- Дата и час: 30 Ное 2024, 19:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
оод в еоод
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
оод в еоод
Здравейте! Бих желал да почеря от опита на някои от вас, които са имали подобен казус. Ето какво ми предстои - има ООД - българин и чужденец, чужденецът е управителя, а българинът желае да излезе от дружеството като прехвърли на съдружника си своите дялове. Какво следва да се предприеме и какви документи са нужни?
- Iury
Re: оод в еоод
Трябва да имате договор за прехвърляне на дружествени дялове-нотариално заверен, протокол от общото събрание , актуализиран учредителен акт, тъй като дружеството се променя от ООД в ЕООД и такси-25 лв. за обнародване и 20.00лв.ДТ.
- mmm-2004
а нужно ли е да се сключи договор за възлагане на управлението с едноличния собствек при положение че управителя на оод-то ще бъде управител на еоод-то?
- Iury
За да си спокоен,че си свършил работата си,изготви и един протокол от едноличния собственик, в който да има решение за приемане на акт.учредителен акт и избор на управител. Малко е тъпо,защото той го прави сам със и за себе си,но......
- mmm-2004
Доколкото разбрах настоящия управител си остава все същия, както и остава едноличен собственик на капитала
- mmm-2004
Във връзка с поставения въпрос и получените отговори трябва да се каже, че документите са наистина тези, обаче положението с договора за възлагане на управление се нуждае от изясняване. Ако ООД-то има сключен с управителя и подписан договор за управление, който е приложен по регистрационната преписка, в протокола от общото събрание на съдружниците, в който се взема решението за преобразуване в ЕООД, или в някой от следващите /вече протоколи на едноличния собственик/ трябва да се вземе решение за подписване на анекс към съществуващия договор, според който анекс договорът остава в сила при преобразуване на дружеството в ЕООД /точната формулировка ще е Ваша/. Разбира се, може да се подпише и нов договор /между едноличния собственик в това му качество и същия, но в качеството му на избран управител/, но след прекратяване на първия. Съответно, анексът или споразумението за прекратяване, заедно с новия договор, задължително се прилагат по преписката в съда. Ако ООД-то е по-старо /преди задължителното изискване за прилагане на договорите за възлагане на управлението/, при всички положения трябва да се сключи нов договор.
- protekta
- Потребител
оод-то е старо, което означава, че трябва да сключим договор за възлагане на управлението с новия управител на еоод-то/всъщност стария управител на оод-то/, а има ли други особени изисквания с оглед на това че единствения собственик на капитала и управител на еоод-то е чужденец?
- Iury
protekta- Не мисля,че е преобразуване,има промяна само-от ООД в ЕООД.Това не е преобразуване.
Няма други изисквания, освен преснимани и преведени документи за самоличност/ако е чужденец, както в случая/,но те би трябвало да са приложени към делото още към момента на регистрацията
Няма други изисквания, освен преснимани и преведени документи за самоличност/ако е чужденец, както в случая/,но те би трябвало да са приложени към делото още към момента на регистрацията
- mmm-2004
А има и още един момент.Зависи от съда в който е извършена регистрацията.Може дори и да не се изисква този договор за управление, защото това е вътрешен въпрос, който не касае самото вписване.Важното е да го има като взето решение на общо събрание. А в този случай-едноличният собственик на капитала не е необходимо да си прави сам договор със себе си за управлението на дружеството,което е със 100% негов капитал.Виж, ако управителя е друго лице-тогава съм съгласна
- mmm-2004
mmm-2004, не си прав/а/. Въпреки, че става въпрос пак за дружество с ограничена отговорност, точният термин е преобразуване. Знам го от моя опит.В такъв смисъл е и съдебната практика. А ако искаш, виж малко обявления в ДВ.
- protekta
- Потребител
PROTEKTA- Това, че в ДВ излизат подобни съобщения,не мисля, че е от кой знае какво голямо значение и че всичко там е ок.При преобразуване имаме от един вид дружество в друг вид.А тук в този случай няма друг вид.Помисли само,че вида на дружеството се запазва.
- mmm-2004
По принцип си права. Честно казано, мисля си същото. Само че съдилищата започват да уеднаквяват практиката си, и тя не е в подкрепа на нашето мнение.
А относно документите, които са необходими, съставите в СГС, в които съм имала такива случаи, изискват, при положение, че управителят е чужденец, да посочи съдебен адрес в България.
А относно документите, които са необходими, съставите в СГС, в които съм имала такива случаи, изискват, при положение, че управителят е чужденец, да посочи съдебен адрес в България.
- protekta
- Потребител
За адресната регистрация съм съгласна с теб,но според мен не е необходимо да се представя този договор за управление.Още повече и за този случай-сам на себе си да възлага управлението!!!.Защо???След като в учредителния акт е записано неговото име като собственик и като управител.Там е уточнено.
- mmm-2004
Опитвала ли си се да обжалваш ?
- protekta
- Потребител
Знам, че всеки съд има своите изисквания.И по-добре е да се съобразиш на първо оставяне Б.Д.Аз изразих моето становище
- mmm-2004
Освен това, чл.141 от ТЗ е категоричен. И щом едноличният собственик има право да оправомощи, ясно е, че може и сам да го сключи.
- protekta
- Потребител
благодаря ви за отговорите, аз също считам че закона се чете по различен начин в различните съдилища, а на всичкото отгоре съдиите оставят фирмените дела без движение на основание изсмукани от пръстите си изисквания, но клиентите винаги бързат и са съгласни да спазват всякакви дивотии само и само решението да излезе по - бързо...
- Iury
относно въпроса дали новият едноличен собственик трябва да сключва договор за управление - погледнете чл. 147 ал. 2 ТЗ. Според мен непременно трябва да има такъв, да не говорим, че вече имаме ново дружество,независимо, че е бил управител в старото. Също трябва да има съгласие за управление и т.н.Всичко което е необходимо при учредяването на ново ЕООД е нужно и тук с тази разлика, че тук се усложняват нещата от прехвърлянето на дялове,трансформирането на ООД в ЕООД.
- ели
18 мнения
• Страница 1 от 1
|
|