Здравейте, мотивът ми за въпроса – посочен по-долу е следният:
Имам намерение да пускам сайт за онлайн резервации като за целта регистрирам ЕООД. Не искам да се регистрирам/лицензирам като турагент, тъй като нямам намерение да развивам туристическа дейност по смисъла на чл.3 (1) от ЗТ, нито ще сключвам договори за посредничество с туроператори – предлагащи организирани пътувания. Дейността, която регистрирам е посредническа по смисъла на раздел III от Търговския закон, като предоставям среда за реклама и комуникация според Закона за електронната търговия. Услугите, които ще предлагам са напълно безплатни за клиентите – туристи, които сами организират своето пътуване. От хотелите ще получавам комисиона за осъществените резервации. Сайтът не продава нощувки, хотелиерът ги продава с негова помощ - като обявява цените в него и получава резервации или запитвания, хотелиерът получава парите директно от клиента!
В тази връзка, моля за съдействие относно тълкуването на § 1 т.61 от допълнителните разпоредби на Закона за туризма, а именно определението за „Туристическа агентска дейност“.
В първата част на определението за дейността се говори за „организирани туристически пътувания с обща цена“, а във втората част – за услуги „свързани с туристическоТО пътуване“.
Конкретният ми въпрос е за кое и какво по вид пътуване по втората част става дума, според вас? Явно се има предвид някакво конкретно туристическо пътуване, а не какво да е! Дали то е организирано т.е. става дума за пътуване от онези - по първата част, или се допуска то да е неорганизирано, при което, според мен, редно би било да се употреби думата „туристическо“, а не „туристическото“?
Доколкото четох закона, основните му, ако не и всичките му претенции са към лицата – организатори на пътувания. Това, че с моята платформа помагам на туриста – клиент на хотел да запази стая в него, означава ли, че организирам неговото пътуване? Ако да, значи неговото пътуване става организирано?! Тогава, макар че, същинското пътуване той сам си го организира, означава, че аз – като коорганизатор ще отговарям, ако нещо му се случи по пътя към хотела?! Или ще отговарям само, ако нещо му се случи по време на престоя вътре в него, който уж аз съм организирал? Нали за този престой отговорен е хотелиера, и аз ли ще трябва да отговарям заедно с него?
Ще бъда благодарен за всяко едно мнение!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 12:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Трябва ли да се лицензирам като турагент заради уеб сайт?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
1 мнение
• Страница 1 от 1
1 мнение
• Страница 1 от 1
|
|