Здравейте!
Това е моят казус и се надявам някой да може да ми даде мнение и съвет. Консултации с адвокат съм правил три пъти при три различни адвоката и по някои от въпросите те са на напълно различни мнения, което ме обърква и не знам каква стъпка да предприема.
Преди години (през 2006г) сключих договор с ЕООД , с който му учредих право на строеж, в качеството си на собственик на земята, като в нотариалниа акт в точката, в която предоставям правото на строеж са изброени всички бъдещи обекти в сградата, с изключение на тези 2 обекта, които следва да получа като насрещна престация, те са в друга точка. Минаха съответно 5 години от учредяването сградата не беше построена и акт 15 няма. На мен ми беше ясно, че правото на ЕООД е изтекло по давност и се замислих тогава дали да не предявя иск, с който това да се установи и съответно да придобия това, което е построено по приращение, но ме възпря това, че се надявах съвсем скоро строителя да си стъпи на краката и да го довърши, тъй като за мен е важно да си получа готови двата обекта.
Края на 2013г. обаче започна производство по несъстоятелност срещу ЕООД съответно в момента то се намира в това производство.
Първото нещо, което ме интересува е – мога ли при вече едно такова започнало производство да предявя установителен иск за погасено по давност право на строеж и съответно признаване право на собсвеност върху построеното? И какви биха били последиците от това ? Неоснователно обогатяване?
Второ- какъв според вас ще е изхода от цялата работа? ЕООД не притежава нишо друго, освен правото на строеж и построеното донякъде, което нито може да се продаде като обособени обекти , нито нищо. Ясно е, че ще се стигне до публична продан, какво става с моите права , когато правото му на строеж бъде придобито от някой друг чрез тази продан в производството по несъстоятелност ? Как мога да си защитя правата като собственик на земята и да си получа тези два обекта в сградата, които исках, когато учредявах правото на строеж и изобщо кой би бил най-правилния ход от моя страна? Много ще съм благодарен за всяка насока, която ми дадете.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 00:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Право на строеж и последвало производсвто по несъстоятелност
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
- marinov
- Потребител
Re: Право на строеж и последвало производсвто по несъстоятел
Предвид на образуваното дело за несъстоятелност и сложността на отношенията, е препоръчително да си наемете адвокат. Приложеното решение е полезно, но само то е недостатъчно за защита на правата Ви.
- rts
- Активен потребител
Re: Право на строеж и последвало производсвто по несъстоятел
При различни адвокати ходих. Самият аз съм завършил право, но не практикувам. Единият ми каза, че установителен иск , че правото на строеж е погасено и съответно аз съм придобил , каквото е построено, вече не може да се предявява, заради производството по несъстоятелност . Аргументите му са , че дори започналите производства преди това се спират или прекратяват. Другият пък ми каза, че може и ПН изобщо няма значение за такъв иск. Това разминаване ме кара да се чудя какво да правя. Единият от двамата със сигурност греши. А и честно казано не знам дали да го правя , защото в качествтото си на ФЛ, при последващия иск за неоснователно обогатяване срещу мен, мога да загубя повече.
И другото , което пък най-вече ме притеснява е , ако не предприема нищо и изчакам просто публичната продан на правото на строеж на ЕООД, какво става с моите права за тези два обекта ? Синдикът ми казва - ми, той новият строител ще придобие правото на строеж със същите тежести, т.е. той ще поеме задължението към мен за предаване на 2 довършени обекта в сградата. Само че, това не ми се струва вярно. При публична продан , доколкото ми е известно от ГПК , вещта или правото се придобива свободно от всякакви предишни тежести. Или в случая някаква разлика или изключение ли има ? Моля, кажете според Вас, какво ще стане след публичната продан , губя всичко ли ? Къде потъват правата ми , като собсвеник на земята и като учредител на правото на строеж срещу насрещно задължение?
И другото , което пък най-вече ме притеснява е , ако не предприема нищо и изчакам просто публичната продан на правото на строеж на ЕООД, какво става с моите права за тези два обекта ? Синдикът ми казва - ми, той новият строител ще придобие правото на строеж със същите тежести, т.е. той ще поеме задължението към мен за предаване на 2 довършени обекта в сградата. Само че, това не ми се струва вярно. При публична продан , доколкото ми е известно от ГПК , вещта или правото се придобива свободно от всякакви предишни тежести. Или в случая някаква разлика или изключение ли има ? Моля, кажете според Вас, какво ще стане след публичната продан , губя всичко ли ? Къде потъват правата ми , като собсвеник на земята и като учредител на правото на строеж срещу насрещно задължение?
- ando24
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|