начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Как ЕООД може да изкупи ЕТ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как ЕООД може да изкупи ЕТ

Мнениеот кари » 07 Яну 2005, 12:30

Имам ЕООД, което е регистрирано по ДДС. Основната му дийност е производство и търговия с прийзведената продукция. Съпругат ми има ЕТ, което не е регистрирано по ДДС.
ЕООД - то няма персонал и машини, а ЕТ - то има шест работника и машини.
ЕТ - то работи на ишлеме на ЕООД - то, като тази дейност е счетоводно издържана с нужните документи.
Интересува ме как може ЕООД -то да изкупи ЕТ - то, като проблема е, че ЕТ - то ползва Царски кредит.
кари

Re: Как ЕООД може да изкупи ЕТ

Мнениеот адв. » 07 Яну 2005, 12:46

Ами-и .................. идете при адвокат !
адв.

Мнениеот Емо » 07 Яну 2005, 14:21

Отговорът ми на така формулирания въпрос е, че не може.
За разлика от дружествата, които са юридически лица, едноличният търговец няма различна правосубектност от тази на физическото лице. ЕТ има обособено имущество, което представлява неговото предприятие - имуществени права задължения и фактически отношения. Последното може да бъде прехвърлено - чл.15 и чл.16 от ТЗ.
Емо

Мнениеот гери » 07 Яну 2005, 15:51

Здравей Емо, искам да те попитам още нещо. Може ли ЕТ - то да прехвърли на ЕООД -то всичкоте си активи /машини/, пасиви /кредит - други няма/ и работници /наети са по програми от Бюрото по труда/ и след това ЕТ -то да бъде закрито?
гери

Мнениеот йончев » 07 Яну 2005, 17:03

може, то само това може всъщност - процедурата е малко дълга обаче.........нещата не опират само до съда - абе голямо обикаляне е........, но срещу заплащане всичко става :))))))))))))) виж първия отговор
йончев

Мнениеот nikilex » 07 Яну 2005, 17:19

Да възможно е, но ще трябва да почакате известно време.

За справка посетете следния сайт: http://www.lex.bg/members/nikilex
nikilex
Потребител

Мнениеот Милена.П » 07 Яну 2005, 17:56

Няма проблем да се прехвърли търговското предприятие на ЕТ-то на ЕООД-то чрез прехвърляне на търговско предприятие, но си трябва адвокатска помощ
Милена.П

Назад към Търговско право