Имам една особено интересна ситуация която намирам за граничеща с беззаконие но първо изчетох Правилника на арбитражен съд София и определено съвсем се уплаших.
ето какво ме притесни:
чл.10. Връчване на Книжа
(1)Исковата молба, отговорът на исковата молба, арбитражните решения и определенията се изпращат препоръчано с обратна разписка. в моя случай са пуснати в пощенската кутия на ответника без да има препоръка и обратна разписка. Прегледах внимателно писмото и да няма никакви данни за препоръка така че клиентката ми не ме лъже, което беше първото ми съмнение. Тук изникна въпроса и на кого можем да се оплачем че не си спазват Правилника?
Продължавам нататък:
(2)Призовките и другите съобщения могат да бъдат изпратени и чрез електронна поща, по телефакс или чрез друго обичайно средство, годно да удостовери изпращането им.
(3)Книжата по ал.1 и 2 могат да бъдат връчени лично на страната или на неин представител срещу разписка.
(4)Секретариатът на АСС изпраща на страните всички, отнасящи се до тях книжа, на посочените в исковата молба съответно отговора адреси или на адресите на надлежно упълномощените техни представители.
(5)Ако юридическите лица и търговците не могат да бъдат намерени на посочения в исковата молба адрес, те се призовават на вписания в търговския регистър адрес на управление, ако той не съвпада с посочения в исковата молба. Ако те са го напуснали, книжата се прилагат към делото и се считат за редовно връчени.
тук се притесних доста: (6)Ако книжата са изпратени по пощата, те се смятат за получени и когато получателят е отказал или не се е явил в пощенската служба да го получи, ако службата удостовери това.
(7)При изпращане по пощата за дата на получаване се счита датата, на която получателят е получил писмото, съответно е бил поканен да получи документа и е отказал или не се е явил да го получи.
Сега ще дам конкретна хипотеза на реална ситуация не в случая с мой клиент а с мен защото писма получавам регулярно по пощата.
Пощаджийката която обслужва моя регион често отбелязва че ми е пуснала известие например днес на 05ти февр без такова да има в пощ ми кутия- живея в къща няма кой да ми краде известията, нея просто я домързява, като види че не отивам да си взема пратката все пак след 3-4 дни ми пуска известие и аз отивам или дори ми звънва защото ме познава ако аз обаче се замотая още ден-два -защото имам доста поща а не всеки ден ми се ходи до пощата излиза че на 05ти съм била уведомена, а аз дори несъм разбрала за писмото. И срокът ми тече от 5ти за отговор.
Надолу май няма да коментирам ....само ще надебеля текстовете (8)При изпращане по електронна поща или по телефакс за дата на получаване се счита датата на успешното изпращане на документа. Изпращането се удостоверява писмено от Секретариата на АСС, като към делото се прилага и разпечатка от електронната поща на АСС, съответно от потвърждението за получаване на факса.
(9)Сроковете за процесуални действия на страните започват да текат от датата, на която адресатът е получил или се счита, че е получил съобщението съгласно този член. Ако последният ден на срока изтича в неработен ден, приема се, че срокът изтича в първия работен ден.
(10)По усмотрение на Председателя на АСС или на арбитражния състав по конкретно производство връчването на книжата по този член може да се извърши и от Секретариата на АСС.
(11)По искане на страната Председателят на АСС може да разпореди съобщенията да се връчват от частен съдебен изпълнител по правилата на Гражданския процесуален кодекс. Разноските на частния съдебен изпълнител са за сметка на страната.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 19:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
арбитраж уведомяване на ответник
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: арбитраж уведомяване на ответник
Имате основание за притеснение. Арбитражът е узаконен, (почти) безконтролен произвол
viewtopic.php?f=5&t=59740
viewtopic.php?f=5&t=59740
- 111888
- Потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|