начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Пак за отговорността на ООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пак за отговорността на ООД

Мнениеот lorein » 15 Яну 2005, 14:12

Имам един съдружник в ООД,който е весъл изцяло дела си в капитала ощепри учредяването. Сега ООДето има задължения, а няма активи.Въпросът ми е : отговаря ли въпросния съдружник със сума равна на дела му в капитала или се приема, че вече е "покрил" отговорността си?
lorein

Re: Пак за отговорността на ООД

Мнениеот LakeG » 15 Яну 2005, 14:30

Не отговаря съдружникът, а дружеството до размера на капитала си.Спрямо него, след като дружеството няма имущество и ако задълженията му са публични, може да се приложи мярката по чл.75,т.5 от ЗБДС.
LakeG

Мнениеот жули » 16 Яну 2005, 11:47

абревиатурата ЗБДС не ми говори нищо .;по-скоро ми навява някакви асоциации сигурно грешни ;моля те кажи кой е този закон
жули

Мнениеот lorein » 16 Яну 2005, 14:27

ЗБДС е Закон за бълг.документи за самоличност.Могат да му отнемат временно межд.паспорт.
Мисълта ми е: след като съдружникът внесе дела си в капитала, в какво точно се изразява отговорността му при задължения на дружеството - в това, че губи сумата за внесения вече дял или продължава да дължи сума равна на дела му в капитала.
lorein

Мнениеот LakeG » 16 Яну 2005, 14:30

Според мен не дължи отделно, тъй като отговорността е на дружеството, а не негова лична такава.
LakeG

Мнениеот adv_ » 17 Яну 2005, 09:53

Отговорността е че ще изгуби евентуално сумата, която е внесъл срещу дела си в капитала. С друга сума съдружника не отговаря за задължения на дружеството. В този смисъл считам че не би могло да му се наложи и мярката по ЗБДС, тъй като не самият съдружник е длъжник, а дружеството.
adv_

Мнениеот popeye » 17 Яну 2005, 11:05

i az sam saglasen izcqlo s poslednoto izkazano mnenie
popeye

Мнениеот мила » 17 Яну 2005, 14:30

Е, да ама на практика при големи задължения почти винаги на управителя слагат забрана да напуска страната.Мислиш ли, че можеш да я обориш?
мила

Мнениеот Che » 17 Яну 2005, 15:06

Да но има разлика между управител и съдружник - съдруникът може и да е управител, но може и да не е и ако не е не може да му се наложи подобна мярка!
Но аз честно казано не виждам какво значение има дали ще му отнемат паспорта или не дълговете ще си останат!
Che

Мнениеот LageG » 17 Яну 2005, 15:43

Точно за управляващия става дума-мярката по ЗБДС си му е гарантирана
LageG

Мнениеот мила » 17 Яну 2005, 16:41

А ако променя цифра от ЕГНето на управителя /със съд.решение/, дали ще успея дъ "прескоча" наложена вече мярка по ЗБДС и да му извадя межд. паспорт?
мила

Назад към Търговско право