начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

наследявани фирма на ЕТ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наследявани фирма на ЕТ

Мнениеот лунатик » 01 Дек 2004, 19:44

Един въпрос - Почива лице което е ЕТ. Наследници са съпругата му и двама сина. Единия син е ЕТ, другия не е. Майката също не е ЕТ. Този син който не е ЕТ желае да продължи дейността на фирмата. Майката и другия син нямат нищо против. Те желаят да направят отказ от наследство по отношението полагаемите им се наследствени дялове от предприятието на ЕТ като съвкупност от права,задължения и фактически отношения с цел другия син да наследи фирмата на ЕТ ведно с предприятието й. Останалото имущество извън имуществото на ЕТ засега не е предмет на делба или наследяване. Има становища, че частичен отказ от наследство е недействителен. Аз не смятам, че това е така, поне що се отнася до отказ от наследяване на фирмата на ЕТ ведно с предприятието. Дали съм прав?
А дали вариант с доброволна делба в съотношение на частите: 100%: 0%: 0% може да свърши работа?
Вече се предложиха два варианта (на основание Решение № 2 от 1997г. на ВКС по ф.дело № 149/96г., V г.о.):
Първи вариант - делба на основание чл.34 ЗС.
Втори вариант - прехвърляне на ид.части от търговско предприятие на основание чл.60 във връзка с чл.15 ТЗ. Следва да се спази изискването за уведомяване на кредиторите.
-------------
Някакви други предложения за най-икономично прехвърляне на фирмата?
лунатик

Re: наследявани фирма на ЕТ

Мнениеот donna » 01 Дек 2004, 20:34

мисля ,че първият вариант е най удобен и лесен
donna
Старши потребител

Мнениеот случаен-N » 01 Дек 2004, 20:47

На теория нещата са така /доброволната делба имам предвид/. На практика обаче никой не влиза в подобни схеми. В СГС поне е достатъчно да се представят нотариално заверени декларации от наследниците в смисъл - не желая да поема фирмата на ЕТ и не възразявам еди-кой да продължи дейността на търговеца.
случаен-N

Мнениеот monteskio. » 02 Дек 2004, 02:15

Здравей колега ЛУНАТИК,
Аз също мисля, че най-удачно е да се направи посредством Делба или Спогодба.
За целта ти предсотавям една проформа, която се надявам да те улесни.

ДО ОКРЪЖЕН СЪД –гр. ВАРНА

ФИРМЕНО ОТДЕЛЕНИЕ

З А Я В Л ЕН И Е

от
.....................................................................

И

ОТНОСНО: Наследяване на ЕТ
ГОСПОДА ОКРЪЖНИ СЪДИИ,

Наследници сме на ....................................................., който почина на ...................... Той е вписан в търговския регистър за еднолични търговци под фирмата ЕТ ........................................... със седалище - област ....................., община ......................... гр. ...................., ул. ....................................... № .....и предмет на дейност: ....................................................... .......................................................................................................................................................... .............................................................................................................................................
На основание сключения договор за доброволна делба между нас, предприятието на ЕТ "..........................................." се поема от ............................................................., който е вписан (или прдложение за нова регистрация) в търговския регистър на ........................... окръжен съд , като ЕТ ..................................................., по партида .........,том ........, стр. ........., фирмено дело № ............./...... г.

Молим, да впишете в търговския регистър следните промени:

1. Поемането на предприятието на ЕТ "................................." от ЕТ "....................................." и да впишете това обстоятелство в партидата на наследодателя и партидата на правоприемника.
2. Да заличите от търговския регистър вписаната фирма на наследодателя ЕТ "...............................................", със седалище и адрес на управление: област ........................, община ........................,
гр. ......................., ул. ..................................... № ...,поради прекратяване на дейността й

УСПЕХ!

МОНТЕСКИО
monteskio.

Мнениеот лунатик » 02 Дек 2004, 09:46

Има още един малък проблем - фирмата на ЕТ е с основен предмет на дейност - обучение на водачи на МПС. А това е свързано с разните му там разрешителни лицензи и пр. Ако се мине на прехвърляне предприятието на починалия ЕТ към новото ЕТ на наследника желащ да продължи дейността - струва ми се, че пак ще е необходимо ваденето на всички разрешителни и т.н.
Скоро имаше подобна тема, но не мога да я открия.
Мисля, че за избягване изкарването на нови разрешителни е най-добре да се наследи фирмата на ЕТ по смисъла на чл. 60 ал.2 и 3 ТЗ. Ако наследника е само един - проблем няма. Но все пак чл. 60 ал.2 и 3 са малко объркващи. Ал. 2 говори за наследниците в множествено число. Ал.3 насочва към само едно лице (собственик).
Проблемът според мен е: как от множеството наследници да остане единствен собственик.
Варианта на случаен-N май е най-икономичен.
лунатик

Мнениеот monteskio. » 02 Дек 2004, 10:29

Здравей Лунатик,
Според мен, поради този предмет на дейност ще трябв да се започне процедура за получаване на разрешения и лицензия за новия собственик - правоприемник, тъй като това разрешение е получено с оглед личността на наследодателя и педвид неговата смърт, това разрешение, лицензия се прекратява.

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот evgo » 02 Дек 2004, 10:40

Утвърдената практика е за предпочитане.
Явно когато има няколко наследника на починал ЕТ, един от тях може да поиска поемане на предприятието на основание чл.60 ал.2 ТЗ, а останалите с декларации да заявят, че не желаят това. Декларирането за неприемане на предприятието на ЕТ не представлява отказ от права върху наследството на починалото физическо лице.
evgo

Мнениеот Mi-Lena » 02 Дек 2004, 15:33

Evgo и случае-N са прави. Каква делба?
У наследниците не преминава пряко търговското качество, а само правото на някой от тях (който отговаря на изискванията на закона) да го поеме и да продължи дейността на ЕТ. Няма пречка да се извърши делба на наследството като имущество, но по силата на делбата никой от наследниците не би могъл да стане ЕТ. Поемането по чл.60 ал.2 ТЗ не е свързано с прехвърляне на ид.части, а само с декларация за съгласие кой от наследниците ще продължи дейността.
Mi-Lena

Мнениеот evgo » 02 Дек 2004, 16:16

Скоро един колега беше възкликнал: "Къде си прецедентно право". Въпросът е там, че вчера посочих на лунатик цитираното от него в началото на дискусията Решение № 2 от 1997г. по ф.дело № 149/96г., V г.о., ВКС. Там се говори за два начина за поемане на предприятието от един от няколкото наследника. Първият -делба на осн.чл.34 ЗС, вторият-сделка с идеални части по чл.15 ТЗ, а днес се оказа, че има по-добър вариант - със заявления от всички наследници. Лунатик просто търсеше най-удобния вариант и мисля, че го намери.
evgo

Мнениеот лунатик » 02 Дек 2004, 18:20

Благодаря на всички, които взеха отношение. Наистина повече глави мислят по-добре от една. А аз се бял забил в посока: "отказ от наследство". Добре, че поставих на вниманието ви казуса.
Още веднъж благодаря!
лунатик

Мнениеот Гост » 16 Ное 2005, 21:11

случаен-N написа:На теория нещата са така /доброволната делба имам предвид/. На практика обаче никой не влиза в подобни схеми. В СГС поне е достатъчно да се представят нотариално заверени декларации от наследниците в смисъл - не желая да поема фирмата на ЕТ и не възразявам еди-кой да продължи дейността на търговеца.
:roll: :wink: :cry: :oops: :P :x :shock: :? :lol: :o :( :) :D 8) 8)
Гост

Назад към Търговско право