начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

Събирателно дружество

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Събирателно дружество

Мнениеот hгi » 11 Мар 2004, 17:32

Имали ли смисъл да се пхреобразува събирателно дружество в ЕООД или направо да се регистрира едно ново дружество.?
hгi

Re: Събирателно дружество

Мнениеот 8873 » 15 Мар 2004, 10:45

Как ще преобразувате СД в ЕООД. За първото закона изисква " две или повече лица", отговарят "солидарно и неограничено" - т.е. имаме характеристиките на персоналното дружество, докато ЕООД е капиталово - едноличният собственик отговаря до размера на капитала. Направо регистрирайте ново дружество.
8873

Мнениеот donna2 » 15 Мар 2004, 11:47

според чл.264 от ТЗ всяко търговско дружество може да се преобразува чрез промяна в правната си форма в друго ТД от друг вид /новоучредено дружество /
за да се преобразува ТД от един вид в друг е нужно
-изработване на план за преобразуване и представянето му в съда ;
-съгласие на членовете на дружеството-при СД съгласие на съдружниците;
-вписване на преобразуването в ТР

плана за преабразуване следва да съдържа правната форма ;седалище;фирмата на новоучреденото дружество;размера на капитала;дяловете които всекий съдружник има в новоучреденото дружество;устав на новоучреденото дружество ,след като новоучреденото дружество ще е капиталово планът се проверява от проверител /одитор/ назначен от управителния орган/съдружниците/
Преобразуването на СД се извършва със решение в което всички съдружници да са изразили съгласие - в писмена форма с нотариална заверка на подписите им
donna2
Потребител

Мнениеот zvezda » 15 Мар 2004, 14:12

По-добре си регистрирайте ново ЕООД и прекратете СД. Мисля, че така ще е по-лесно, а и без това при преобразуването СД престава да съществува. Ако държите обаче имуществото (като активи и пасиви) на СД да премине към ЕООД - преобразувайте го.
zvezda
Потребител

Мнениеот 777 » 15 Мар 2004, 22:59

Е, това, което със сигурност не може да се направи е да се преобразува СД в ЕООД !
Първо преобразувайте СД в ООД, а след това от ООД в ЕООД!
777

Мнениеот harmaiani » 16 Мар 2004, 10:16

Не виждам смисъл от подобно усложняване.Според чл.261от ТЗ е допустимо преобразуването на търговски дружества чрез промяна в правната формарако са от различен вид.Прекратяването на СД чрез излизането на съдружник от него и оттам невъзможността за преобразуване,биха могли да се избегнат с едновременното вписване на прекратяването на СД и образуването на ЕООД.
harmaiani

Мнениеот 777 » 16 Мар 2004, 21:10

Не става - опитвала съм го със същите доводи. Съдийката от СГС, 8 - ми състав ми каза, че ако й намеря само едно решение на ВКС в подкрепа на доводите си ще допусне преобразуването. Сред 1 - но седмично ровене в библиотеката на ВКС клекнах и се принудих от СД да преобразувам в ООД, а от ООД в ЕООД. Доводите на Уважаемите Върховни Съдии са, че в момента, в който остане с един съдружник СД по право се прекратява и на практика няма как да се вземе решение да се преобразува в ЕООД.
За съжаление това е .
777

Мнениеот donna2 » 16 Мар 2004, 21:18

мисля че може ,но да се вземе решение да се преобразува ,да се внесе капитала и дружеството да се преобразува в ООД и веднага след това в ЕООД .

чудя се дали няма да стане първо съдружниците да решат за преобразуване ,внасяне на капитала и трето ,че негов едноличен собственик на капитала ще бъде само един от съдружниците

да си призная като го чета това преобразуване намирам толкова много неясноти
че по някога стигам до извода че съм изправена пред малък хаос
donna2
Потребител

Назад към Търговско право