начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

Въпрос към нотариуси

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос към нотариуси

Мнениеот zvezda » 01 Апр 2004, 10:13

Моля, колеги, да ми отговорите, бихте ли извършили заверка на договор за прехвърляне на предприятие, в случай, че купувачът на предприятието е ЕООД в процес на регистрация. Т.е. има всички необходими документи (учредителен акт, и т.н.), които обаче не са внесени в съда. Целта е с една съдебна процедура и едно решение да се впише учреденото ЕООД и купуването на предприятие.
Според мен не би трябвало да има пречка, нали действията на учредителите при сделка пораждат права направо за дружеството, което е в процес на учредяване - чл.69 от ТЗ.
zvezda
Потребител

Re: Въпрос към нотариуси

Мнениеот Младежа » 01 Апр 2004, 12:52

Пораждат само облигационни правоотношения/ права и задължения/ ; как да го прехвърля субекта , като няма още дан.номер и булстат ??? А може и никога да НЕ бъде регистриран/ напр:отказ от съда, протест на прокурора и т.н..../
Младежа

Мнениеот zvezda » 01 Апр 2004, 13:29

Добре, де, ако не бъде никога вписан - няма да се впише и прехвърлянето на предприятие - нотариуса това какво го бърка. Значи, договора ще бъде между търговеца, чието предприятие ще се прехвърля от една страна и учредителя като физическо лице, но за дружеството в процес на учредяване. Това е просто един договор, който е формален и следва да бъде нотариално заверен. Ако нещо се случи и не се регистрира дружеството, тогава договора един вид ще се "обезсили" и няма да произведе действие. Едното влече след себе си другото и ако регистрацията не стане - няма как да се впише и прехвърлянето на предприятие - с това съм наясно и целта ми е да стане, а не да провалям сделката.
zvezda
Потребител

Мнениеот nikifor » 01 Апр 2004, 13:39

Ами нали нерегистрираното дружество не съществува в правния оборот........ би трябвало да не може да извършва правни сделки.
nikifor

Мнениеот vanja » 01 Апр 2004, 13:47

Може - вижте си чл.69 от ТЗ.
vanja
Младши потребител

Мнениеот Иван » 01 Апр 2004, 14:58

Не съм нотариус, но ще се пробвам.
1.Възможно е предприятието да представлява апортна вноска за учредяване на дружеството. Тогава прехвърлянето може да стане по два начина:
-чрез дружествения договор-ако е ООД. За ЕООД не съм чел нищо, но предполагам, че ще може да стане чрез учредителния акт.
-чрез договор между собственика на предприятието, и учредяваното дружество.

2.По същия начин, доколкото дружеството в процес на учредяване може да сключва сделки, няма проблем да закупи предприятие. Но това ще стане не чрез дружествения договор, който е договор между съдружниците - учредители, респ.чрез учредителния акт при ЕООД, а с договор между продавача и купувача-ЕООД в процес на учредяване. Не виждам дори проблем да бъде вписана сделката, ако в предприятието има недвижим имот. Може би проблема ще бъде от технически характер с оглед липсата на БУЛСТАТ, данъчен номер и др. Но след като чл.69 ТЗ придава особена правосубектност на дружеството-" дружество в процес на учредяване" , то тогава и в Службата по вписванията ще трябва на това име да впишат договора, тъй като след вписване на дружеството в търговския регистър, ПО ПРАВО ще преминат върху него правата и задълженията по сделките по чл.69.
Иван

Мнениеот Тета » 01 Апр 2004, 18:16

Вписването в търговския регистър има конститутивно действие за възникване на ЮЛ, в случая ЕООД. Докато няма съдебно решение, няма и правен субект, следователно купувач на предприятието. Договорът за прехвърляне на търговско предприятие ще бъде нищожен поради липса на правновалидно съгласие от страна на купувача, който още не е възникнал като ЮЛ.
Тета

Мнениеот Иван » 03 Апр 2004, 13:55

Ще доразвия тезата си-чл.69 казва, че дайствията, извършени от учредителите от името на учредяваното дружество до деня на вписването в търговския регистър, пораждат права и задължения за лицата, които са ги извършили. Следователно закупуването на предприятието ще бъде от името на учредяваното дружество в процес на учредяване, но правоотношението до вписването на ЕООД ще съществува между продавача и купувача-учредител/и/. Съответно на тяхно име ще бъде извършено вписването на договора в Службата по вписванията. Така че в предходното си изложение не съм бил прав. Но все пак поддържам, че такова предприятие не представлява апортна вноска. И няма да може да се извърши едновременно вписване чрез дружествения договор/учредителния акт/ вписване на закупуването на предприятието и учредяването на дружеството.
Иван

Назад към Търговско право