начало

Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев

ЕТ-назначение

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЕТ-назначение

Мнениеот nseizova » 24 Ное 2015, 17:24

Здравейте,
Бих искала да попитам следното:
Имам регистрирано ЕТ,но работя на друго място.
Мога ли в ЕТ-то да назнача дъщеря ми /която ще работи като маникюристка/,
на договор-трудов ли трябва да бъде и какви данъци ще трябва да плащам?

Много благодаря
nseizova
Нов потребител

Re: ЕТ-назначение

Мнениеот deadwing » 24 Ное 2015, 21:58

Добър ден,

Може да назначите дъщеря си на трудов договор. Ако я назначите на трудов договор ще трябва да плащате осигурителни вноски, като размерът им зависи от размера на трудовото възнаграждение. Така ако дъщеря Ви има трудово възнаграждение от 700 лева и няма трудов стаж, то осигурителните вноски ще бъдат приблизително 90 лева за нейна сметка, които Вие ще трябва да удържате от трудовото възнаграждение и да ги плащате по сметка на НАП. Тя ще трябва да заплати и 10% данък върху доходите на физическите лица, т.е. приблизително ще получава 580 лева (10% се изчисляват след приспадане на дължимите осигурителни вноски, защото върху тях не се дължи данък).

Вие ще трябва да заплатите своята част от осигурителните вноски, която ще бъде приблизително 120 лева, тъй като ще трябва да я осигурявате за всички социални рискове.

Разбира се, има и други начини. За начало не е особено препоръчително да се прави какъвто и да е бизнес с ЕТ.

Ако имате въпроси може да ми пишете лично съобщение.

Поздрави
deadwing
Нов потребител

Назад към Търговско право