariman
Потребител

Re: ВАЖЕН ВЪПРОС!!!!!

Мнениеот hebigatsu » 18 Мар 2003, 22:29

Правилно. Можете да насочите изпълнението към дружествените дялове(т.е. към капитала), а по-точно - върху собствеността на длъжника ви върху дяловете от капитала на регистрираното от него ЕООД, както и върху вземанията му въз основа на тези дялове. Утре ще ви дам по-точна информация.
hebigatsu
Активен потребител

СЪРДЕЧНИ БЛАГОДАРНОСТИ!!!

Мнениеот Justiss » 18 Мар 2003, 23:33

Много благодаря за това мнение!!!
Знам, че е възможно, защото познавам такъв случай, но не ми е ясно на какво основание става това, има ли нещо специфично, може ли в молбата за допускане на обезпечението по чл.309 ГПК да се иска, заедно със запорите и на останалото имущество, как да се формулира и т.н...
Ще съм Ви много задължен, ако ми помогнете!
Предварително благодаря!!!
Justiss

Назад към Търговско право